Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cewka zapłonowa

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich Klubowiczów.

Mam prośbę do was, a chodzi mi o kupno cewki zapłonowej tylko nie wiem jakiej, bo na mojej są tylko cyfry 24503J01249, PBT-6F30, a nie ma nazwy producenta.Marea 1.6 16V z 1997r.

Proszę o pomoc.

Napisano

> Witam wszystkich Klubowiczów.

> Mam prośbę do was, a chodzi mi o kupno cewki zapłonowej tylko nie wiem jakiej, bo na mojej są tylko

> cyfry 24503J01249, PBT-6F30, a nie ma nazwy producenta.Marea 1.6 16V z 1997r.

> Proszę o pomoc.

Byle jaką do 1.6 16V... Każda będzie dobra...

Napisano
  • Autor

> Byle jaką do 1.6 16V... Każda będzie dobra...

Niby tak, ale dlaczego na aukcjach podają jakieś tam numery np. 182, 185, albo BERU lub CHAMPION

o co tu chodzi?

Napisano

> Niby tak, ale dlaczego na aukcjach podają jakieś tam numery np. 182, 185,

182 ba/bo

185 marea

> albo BERU lub CHAMPION

> o co tu chodzi?

producent...

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc. A jeszcze mam pytanie dlaczego cewka popękała i czy to może mieć wpływ na to że jak jest wilgotno lub jak jest mróz to auto nie chce za żadne skarby odpalić.

Napisano

> Dzięki za pomoc. A jeszcze mam pytanie dlaczego cewka popękała

Ze starości...

> i czy to może mieć wpływ na to że

> jak jest wilgotno lub jak jest mróz to auto nie chce za żadne skarby odpalić.

Żadnego. Wymień kable lub akumulator.

Napisano

> Ze starości...

> Żadnego. Wymień kable lub akumulator.

a myślisz, że ze starości może być od czasu do czasu taki objaw że zapala się marchewa i przestaje podawać iskrę na jednym kablu? hmm.gif

Musze wtedy wyjść z auta, podnieść machę do góry i docisnąć pierwszy kabel do cewki... pomaga na jakiś czas a potem w najmniej oczekiwanym momencie znowu... nigdy na zimny silniku... kabel już 3 razy podmieniałem...

może jak się rozgrzeje to może coś przestaje stykać z powodu naprężeń czy cuś... hmm.gif

Napisano

> a myślisz, że ze starości może być od czasu do czasu taki objaw że zapala się marchewa i przestaje

> podawać iskrę na jednym kablu?

> Musze wtedy wyjść z auta, podnieść machę do góry i docisnąć pierwszy kabel do cewki... pomaga na

> jakiś czas a potem w najmniej oczekiwanym momencie znowu... nigdy na zimny silniku... kabel

> już 3 razy podmieniałem...

> może jak się rozgrzeje to może coś przestaje stykać z powodu naprężeń czy cuś...

Nierzadkie są przypadki, że przy uszkodzonej cewce iskra idzie na trzy cylindry. Któryś kabel ma mniejszy opór i mimo walnięcia jednego obwodu jakąś tam iskrę potrafi wytworzyć i idzie ona najmniejszą drogą oporu.

Napisano

> Nierzadkie są przypadki, że przy uszkodzonej cewce iskra idzie na trzy cylindry. Któryś kabel ma

> mniejszy opór i mimo walnięcia jednego obwodu jakąś tam iskrę potrafi wytworzyć i idzie ona

> najmniejszą drogą oporu.

a myślisz że na uszkodzonej cewce by palił normalnie, zwłaszcza w zimie, nie był mułowaty i nie strzelał na gazie? hmm.gif

Napisano

> a myślisz że na uszkodzonej cewce by palił normalnie, zwłaszcza w zimie, nie był mułowaty i nie

> strzelał na gazie?

może... Dlaczego by nie. Szarpie na zimnym?

Napisano

> Szarpie na zimnym?

nic a nic... dopóki się marchewa nie zapali to auto zachowuje się wzorowo... przez miesiąc miałem założone nowe kable Magneti Marelli ale wywaliłem w diabły niedawno bo jak zobaczyłem w nocy jakie przebicia na kolektor po nich idą to się załamałem... wróciłem to starych championów... przez chwilę myślałem że mi nie kontaktuje kabel w złączu do cewki w pierwszym slocie, bo po dociśnięciu pomaga... ale to może być przypadek bo jak dociskam to dociskam równocześnie całą cewkę. Swoją drogą, to od 5 dni cisza... ale na pewno za chwilę się odezwie 270751858-jezyk.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Nierzadkie są przypadki, że przy uszkodzonej cewce iskra idzie na trzy cylindry. Któryś kabel ma

> mniejszy opór i mimo walnięcia jednego obwodu jakąś tam iskrę potrafi wytworzyć i idzie ona

> najmniejszą drogą oporu.

jednak cewka pada... crazy.gif

sprawdziłem raz jak się pojawił wspomniany objaw i okazało się że to nie na jednej świecy nie ma iskry tylko na dwóch- przestała działać cała sekcja w cewce. Przy takiej akcji teraz już pomaga tylko odpięcie wszystkich kabli, wyłączenie silnika, zapięcie kabli z powrotem i dopiero zapłon... na chwilę pomaga... Opisywane zjawisko wogóle występuje dopiero przy mocnym nagrzaniu silnika...

Zabrałem cewkę ze Sieny i wszystko działa wink.gif

Ciekawe że to już druga cewka mi padła w ciągu pięciu lat... hmm.gif

Poprzednia mi tak dziwnie padła że na rozgrzanym ginęły poszczególne zapłony i stąd strzelał na gazie.. teraz w ogóle odcina sekcję... facepalm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.