Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona pod silnik + centralny klapy

Featured Replies

Napisano

W SC miałem, zgubiłem.

Do palio chcę, ale nie wiem czy taka pod sam alternator, czy pod cale auto? hmm.gif

Pod całe auto ma ten plus że jak silnik przecieka to może na ziemie nie poleci hahaha.gif...Więc jak się towarzystwo zapatruje na wspomniane ?

pytanie 2.

Centralny na tylną klapę. Co prawda zamek uruchomiłem, ale i tak chcę zapodać zdalne sterowanie centralnym. Co za tym idzie, można sie by pokusić o dodatkowy kanał na zamek klapy. Robił to ktoś ? Duzo zabawy ?

Kolejne.

Zamki, a właściwie wkładki.

Te w drzwiach to wiem jak wyjąc, bo pewnie tak samo roboty jak w SC.

Ale stacyjka?, i korek wlewu paliwa...też się da wymienić same wkładki ?

ps. adresy sklepów mile widziane z asortymentem wspominanym w cenach dobrych biglaugh.gif

Napisano

Płyte daj pod cały przód ok.gif Fabryczna osłona pod alternator działa jak szufelka no.gif

Napisano

Witam ja miałem osłonę pod cały silnik ale te które można kupić są takiej słabej jakości że po roku trzeba je naprawiać bo pękają itp... a więc z blachy dorobiłem osłonę pod alternator i już z 4 rok jest wszystko ok jest ona mocowana pod nakrętki oryginalne alternatora... polecam takie rozwiązanie :-)

Napisano

> pytanie 2.

> Centralny na tylną klapę. Co prawda zamek uruchomiłem, ale i tak chcę zapodać zdalne sterowanie

> centralnym. Co za tym idzie, można sie by pokusić o dodatkowy kanał na zamek klapy. Robił to

> ktoś ? Duzo zabawy ?

Chcesz dodatkowe otwieranie klapy z pilota? Kup jakiś sterownik z dodatkowym kanałem i zapnij go do siłownika w klapie. Siłownik musi być dość mocny, u mnie w bravie normalny nie uciągnął. Sterownik zamka możesz wpiąć w przekaźnik zamka.

> Kolejne.

> Zamki, a właściwie wkładki.

> Te w drzwiach to wiem jak wyjąc, bo pewnie tak samo roboty jak w SC.

> Ale stacyjka?, i korek wlewu paliwa...też się da wymienić same wkładki ?

Wszystkie się wymienia, kupujesz w komplecie z kluczykami.

> ps. adresy sklepów mile widziane z asortymentem wspominanym w cenach dobrych

Łódź, Przędzalniana 89 Auto-sam. Kiedyś mieli b. konkurencyjne ceny nawet na oryginały.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Chcesz dodatkowe otwieranie klapy z pilota? Kup jakiś sterownik z dodatkowym kanałem i zapnij go do

> siłownika w klapie.

To jeszcze jedno pytanko. Ma ktoś informacje, który z ogólnodostępnych sterowników, ma osobny guzik do otwierania wspomnianej klapy?

Wszędzie gdzie czytam instrukcje, jest info by przytrzymać przycisk otwierania przez 2s po otwarciu drzwi. Ja nie chcę otwierać drzwi tylko samą klapę.

Da się?

Napisano

Słabo szukasz jakiś tekst

Da się. Podobny zestaw montowałem dwa lata temu. Ostrożnie z wyciąganiem pastylki immobilisera. Jest wsunięta w czarny plastik (jest pod tą niebieską gumką) i czasem trudno ją wyciągnąć.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Słabo szukasz jakiś tekst

> Da się. Podobny zestaw montowałem dwa lata temu.

Z opisu nie wynika, że jest tak jak ja chcę. Ale skoro tak twierdzisz to nie wnikam dalejok.gifbow.gif

> Ostrożnie z wyciąganiem pastylki immobilisera.

> Jest wsunięta w czarny plastik (jest pod tą niebieską gumką) i czasem trudno ją wyciągnąć.

