Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to Valteki się kończą?

Featured Replies

Napisano

witam

Ostatnio mam taki problem, że zapala mi się check jak zdejmuję nogę z gazu, przy małych prędkościach. Mapa Mnożnik jest ustawiony niemal idealnie, mapy pięknie się pokrywają-sterownik to stag 300.

Błąd przez który zapala się check to mieszanka za bogata-błąd chwilowy. nie jest to coś niebezpiecznego, bo jak pisałem, występuje tylko czasem przy najmniejszym możliwym obciążeniu.

Zakładam, że wtryski się powoli kończą, troszkę przepuszczają gaz-są to czerwone valteki z nalotem już ponad 50kkm.

Miał któryś z kolegów podobne objawy?

Jeśli je wymieniać to na co? na razie nie będę mógł sobie pozwolić na coś z najwyższej półki, na chwilę obecną może coś w okolicach 1000pln za 8 sztuk. Da się za to kupić coś przyzwoitego, czy lepiej wstrzymać się i zainwestować w coś z górnej półki? a jeśli tak to w co??

mój gazownik mówi, ze jeśli chce coś niedrogiego, to może mi wsadzić magicjet, wiem, że ma klienta z takim samym autem, na gazie i tych magicach zrobił już ponad 100kkm beż żadnych problemów.

Napisano

> witam

> Ostatnio mam taki problem, że zapala mi się check jak zdejmuję nogę z gazu, przy małych

> prędkościach. Mapa Mnożnik jest ustawiony niemal idealnie, mapy pięknie się

> pokrywają-sterownik to stag 300.

> Błąd przez który zapala się check to mieszanka za bogata-błąd chwilowy. nie jest to coś

> niebezpiecznego, bo jak pisałem, występuje tylko czasem przy najmniejszym możliwym obciążeniu.

> Zakładam, że wtryski się powoli kończą, troszkę przepuszczają gaz-są to czerwone valteki z nalotem

> już ponad 50kkm.

> Miał któryś z kolegów podobne objawy?

> Jeśli je wymieniać to na co? na razie nie będę mógł sobie pozwolić na coś z najwyższej półki, na

> chwilę obecną może coś w okolicach 1000pln za 8 sztuk. Da się za to kupić coś przyzwoitego,

> czy lepiej wstrzymać się i zainwestować w coś z górnej półki? a jeśli tak to w co??

> mój gazownik mówi, ze jeśli chce coś niedrogiego, to może mi wsadzić magicjet, wiem, że ma klienta

> z takim samym autem, na gazie i tych magicach zrobił już ponad 100kkm beż żadnych problemów.

Za 1000zł 8x hana 2000 (zielone)+przejściówki i dwa rozdzielacze na 4 garki i nie poznasz samochodu jak dobrze ci ktoś je zamontuje grinser006.gif

Napisano

> Miał któryś z kolegów podobne objawy?

Tak. Najprawdopodobniej 1 wtrysk "leje".

> Jeśli je wymieniać to na co? na razie nie będę mógł sobie pozwolić na coś z najwyższej półki,

od pół roku mam nowy model valteków - typ 34. Są OK.

Napisano
  • Autor

> Za 1000zł 8x hana 2000 (zielone)+przejściówki i dwa rozdzielacze na 4 garki i nie poznasz samochodu

> jak dobrze ci ktoś je zamontuje

a jak ustawić staga do tych wtrysków? bo nie ma takiej opcji w ustawieniach/wyborze wtrysków

znaczy mam kupić 8 wtrysków, do każdego przejściówkę i dwie szyny. Dobrze zrozumiałem?

Napisano

> a jak ustawić staga do tych wtrysków? bo nie ma takiej opcji w ustawieniach/wyborze wtrysków

matrix 2 omowy i hany muszą być też 1,9 omowe bo są też 2,8 ale lepiej te pierwsze zamontować.

możesz też keihin bo hana to ich tańsza-wierna kopia zlosnik.gif

A jaka pojemność i moc z cylindra?

