Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grande Punto 1.4 8V - gaśnie na wolnych obrotach [?]

Featured Replies

Napisano

witam,

mam następujący problem: silnik na zimno odpala i jeździ bez problemu, na ciepło również. Podczas zatrzymania się np. w korku lub pod światłami obroty spadają do swojego prawidłowego poziomu, po kilku-kilkunastu sekundach czasami wskazówka obrotomierza na moment opada i chwilę później wraca do normalnego stanu, zadarza się, że silnik gaśnie. Samochód ma 2 lata i 50 tys. km. Ma któś pomysł, czy chodzi o jakiś przepływomierz, silniczek krokowy, ew. jak to sprawdzić, wyczyścić?

Z góry dzięki za porady, archiwum przejrzałem i tematu "pasującego" nie znalazłem.

Pozdrawiam

Napisano

> witam,

> mam następujący problem: silnik na zimno odpala i jeździ bez problemu, na ciepło również. .........

Masz tak pierwszy raz ??

Moze zatankowales marne paliwo ??

Napisano
  • Autor

> Masz tak pierwszy raz ??

> Moze zatankowales marne paliwo ??

Też o tym myślałem, tankowałem na jakimś "średnim" Orlenie, natomiast poza wspomnianym problemem samochód jeździ normalnie. Dzieje się to pierwszy raz.

Napisano

tankowałem na jakimś "średnim" Orlenie,

Moze dotankuj najpierw Dobrego paliwa i zobaczysz co dalej.

Napisano

imho coś nie tak z przepustnicą , sterowana jest elektronicznie w 1.4 , musisz zacząć od wyczyszczenia jej

z tego co zauważyłem coraz częściej pojawia się ta usterka w 1.4 8v , czyżby powtórka z 1.2 8v...

Napisano

> imho coś nie tak z przepustnicą , sterowana jest elektronicznie w 1.4 , musisz zacząć od

> wyczyszczenia jej

> z tego co zauważyłem coraz częściej pojawia się ta usterka w 1.4 8v , czyżby powtórka z 1.2 8v...

mam to samo. W czwartek początek problemów. W niedzielę zapaliła się kontrolka i info na wyświetlaczu "skontrolować silnik". Winny sprawie jest jakiś czujnik. Wymiana oczywiście na gwarancji. Przebieg 27000 i 2 lata.

Napisano

na 100% przepusutnica do czyszczenia ... znany problem w tym silniku smile.gif

daj znać czy moje przeczucie się sprawdzilo ... wink.gif

Napisano

> imho coś nie tak z przepustnicą , sterowana jest elektronicznie w 1.4 , musisz zacząć od

> wyczyszczenia jej

> z tego co zauważyłem coraz częściej pojawia się ta usterka w 1.4 8v , czyżby powtórka z 1.2 8v...

wiele różnicy tam nie ma więc obstawiam, że tak jak mówisz grinser006.gif

Napisano

> wiele różnicy tam nie ma więc obstawiam, że tak jak mówisz

z tą różnicą , że mk2 miał linkę grinser006.gif bardziej podobnie do 1.2 16v , jednak objawy typowo na przepustnicę brudną wink.gif

Napisano

> witam,

> mam następujący problem: silnik na zimno odpala i jeździ bez problemu, na ciepło również. Podczas

> zatrzymania się np. w korku lub pod światłami obroty spadają do swojego prawidłowego poziomu,

> po kilku-kilkunastu sekundach czasami wskazówka obrotomierza na moment opada i chwilę później

> wraca do normalnego stanu, zadarza się, że silnik gaśnie. Samochód ma 2 lata i 50 tys. km. Ma

> któś pomysł, czy chodzi o jakiś przepływomierz, silniczek krokowy, ew. jak to sprawdzić,

> wyczyścić?

> Z góry dzięki za porady, archiwum przejrzałem i tematu "pasującego" nie znalazłem.

> Pozdrawiam

Witam,

miałem podobnie ze swoim GP (przebieg 53 tkm), a mianowicie:

jakieś 2 tyg temu jadę do pracy i zapala mi się kontrolka - marchewka (silnik), ale jadę dalej jest ok, przy jakimś hamowaniu wciskam sprzęgło i silnik gaśnie, no ale nic, ponownie zapalam i jest OK.

Wracam z pracy, i w pewnym monecie buuu, auto praktycznie staje, zero reakcji na gaz - ledwo doczołgałem się na 2 do najbliższego zjazdu (jechałem droga szybkiego ruchu). Wyłączyłem silnik, poczekałem odpalam jest OK, jedzie (marchewa świeci) i za jakiś czas to samo.

Odstawiłem auto do mechanika, rozebrał, przeczyścił, wysuszył, jeszcze z 1 dzień były problemy, ale przeszło i mam nadzieje, że następne 50 tkm wytrzyma.

Pozdrawiam

ps. obroty też dziwnie skakały 600 - 900, po przegazówce w okolicy 1500 dziwnie ...pyrczał

Napisano
  • Autor

witam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

stawiam na "przepustnicę", bo żaden CHECK się nie świeci. Wymiana paliwa na Pb98 z BP nic nie dała. Powstaje pytanie - czy jest jakiś manual jak do ogarnąć? Jak się nie da we własnym zakresie to podjadę do ASO, natomiast za 150PLN wykonają diagnostykę i dopiero później "powiedzą co dalej".

Pozdr,

dizzastar

> na 100% przepusutnica do czyszczenia ... znany problem w tym silniku

> daj znać czy moje przeczucie się sprawdzilo ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.