> pozdr

Czyli, to szkiełko (kwarc) jest w samym tym czarnym plastiku, a nie gdzieś pod nim?

Bo rozebrałem kluczyki, i nie widziałem niz poza właśnie tą czarną zatyczką. Z kolei w SC transponder miał właśnie kształt takiego wałeczka szklanego (coś jak żaróweczka 1,2W). I to mnie troszkę zbiło z tropu hmm.gif

Dobra, a jak z trwałością grotów? Przeżyły te 2 lata?

Napisano

> Z opisu nie wynika, że jest tak jak ja chcę. Ale skoro tak twierdzisz to nie wnikam dalej

Kliknięcie przycisku klapy uruchamia tylko siłownik do niego przypisany.

> Czyli, to szkiełko (kwarc) jest w samym tym czarnym plastiku, a nie gdzieś pod nim?

> Bo rozebrałem kluczyki, i nie widziałem niz poza właśnie tą czarną zatyczką. Z kolei w SC

Robiłem to w bravie, a kluczyki miałem identyczne jak w palio. Transponder był wsunięty w otwór w tym czarnym plastiku. Całość była zakryta korkiem. Transponder miałem w postaci czarnej kosteczki. Uwaga, jest krucha. Puknąłem w stół jak nie chciał wypaść i niestety popękał. Udało mi się na kąciku dorwać taki sam kluczyk i sobie zakodowałem żeby mieć parę.

> transponder miał właśnie kształt takiego wałeczka szklanego (coś jak żaróweczka 1,2W). I to

> mnie troszkę zbiło z tropu

> Dobra, a jak z trwałością grotów? Przeżyły te 2 lata?

Groty wyciąłem z oryginalnego klucza i po lekkiej modyfikacji wstawiłem do scyzoryka. Groty jakie dostałem z pilotami były od vw. Można kupić takie w punkcie gdzie dorabiają. O trwałości więc się nie wypowiem.

Sterownik wpinaj najlepiej w przekaźnik centralnego (duży żółty nad bezpiecznikami). Wyciągniesz go i spokojnie polutujesz w domu, potem wpinasz i wszystko działa. Osobiście nie polecam cięcia wiązki.

Napisano
  • Autor

> Kliknięcie przycisku klapy uruchamia tylko siłownik do niego przypisany.

Superok.gif

> Robiłem to w bravie, a kluczyki miałem identyczne jak w palio. Transponder był wsunięty w otwór w

> tym czarnym plastiku. Całość była zakryta korkiem. Transponder miałem w postaci czarnej

> kosteczki. Uwaga, jest krucha. Puknąłem w stół jak nie chciał wypaść i niestety popękał. Udało

> mi się na kąciku dorwać taki sam kluczyk i sobie zakodowałem żeby mieć parę.

Mam w sumie 4, matkę (bordowy)+ 2 oryginalne + jeden był dorobiony więc nie ma tragedii. W razie draki mam kompa bez IMO biglaugh.gif

> Groty wyciąłem z oryginalnego klucza i po lekkiej modyfikacji wstawiłem do scyzoryka. Groty jakie

> dostałem z pilotami były od vw.

Sterownik zamówiłem, posłałem też e-mail z prośbą żeby o ile to możliwe wstawili groty do Fiata zlosnik.gif

> Można kupić takie w punkcie gdzie dorabiają. O trwałości więc

> się nie wypowiem.

W razie draki to sie z tego skorzysta.

> Sterownik wpinaj najlepiej w przekaźnik centralnego (duży żółty nad bezpiecznikami). Wyciągniesz go

> i spokojnie polutujesz w domu, potem wpinasz i wszystko działa. Osobiście nie polecam cięcia

> wiązki.

Nie mam zamiaru ciąć wiązkiok.gif

Jak grube przewody trzeba dać?, czy może to tylko niskoprądowe i jakieś cieniutkie wystarczą? (choćby takie jak są w wiązkach do USB w komputerach albo podobnych).

