Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ESP w moim stilo - czeski film...

Featured Replies

Napisano

Wątek umieszczam tutaj. Wydaje mi się techniczny. Sprawa dotyczy stilo z 2002 r. w którym miał się znajdować system ABS/ASR/ESP. Sprzedający poinformował mnie że samochód wszystko to ma. Przyszła zima i faktycznie ESP działało. Bawiłem się autem na placu wprowadzając je w poślizg i obserwowałem jak przychamowywane jest np tylko jedno tylne, lub prawe koło no i auto robiło wszystko żeby jechać po zadanym łuku. Daję sobię głowę obciąć, że ESP było i... przyszło kolejne lato potem wymiana opon na mniejsze, do tego jeszcze wyjęcie akumulatora, no i przyszła kolejna zima i ... ESP nie działa. Pojechałem do serwisu, zostawiłem auto i przy odbiorze powiedzieli że ESP w tym aucie nie ma confused.gif Jak to nie ma jak było?! Wogóle jakaś totalna zlewka... przez parę lat machnąłem na to ręką bo ABS i ASR działa ok i tylko to ESP wyparowało. W centralce ABS zero błędów. Dzisiaj podłączyłem stilo pod urządzenie diagnostyczne, wybrałem diagnostyke ABS Bosch 5.7 VDC (ESP) i... zero odczytów z czujników przyspieszenia, czujnika skrętu koła kierowniczego. Wszystko co ma cokolwiek wspólnego z ESP opisane jest komentarzem non suported (nie wspierane). No i teraz jestem w kropce. Zastanawiam się o co chodzi? Albo ktoś podmienił mi stilo zlosnik.gif albo to ESP mi się przyśniło crazy.gif albo moze w ASO zrobili mi upgrade ABS do wersji z oprogramowaniem bez ESP? Wydaje mi się, że aby wykazać czy mam fizycznie ESP w moim aucie to należałoby zidentyfikować w nim czujniki przyspieszczeń, obrotu pojazdu wokół osi, czujnik skrętu koła kierowniczego? Dobrze kombinuje? Gdzie szukać tych czujników? Ktoś ma jakieś pomysły? Doświadczenie? Help!

Napisano

Co masz na naklejce na pompie?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Co masz na naklejce na pompie?

> Pozdrawiam BAS

brak naklejek, ktoś zatarł ślady? hehe.gif

Napisano

> brak naklejek, ktoś zatarł ślady?

Wszystkie(pompa, bagażnik, oparcie kanapy i pewnie milion innych) naklejki usunięte?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Wszystkie(pompa, bagażnik, oparcie kanapy i pewnie milion innych) naklejki usunięte?

> Pozdrawiam BAS

myśłałem że chodzi ci o naklejkę na modulatorze ABS na którym producent umieszczał naklejkę z napisem ESP - takowej u mnie nie ma. Jeśli była to mogła przez lata odpaść pod wpływem wilgoci. A wracajac do tych naklejek? Chodzi ci o to, że producent na naklejkach opisuje kompletną konfigurację pojazdu i po tym można sie zorientować czy pojazd ma ESP? Wolałbym po prostu odnaleźć te wszystkie czujniki żyroskopowe, przyspieszeń czy co tam jeszcze jest, ale nie wiem gdzie tego szukać i jak to mniej więcej wyglada. W stilo jest pełno różnych małych czarnych puszek, ale która jest od czego...

Napisano

> myśłałem że chodzi ci o naklejkę na modulatorze ABS na którym producent umieszczał naklejkę z

> napisem ESP - takowej u mnie nie ma. Jeśli była to mogła przez lata odpaść pod wpływem

> wilgoci. A wracajac do tych naklejek? Chodzi ci o to, że producent na naklejkach opisuje

> kompletną konfigurację pojazdu i po tym można sie zorientować czy pojazd ma ESP?

Yeap.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wątek umieszczam tutaj. Wydaje mi się techniczny. Sprawa dotyczy stilo z 2002 r. w którym miał się

Sprawdz pompę ABS, jezeli wychodzą z niej "węże" stalowe o średnicy chyba 6mm to nie ma ESP, jezeli 8mm to jest.

Napisano

> Sprawdz pompę ABS, jezeli wychodzą z niej "węże" stalowe o średnicy chyba 6mm to nie ma ESP, jezeli

> 8mm to jest.

Zdaje się, że przy ASR są tej samej średnicy co przy ESP.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zdaje się, że przy ASR są tej samej średnicy co przy ESP.

> Pozdrawiam BAS

nie wiem, tak gdzieś kiedyś wyczytałem chyba tu na forum. Nie potrafię tego zweryfikować bo moje stilo ma komplet "pomagaczy"

Napisano

> nie wiem, tak gdzieś kiedyś wyczytałem chyba tu na forum. Nie potrafię tego zweryfikować bo moje

> stilo ma komplet "pomagaczy"

To tak jak u mnie smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Sprawdz pompę ABS, jezeli wychodzą z niej "węże" stalowe o średnicy chyba 6mm to nie ma ESP, jezeli

> 8mm to jest.

Ja ma ASR/ESP, Naklejka jest na pompie i do pompy wchodza 2 przewody sr 6mm - wychodza 4 średnicy 4mm. Stilo 12.2005 r. Dynamic

Napisano

> Wątek umieszczam tutaj. Wydaje mi się techniczny. Sprawa dotyczy stilo z 2002 r. w którym miał się

> znajdować system ABS/ASR/ESP. Sprzedający poinformował mnie że samochód wszystko to ma.

1.2 nie miały ESP

Napisano
  • Autor

> 1.2 nie miały ESP

e tam nie miały, jak ktoś zamówił to miał

Napisano

> e tam nie miały, jak ktoś zamówił to miał

w 1.2 ESP nie był dostępny, czyli nie można było zamówić

Napisano

> Sprawa dotyczy stilo z 2002 r. w którym miał się

> znajdować system ABS/ASR/ESP. Sprzedający poinformował mnie że samochód wszystko to ma.

W moim przypadku sprzedający również twierdził że jest ESP, być może nawet sam do końca nie wiedział co ten samochód ma.

ASR i EBD w pewnych warunkach mogą poprawiać stabilność samochodu podobnie jak ESP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.