Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cc 700 przegub, łożysko?

Featured Replies

Napisano

Panowie, pomocy…

W drodze do pracy coś zaczęło postukiwać przy skręconych kołach.

Dojechałem i przy cofaniu na miejsce coś mocno stuknęło i stanął. Biegi wchodzą ale nie przekazuje napędu na koła.

Jak zajrzałem pod samochód to lewa półoś jest rozpięta w piaście i sie kręci sama (bez koła)

Zdjąłem koło i trochę tam pogrzebałem. Na pewno wyleciały kulki (średnicy około 1 cm - pewnie z łożyska). Więcej na tym mrozie nie jestem w stanie sprawdzić.

Co mogło paść? Wnioskuje że łożysko, ale czy przegub też?

Napisano

jak nie rozbierzesz to się nie dowiesz, mogło paść tylko łożysko, a mógł też posypać się przegub

Napisano

> Panowie, pomocy…

> W drodze do pracy coś zaczęło postukiwać przy skręconych kołach.

> Dojechałem i przy cofaniu na miejsce coś mocno stuknęło i stanął. Biegi wchodzą ale nie przekazuje

> napędu na koła.

> Jak zajrzałem pod samochód to lewa półoś jest rozpięta w piaście i sie kręci sama (bez koła)

> Zdjąłem koło i trochę tam pogrzebałem. Na pewno wyleciały kulki (średnicy około 1 cm - pewnie z

> łożyska). Więcej na tym mrozie nie jestem w stanie sprawdzić.

> Co mogło paść? Wnioskuje że łożysko, ale czy przegub też?

Ile tych kulek wyleciało? Mniej niż 8? Na 100% to kulki z przegubu bo nawet w tirze nie ma takich kulek w łożysku, poza tym łożyska kół nie są kulkowe.

Przegub do wymiany bo się rozleciał.

Napisano
  • Autor

no własnie teraz też mnie koledzy w robocie uświadomili że to są kulki z przegubu...

A powiedzcie mi jeszcze jakia jest śruba na piaście. 32??

Napisano

> A powiedzcie mi jeszcze jakia jest śruba na piaście. 32??

sruba na klucz 32

Napisano

> ok dzięki, w weekend powalczę

Przygotuj sobie dobry klucz i rurę bo ta śruba jest dokręcona coś ok 250Nm.

Napisano
  • Autor

Wiem, juz w uno to robiłem.

Zaraz ruszam do sklepu kupić jakiś klucz bo moeje sie kończą na 24.

A powiedcie, czy jak go będę holował w takim stanie (około 1 km) to może sie cos stać?

Napisano

> nie wiem jak u innych ale u mnie było łożysko kulkowe

> np takie

> http://allegro.pl/lozysko-kola-skf-przod-cinquecento-panda-seicento-i1348805153.html

Zobacz jakie jest to łożysko, w którą stronę przenosi siły i porównaj ze zwykłym łożyskiem kulkowym piwo.gif

Napisano

> Wiem, juz w uno to robiłem.

> Zaraz ruszam do sklepu kupić jakiś klucz bo moeje sie kończą na 24.

> A powiedcie, czy jak go będę holował w takim stanie (około 1 km) to może sie cos stać?

Jeśli się wysypały kulki to może się zblokować półośka w przegubie i dokonać większych zniszczeń. Najlepiej by było w miarę możliwości wypiąć półośkę z przegubu i podwiesić lub całkowicie wymontować ale w 700 chyba się to kończy z utratą oleju ze skrzyni.

Spróbuj holować ale jak będzie coś rzęzić to lepiej postaraj się o inny transport auta bo szkoda coś jeszcze zepsuć przy okazji.

Napisano
  • Autor

Mam do podholowania dosłownie 1 km, może nawet nie cały... będę nasłuchiwał a jak się coś rozwali to zawiozę go prosto na złom...

Mam już dosyć tego trupa... dzisiaj chwile przed akcją z przegubem zabrakło mi paliwa... na 11,5 litra które ostatnio zatankowałem przejechał mi 54 km... a byłem ostatnio na regulacji gaźnika...

Napisano

> Zobacz jakie jest to łożysko, w którą stronę przenosi siły i porównaj ze zwykłym łożyskiem kulkowym

mi głównie chodziło o to że, to łożysko też ma kulki20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.