Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

parę lamerskich pytań odnośnie silnika 1,8

Featured Replies

Napisano

Witam, trochę mi się nudziło w pracy i postanowiłem pooglądać co tam pod maską siedzi. Wyskakuje mi od jakiegoś czasu (1tydz.) błąd check engine ( wypadanie zapłonu na 4cylindrze) I w związku z tym pytanie.. Który to jest 4 cylinder stojąc przodem przed autem? i czy jak wykręce cewkę to coś na niej widać albo na świecy? I czy można ją tak wyciągać bez problemów? że potem jakaś kalibracja albo nie będzie po prostu chciała wejść z powrotem? Przepraszam, że taki poziom wiedzy technicznej no ale...

Napisano

> Witam, trochę mi się nudziło w pracy i postanowiłem pooglądać co tam pod maską siedzi. Wyskakuje mi

> od jakiegoś czasu (1tydz.) błąd check engine ( wypadanie zapłonu na 4cylindrze) I w związku z

> tym pytanie.. Który to jest 4 cylinder stojąc przodem przed autem? i czy jak wykręce cewkę to

> coś na niej widać albo na świecy? I czy można ją tak wyciągać bez problemów? że potem jakaś

> kalibracja albo nie będzie po prostu chciała wejść z powrotem? Przepraszam, że taki poziom

> wiedzy technicznej no ale...

4 cylinder to ten bliżej akumulatora.

Świece wyciągniesz bez problemu - dobry klucz i już. Ważne by żadne parochy, śmieci nie wpadły do cylindra jak wyciągniesz (ja stosuje odkurzacz z cienką gumową rurką)

Napisano

A to dla dokształcenia się:)

Jak nie wymieniałeś świec od kupna to warto zainwestować.

284492394-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Sprawdź czy błąd również pojawia się jak jeździsz TYLKO na Pb może to sprawa instalacji LPG? old.gif

Napisano
  • Autor

> A to dla dokształcenia się:)

> Jak nie wymieniałeś świec od kupna to warto zainwestować.

> Sprawdź czy błąd również pojawia się jak jeździsz TYLKO na Pb może to sprawa instalacji LPG?

no to się będę dokształcał wink.gif świec nie wymieniałem jeszcze, miały być następne w kolejce..

wykręciłem ten imbusik, co trzyma cewkę i nic nie widać.. obie skrajne cewki jednolite, trochę jakby pyłu tam gdzie na świecę nachodzą, ten plastik w którym są zatopione jednolity jasno zółty?

a jeżdże w sumie tylko na LPG, więc pewnie warto popróbować..

jak zdiagnozować walniętą cewkę?

i pytanie poza konkursem... gdzie można kupić przepływomierz bo tez szkuci na pomarańczowo frown.gif błąd czujnika masy powietrza)

...swoją drogą, że to auto jeszcze jeździ... smile.gif)

Napisano

> no to się będę dokształcał świec nie wymieniałem jeszcze, miały być następne w kolejce..

> wykręciłem ten imbusik, co trzyma cewkę i nic nie widać.. obie skrajne cewki jednolite, trochę

> jakby pyłu tam gdzie na świecę nachodzą, ten plastik w którym są zatopione jednolity jasno

> zółty?

> a jeżdże w sumie tylko na LPG, więc pewnie warto popróbować..

> jak zdiagnozować walniętą cewkę?

> i pytanie poza konkursem... gdzie można kupić przepływomierz bo tez szkuci na pomarańczowo błąd

> czujnika masy powietrza)

> ...swoją drogą, że to auto jeszcze jeździ... )

O jakim plastiku mówisz? Dekiel na głowicy jest plastikowy ale nie żółty ... czarny/szary ok.gif

Żółte to jedynie są zapinki przy wtyczkach.

W środku jak popatrzysz zobaczysz łeb świecy - u mnie jest 16' nie wiem jak w 1.8 niewiem.gif Foto z mojego bez dekla na głowicy - widać świece ok.gif

Jeśli chcesz zdiagnozować cewkę - zamień ją z inną i sprawdź czy błąd poszedł za wymianą.

Co do przepływki - to doświadczenie tylko w klekotach - czyszczę to preparatem do usuwania tłuszczu, smaru (do mycia tarcz hamulcowych).

Pierwsza odzywa się świeca - później cewka!

FOTO:

284492549-hh.jpg

post-120396-14352510828778_thumb.jpg

Napisano

> jak zdiagnozować walniętą cewkę?

zamień cewki miejscami i zobacz czy błąd będzie na 4 cylindrze czy w nowym miejscu

> i pytanie poza konkursem... gdzie można kupić przepływomierz bo tez szkuci na pomarańczowo błąd

> czujnika masy powietrza)

na allegro całą przepustnice, ale lepiej przeczyścić np. sprayem do czyszczenia gaźników i przepustnic, po czyszczeniu zrobić autoadaptację

> ...swoją drogą, że to auto jeszcze jeździ... )

Napisano
  • Autor

> zamień cewki miejscami i zobacz czy błąd będzie na 4 cylindrze czy w nowym miejscu

qrcze, kolejny raz mam potwierdzenie, że w pracy nie płacą za myślenie wink.gif wchodzę w tryb "rozum off" jak tylko mijam bramę smile.gif

to żółte takie to miałem na myśli cewkę - ma taki dekielek co można ściągnąć i tam to całe ustrojstwo jest zalane takim czymś.. 100 lat temu coś podobnego jak się spaliło to aż ta masa zmieniła kolor na brązowy chyba.. i to był jednoznaczny dowód że nie działa wink.gif

co do przepustnicy to mam raczej pewność że to takie małe elektryczne czyli przepływka? jest skopane bo wygląda jakby już ktoś przy tym ostro grzebał.. a ostatnio jak wymieniałem termostat to patrzyłem na przepustnicę i jest czysta ( czyli nie ma jakiejś góry syfu )