Napisano
  • Autor

> matrix 2 omowy i hany muszą być też 1,9 omowe bo są też 2,8 ale lepiej te pierwsze zamontować.

> możesz też keihin bo hana to ich super kopia

> A jaka pojemność i moc z cylindra?

to jest 4,2 V8 335KM, więc około 42KM/cylinder.

czy te wtryski trzeba kalibrować jak valteki, czy po prostu się montuje i resztę załatwia się ciśnieniem?

dla pewności:

takie przejściówki takie szyny i takie wtryski

szyny są konieczne, czy można je montować pojedynczo, przy samym cylindrze?

Napisano

> to jest 4,2 V8 335KM, więc około 42KM/cylinder.

> czy te wtryski trzeba kalibrować jak valteki, czy po prostu się montuje i resztę załatwia się

> ciśnieniem?

zero kalibracji dobiera sie do mocy wyglądają jak benzynowe nie boją się niskich temperatur 300-tka ogarnie tylko trzeba bedzie ustawić w programie inne ciśnienie robocze niż będzie w rzeczywistości to mapa będzie lepiej się zgrywać.

I podstawa dobrze zamontować !!!!

A jaki reduktor siedzi w aucie?

Napisano
  • Autor

> zero kalibracji dobiera sie do mocy wyglądają jak benzynowe nie boją się niskich temperatur 300-tka

> ogarnie tylko trzeba bedzie ustawić w programie inne ciśnienie robocze niż będzie w

> rzeczywistości to mapa będzie lepiej się zgrywać.

> I podstawa dobrze zamontować !!!!

> A jaki reduktor siedzi w aucie?

jest KME Gold, ładnie trzyma ciśnienie i nie zamarza

Napisano

> jest KME Gold, ładnie trzyma ciśnienie i nie zamarza

A sam będziesz to robił czy u gazownika?

Napisano
  • Autor

> A sam będziesz to robił czy u gazownika?

niestety sam, więc będę pewnie konsultował tu na forum

mam niedaleko przyzwoitego gazownika, ale traz wyjechał i nawet nie wiem czy jeszcze wróci crazy.gif

Napisano

> niestety sam, więc będę pewnie konsultował tu na forum

> mam niedaleko przyzwoitego gazownika, ale traz wyjechał i nawet nie wiem czy jeszcze wróci

to musisz nabyć :

8 hanek zielonych -te z sitkami na wejściu+ przejściówki

2 rozdzielacze najlepiej dt-gazu 4-cyl

8 nowych dysz do kolektora

wiertło fi 3.5-4

przewód gazowy fi 5-6 około 1 metr(semperit)

przewód gazowy fi 9-10 około 1,5 m

klej (poxipol przezroczysty)

opaski 16 na cienki gazowy i 16 na ten większy.

Napisano
  • Autor

> to musisz nabyć :

> 8 hanek zielonych -te z sitkami na wejściu+ przejściówki

> 2 rozdzielacze najlepiej dt-gazu 4-cyl

> 8 nowych dysz do kolektora

> wiertło fi 3.5-4

> przewód gazowy fi 5-6 około 1 metr(semperit)

> przewód gazowy fi 9-10 około 1,5 m

> klej (poxipol przezroczysty)

> opaski 16 na cienki gazowy i 16 na ten większy.

Nie można podłączyć do obecnych przewodów gazowych??

bo rozumiem, że te hany będą puszczać więcej gazu niż valteki i nie ma szans na wykorzystanie starych dysz,

w weekend kolega kupi mi te graty i wyśle, to przed świętami będę montował.

Dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano

> Nie można podłączyć do obecnych przewodów gazowych??

nie

> bo rozumiem, że te hany będą puszczać więcej gazu niż valteki i nie ma szans na wykorzystanie

> starych dysz,

tak

> w weekend kolega kupi mi te graty i wyśle, to przed świętami będę montował.

