Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbieżność i kąty pochylenia kół SC

Featured Replies

Napisano

Może spróbuję tutaj, bo na ogólnym - jak to na ogólnym - dyskusja pewno pójdzie w kierunku mało dla mnie pożytecznym a problem mam -albo wydaje mi się, że mam zeby.GIF

Do rzeczy: lato przejeździłem na oponach zimowych (Frigo) z przodu. Wszystko było ok dopóki nie przyszły upały powyżej 30 stopni a ja nie wybrałem się w trasę przez praktycznie całą Polskę. Po powrocie spojrzałem na opony z przodu - lewa przednia (str. kierowcy) miała zdarty bieżnik od środka, a prawej nic się nie stało. Zacząłem zastanawiać się - w przypadku rozbieżności zjadłoby dwie opony, a tu tylko jedną.

Mam taki zwyczaj, że w przypadku dużych kolein trzymam lewą stronę samochodu na krawędzi koleiny (mam obawy że wjeżdżając w nią całkowicie lewą stroną, mogę miejscami zaczepić miską), co IMO przy oponach zimowych i bardzo rozgrzanym asfalcie z racji zwiększonego tarcia w tym miejscu mogło dać taki efekt.

Jesienią zmieniłem opony na zimowe, ale nalewki - ładna miękka guma, żadnych problemów z przyczepnością - ale stylu jazdy nie zmieniłem, i znowu widzę że opona (jedna i ta sama) zużywa się w identyczny sposób. Nie mocno, ale jednak.

Byłem w warsztacie - nazwijmy to niezależnym - gdzie niezbyt poradzono sobie z kontrolą parametrów zawieszenia, nie mówiąc o regulacji. Prawdopodobnie kąt pochylenia lewego przedniego koła był pierwotnie -0,5 stopnia, co mechanik przez regulację (o ile tam można mówić o regulacji) skorygował do wartości -0,35 stopnia.

Następnego dnia wizyta w ASO Fiata i doświadczony diagnosta, który nie miał problemów z określeniem: -0,3 stopnia pochylenie koła lewego i 0 stopni prawego. Zbieżność ustawiona została na +0,5 mm (wcześniej było lekko rozbieżnie).

Czy ktoś może czuje się na siłach określić, czy przy takim kącie pochylenia koła (-0,3 stopnia) może zjadać oponę od wewnątrz. Wizualnie z zewnątrz - żadnych anomalii. Luzów brak. Czy to może jednak taka jazda na krawędzi koleiny wykańcza miękką oponę?

Napisano

Ustawiam zbieżność w pracy i szczerze powiem Ci,że regulacja kąta w seicento jest niemal nie możliwa,chyba,że ktoś rozpiłował otwory w mcphersonie...

zależy jak ta jazda dokładnie wygląda,bo jeśli tylko część opony siada tak jak powinna,a reszta jest "luźniejsza" to wtedy odpowiednio jedna część się ściera bardziej,druga mniej,a konkretnie powodem jest to,że ciężar auta nie jest wtedy odpowiednio rozłożony na oponie i guma niszczy się bo nie przybiera swojego "naturalnego" kształtu,za czym może iść odkształcenie opony oraz jej nierównomierne ścieranie się.

co do kąta pochylenia koła to raczej jest to za mało,by widocznie ścierało tylko wewnętrzną stronę opony,prędzej ścierały by się minimalnie nierównomiernie,ale wręcz niezauważalnie obie strony.

Pozdrawiam

Napisano

u mnie w CC jest mozliwa regulacja i to nawet o wiecej niz 0,5st, moze mam juz takie luzy na zwrotnicach bo amorki nowe...

Napisano
  • Autor

> Ustawiam zbieżność w pracy i szczerze powiem Ci,że regulacja kąta w seicento jest niemal nie

> możliwa,chyba,że ktoś rozpiłował otwory w mcphersonie...

> zależy jak ta jazda dokładnie wygląda,bo jeśli tylko część opony siada tak jak powinna,a reszta

> jest "luźniejsza" to wtedy odpowiednio jedna część się ściera bardziej,druga mniej,a

> konkretnie powodem jest to,że ciężar auta nie jest wtedy odpowiednio rozłożony na oponie i

> guma niszczy się bo nie przybiera swojego "naturalnego" kształtu,za czym może iść

> odkształcenie opony oraz jej nierównomierne ścieranie się.

To ja rozumiem i wiem, natomiast...

> co do kąta pochylenia koła to raczej jest to za mało,by widocznie ścierało tylko wewnętrzną stronę

... to jest właśnie to, co mnie interesuje, wartość tego parametru na poziomie -0,3 stopnia mieści się w dolnej tolerancji wg książki Sam Naprawiam. Niektóre auta mają przecież nawet i -1 stopień i raczej nie powoduje to zdzierania opon.

> opony,prędzej ścierały by się minimalnie nierównomiernie,ale wręcz niezauważalnie obie strony.

> Pozdrawiam

Czyli wychodzi na to, że powodem jest raczej sposób jazdy w koleinach. Tam przecież siły działające na oponie są niemałe i tarcie może być przyczyną takiego zjawiska. Ale pewności nie mam.

Napisano
  • Autor

> u mnie w CC jest mozliwa regulacja i to nawet o wiecej niz 0,5st, moze mam juz takie luzy na

> zwrotnicach bo amorki nowe...

Teoretycznie regulacji nie ma, ale coś tam zawsze delikatnie skorygować można przy skręcaniu zwrotnicy z kolumną.

Napisano

Niestety dokładnie na to by wychodziło.

Ale zawsze można to sprawdzić,zmieniając styl jazdy i obserwując wyniki:)

Napisano
  • Autor

> Niestety dokładnie na to by wychodziło.

> Ale zawsze można to sprawdzić,zmieniając styl jazdy i obserwując wyniki:)

Nie powiedziałbym, że niestety. Lepiej niech to moja jazda będzie winna niż auto wink.gif

Napisano

> Nie powiedziałbym, że niestety. Lepiej niech to moja jazda będzie winna niż auto

w sumie prawda;) jednak gdyby to była wina auta(choć wątpię),zawsze można odpowiednio podpiłować otwór w amorku i ustawić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.