Napisano

> qrcze, kolejny raz mam potwierdzenie, że w pracy nie płacą za myślenie wchodzę w tryb "rozum off"

> jak tylko mijam bramę

> to żółte takie to miałem na myśli cewkę - ma taki dekielek co można ściągnąć i tam to całe

> ustrojstwo jest zalane takim czymś.. 100 lat temu coś podobnego jak się spaliło to aż ta masa

> zmieniła kolor na brązowy chyba.. i to był jednoznaczny dowód że nie działa

> co do przepustnicy to mam raczej pewność że to takie małe elektryczne czyli przepływka? jest

> skopane bo wygląda jakby już ktoś przy tym ostro grzebał.. a ostatnio jak wymieniałem

> termostat to patrzyłem na przepustnicę i jest czysta ( czyli nie ma jakiejś góry syfu )

Nie wiem o czym mowisz frown.gif

Co żółtego - Ceke masz zalaną w czarnym plastiku:

http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-fiat-stilo-1-8-16v-i1337149847.html

Żółtego koloru jest jedynie spinka od kości łączącej.

Pisząc o przepływce mówię o przepływomierzu:

http://allegro.pl/fiat-stilo-2-4-abarth-przeplywomierz-i1347202177.html tak samo będzie wyglądał w innym silniku. Tam w środku jest czujnik który można umyć środkiem do czyszczenia tarcz hamulcowych lub czymś podobnym zawierającym alkohol .

A cos małego elektronicznego o czym piszesz to zupełnie nic nie wiem z opisu i jestem passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem o czym mowisz

> Co żółtego - Ceke masz zalaną w czarnym plastiku:

> http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-fiat-stilo-1-8-16v-i1337149847.html

i można ściągnąć tę klapkę z cewki, tę z napisem hitachi i to zalane ma kolor jakby żółty

> Żółtego koloru jest jedynie spinka od kości łączącej.

> Pisząc o przepływce mówię o przepływomierzu:

> http://allegro.pl/fiat-stilo-2-4-abarth-przeplywomierz-i1347202177.html tak samo będzie wyglądał w

> innym silniku. Tam w środku jest czujnik który można umyć środkiem do czyszczenia tarcz

> hamulcowych lub czymś podobnym zawierającym alkohol .

> A cos małego elektronicznego o czym piszesz to zupełnie nic nie wiem z opisu i jestem

to do czego dałeś link oglądałem, i jest ok... (czyli czyste)

no trochę tu poległem, chodzi mi o taki mały kawałek czarnego plastiku z wtyczką przykręcony do przepustnicy.. może map sensor?

chociaż opis kodu brzmi "P0100 obwód masowego lub volume przepływomierza powietrza.."

więc już nie wiem co wykręcać? smile.gif

Napisano

> i można ściągnąć tę klapkę z cewki, tę z napisem hitachi i to zalane ma kolor jakby żółty

kolor nie ma znacznia

> to do czego dałeś link oglądałem, i jest ok... (czyli czyste)

> no trochę tu poległem, chodzi mi o taki mały kawałek czarnego plastiku z wtyczką przykręcony do

> przepustnicy.. może map sensor?

> chociaż opis kodu brzmi "P0100 obwód masowego lub volume przepływomierza powietrza.."

> więc już nie wiem co wykręcać?

dobrze kombinujesz przepływomierz z 1.8

284492905-przep_01.JPG

284492905-przep_02.JPG

post-3892-14352510830166_thumb.jpg

Napisano

> Nie wiem o czym mowisz

> Co żółtego - Ceke masz zalaną w czarnym plastiku:

> http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-fiat-stilo-1-8-16v-i1337149847.html

> Żółtego koloru jest jedynie spinka od kości łączącej.

> Pisząc o przepływce mówię o przepływomierzu:

> http://allegro.pl/fiat-stilo-2-4-abarth-przeplywomierz-i1347202177.html tak samo będzie wyglądał w

> innym silniku.

nie w 1.8

> Tam w środku jest czujnik który można umyć środkiem do czyszczenia tarcz

> hamulcowych lub czymś podobnym zawierającym alkohol .

> A cos małego elektronicznego o czym piszesz to zupełnie nic nie wiem z opisu i jestem

to przepływomierz

Napisano
  • Autor

no to jest chyba pochytane...

- świece wymienić (zgodne z instrukcja BKR6EZ czy do gazu jakieś inne?)

- błąd skasować (sam się skasuje?)

- zobaczyć ten przepływomierz, pewnie się drucik zepsuł frown.gif

apropo tu http://www.eter-mot.info/?czujniki-cisnienia-map-sensor,42 maja tego sporo smile.gif choć tu część, której dałeś obrazek nazywa się map sensor ?

- złożyć i cieszyć się ...do następnego failura smile.gif

dzięki wielkie wszystkim za info i .. cierpliwość

Napisano

> no to jest chyba pochytane...

> - świece wymienić (zgodne z instrukcja BKR6EZ czy do gazu jakieś inne?)

wg upodobania

> - błąd skasować (sam się skasuje?)

nie zaszkodzi skasować

> - zobaczyć ten przepływomierz, pewnie się drucik zepsuł

wyjąć i obejrzeć

> apropo tu http://www.eter-mot.info/?czujniki-cisnienia-map-sensor,42 maja tego sporo choć tu

> część, której dałeś obrazek nazywa się map sensor ?

u nich też nazywa się przeplywomierz

> - złożyć i cieszyć się ...do następnego failura

> dzięki wielkie wszystkim za info i .. cierpliwość

Napisano

NGK BKR6EZ - mam takie świece i nie mam problemów. Wymieniałem chyba rok temu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.