> Dzięki za pomoc

Powodzenia ok.gif

Napisano

> ... Jeśli je wymieniać to na co? na razie nie będę mógł sobie pozwolić na coś z najwyższej półki, na chwilę obecną może coś w okolicach 1000pln za 8 sztuk. Da się za to kupić coś przyzwoitego, ...

Najtaniej to będzie chyba REGi - bo cewki mają taką samą rezystancję jak VALTEK, takie same wtyczki, mają podobny rozmiar i kształt. Do wyboru są 2 dysze (w komplecie) albo montaż bez dysz wogóle, no i listwy kalibrować nie trzeba. U mnie podmieniłem z Valteków na REGi i przeprowadziłem tylko kalibrację w programie Staga - jest bardzo dobrze od prawie roku.

Niestety nie wiem jaką one mają wydajność, ale skoro Valteki wyrabiały to te też powinny dać radę ...

Napisano

Ja polecam Hana 2000. Po zmianie inne auto. Na Valtekach spadki mocy były, na mrozach kleiło wtryski i szarpało na przełączeniu. Teraz nie wiem kiedy przełącza i nie ma spadku mocy

Napisano
  • Autor

mam już wszystkie graty (szybko przysłali-4dni z Polski do UK).

W jakim zakresie mogę ustawiać ciśnienie gazu? obecnie jest 1bar, ale jakie jest min i max??

Napisano

> mam już wszystkie graty (szybko przysłali-4dni z Polski do UK).

> W jakim zakresie mogę ustawiać ciśnienie gazu? obecnie jest 1bar, ale jakie jest min i max??

Postaraj się, żeby zostało w okolicach 1 bara.

Napisano
  • Autor

> Postaraj się, żeby zostało w okolicach 1 bara.

wymieniłem yay.gifzlosnik2.gif

auto zapie...rnicza jak marzenie. Jest wyczuwalna różnica w porównaniu do valteków, skrzynia zmienia biegi wcześniej i płynniej zlosnik.gif

ciśnienia nie dotykałem, wystarczyło podmienić wtryski i ustawić sterownik.

Mam pytanie:

zgodnie z instrukcjami staga ustawiłem na mitrixy, ale jest tam tez opcja keihin, czy te hany to nie właśnie ich kopie i czy nie powinienem właśnie ich ustawić w stagu??

Napisano

> wymieniłem

> auto zapie...rnicza jak marzenie. Jest wyczuwalna różnica w porównaniu do valteków, skrzynia

> zmienia biegi wcześniej i płynniej

> ciśnienia nie dotykałem, wystarczyło podmienić wtryski i ustawić sterownik.

> Mam pytanie:

> zgodnie z instrukcjami staga ustawiłem na mitrixy, ale jest tam tez opcja keihin, czy te hany to

> nie właśnie ich kopie i czy nie powinienem właśnie ich ustawić w stagu??

dla keihin są trochę lepsze algorytmy dla mniejszych ciśnień ale jedno czy drugie powinno śmigać, kalibracja potem mapa i jeździmy.

Napisano
  • Autor

> dla keihin są trochę lepsze algorytmy dla mniejszych ciśnień ale jedno czy drugie powinno śmigać,

> kalibracja potem mapa i jeździmy.

czyli można ustawiać zarówno jedne jak i drugie ok.gif

zakładam, że po ustawieniu innych wtrysków muszę od nowa robić kalibrację na sterowniku. Jak będę miał czas, to zmienię na keihin.

U mnie obyło się bez wymiany węży. Króćce do węży od reduktora są takie same, te na wtryska troszkę grubsze, ale jakoś je wcisnąłem. Cała operacja zajęła mi godzinkę i poszła gładko. Mapy się pięknie zgrały i była wyczuwalna różnica przy zmianach mnożnika-przy valtekach nie było to tak wyraźne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.