Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwa prawdopodobnie zamarza

Featured Replies

Napisano

Mam pewien problem z odpalaniem auta na mrozie. Otóż wydaje mi się, że jak jest poniżej zera to pompka nie załącza się po włączeniu zapłonu. Nie ma charakterystycznego buczenia dobiegającego z bagażnika. Auto odpala na gazie i po kilku minutach jak tak pochodzi to już po przełączeniu na benzynę działa.

Wygląda na to, że zamarza paliwo. W sumie zbiornik mam do wymiany, bo już widać plamy paliwa na nim, ale czy paliwo jest w stanie aż tak wciągać wodę z powietrza ? Pomijając ten fakt to pompa paliwa jest nieoryginalna i będąc u tosha ciśnienie dawała chyba 1-1,5 także bez rewelacji.

Tak czy inaczej zbiornik mam do wymiany, filtr paliwa i być może pompę.

Z tego co widziałem pompy do 1.4 i 1.6 dają inne ciśnienie niż do 1.8 i 2.0. Czy są one zamienne i czy jest możliwość zamontowania tej "mocniejszej" czy przez to np. zbyt duża ilość paliwa dostawałaby się do komory spalania ze względu na to, że wtryskiwacz otwierałby się na tą samą ilość czasu, ale ciśnienie byłoby wyższe?

Czy ktoś z Was wymieniał zbiornik, a jeśli tak to na jaki (oryginał, zamiennik). Czy może wiecie jak zamienniki są wykonane, spasowane ?

Interesuje mnie jeszcze czy montowaliście może w swoich autach zawór zwrotny paliwa, bo znalazłem coś takiego:

zawór

Jaka średnica byłaby dobra do C16NZ ? Wszelkie opinie mile widziane.

Temat dość luźny i dość filozoficzny, ale odpowiedni na zimowe wieczory grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano

> ciśnienie dawała chyba 1-1,5 także bez

> rewelacji.

Ale też nie ma co narzekać. Regulator ciśnienia utrzymuje 0,75 bara.

Rano podłącz mała żaróweczkę do zacisków pompy i włącz zapłon. Jeśli się zaświeci to będzie wiadomo, że instalacja jest sprawna, a wina stoi po stronie pompy.

Zaworek zwrotny jest wbudowany w pompę. Pompa też włącza się na chwilę przed rozruchem, więc o zapowietrzaniu się raczej nie ma mowy.

Pompa - tak jak mówisz - powinna być od jednopunkta 1,4-1,8.

Napisano
  • Autor

Racja, wypadaloby sie wpiac we wtyczke i sprawdzic czy aby przypadkiem pompa w ogole "wie", ze ma krecic. Warunki nie sa sprzyjajace do takich prac, ale to wykliczy albo nie sporo. Kiedys mialem problem z ta wtyczka, bo byla luzna, ale podoginalem wsuwki, posmarowalem wazelina i bylo ok. Musze cos z tym zrobic, bo szkoda aku meczyc. Dodatkowo powiem, ze zwykle jest tak, ze jak jest cieplo to nie pali za 1 razem tylko wystarczy zakrecic sekunde rozrusznikiem i wtedu juz pali na "dotyk". Wyglada wlasnie tak jakby pompka musiala 2 razy wstepnie podpompowac paliwo zanim wytworzy odpowiednie cisnienie.

Napisano

Sprawdz jeszcze przekaznik od pompy, ale mysle, ze przyczyna bedzie sama pompa. Od poczatku mi sie nie podobala...

Jak z tankowaniem i obrotami na jalowym ?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Hmm. Muszę wpiąć się we wtyczkę od pompy i zaobserwować jak cały cykl wygląda, tzn. czy działa po przekręceniu w pozycję "zapłon", a potem podczas kręcenia, będzie wtedy dużo prościej się zorientować co się dzieje. Muszę przemyśleć jak to zrobić żeby było w miarę na stałe, bo na śniegu nie wypada się kłaść smile.gif

Co do tankowania to niewiele wiem, poza tym, że ojciec ostatnio 5L benzyny wlał grinser006.gif Obroty na jałowym są ok. Przedwczoraj mu tylko coś odpaliło na chwilę na gazie, bo nagle poszły wysoko w górę, przełączyłem na noPb i po chwili same wróciły do normalnego poziomu. Więcej niczego dziwnego nie stwierdziłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.