Napisano

> Super

> Mam w sumie 4, matkę (bordowy)+ 2 oryginalne + jeden był dorobiony więc nie ma tragedii. W razie

> draki mam kompa bez IMO

Przy wymianie na czyste ecu musi być wypięta centralka immo żeby się nie zakodował ponownie, ale chyba to jest oczywiste dla ciebie zlosnik.gif

> Sterownik zamówiłem, posłałem też e-mail z prośbą żeby o ile to możliwe wstawili groty do Fiata

> W razie draki to sie z tego skorzysta.

> Nie mam zamiaru ciąć wiązki

> Jak grube przewody trzeba dać?, czy może to tylko niskoprądowe i jakieś cieniutkie wystarczą?

> (choćby takie jak są w wiązkach do USB w komputerach albo podobnych).

Ja wlutowałem w płytkę oryginalnej centralki wiązkę jaką dali do sterownika.

Napisano
  • Autor

> Przy wymianie na czyste ecu musi być wypięta centralka immo żeby się nie zakodował ponownie, ale

> chyba to jest oczywiste dla ciebie

Oczywista oczywistośćok.gif

> Ja wlutowałem w płytkę oryginalnej centralki wiązkę jaką dali do sterownika.

I tak zrobię, jak tylko przyjdzie sterownik to przekaźnik w łapkę, drzwi z klamki zamknę i tyle. W domku się to ładnie polutuje i będzie malynacool.gif

Napisano

> Oczywista oczywistość

> I tak zrobię, jak tylko przyjdzie sterownik to przekaźnik w łapkę, drzwi z klamki zamknę i tyle. W

> domku się to ładnie polutuje i będzie malyna

Jeśli ten zamówiony sterownik ma tą funkcję to czy będziesz robił domykanie szyb?

Porób fotki i jakiś manual wystrugaj. Ja zrobiłem do bravy, jednak zdjęcia są liche i niewiele widać.

Napisano
  • Autor

> Jeśli ten zamówiony sterownik ma tą funkcję to czy będziesz robił domykanie szyb?

Z teco co czytałem, potrzebny dodoatkowy moduł komfort.

Mam owiewki, więc raczej domykania nie będzie, bo latem zostawiam otwarte okna.

> Porób fotki i jakiś manual wystrugaj. Ja zrobiłem do bravy, jednak zdjęcia są liche i niewiele

> widać.

A to na pewnook.gif

Napisano
  • Autor

Sobie założyłem. Dokładnie w/g instrukcji kolegi @kabz, wpiąłem się w przekaźnik (4 przewody, +, -, 2x sygnał). Sterownik wymaga jednak podpięcia nie tylko jednego przewodu pod masę, ale w sumie 3 zlosnik.gif (masa zasilania + 2x masa sygnału)

Sygnał do kierunkowskazów , pierwotnie chciałem szukać w skrzynce ale warunki pogodowe nie sa zbyt sprzyjające, a garażu nie mam zlosnik.gif, więc po łatwości wpiąłem się we wtyczkę od świateł awaryjnych (przewody 1 i 3 od prawej z górnego rzędu)

I tyle, jak będzie cieplej dorobi się otwieranie tylnej klapy z osobnego guzika

Czas potrzebny to około 2 godzin z rozbieraniem przekaźnika, wlutowaniem się przewodami, potem podłączanie, i na koniec wysterowanie kierunkowskazów.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Kolejny etap.

Zrobiło sie troszkę cieplej i słoneczniej więc się wybrałem wczoraj w celu pociągnięcia przewodów do otwierania klapy bagażnika z pilota zlosnik.gif

Zabawy co niemiara, szczególnie z przeciągnięciem przewodu w klapie. Robił ktoś to kiedykolwiek? realne to w ogóle jest? Jak tam ktos wsadził instalacje to ja nie wiem. facepalm.gif

W każdym razie, przewód doprowadzony, niestety padła mi bateria we wkrętarce i nie zamocowałem siłownika, ale to myślę że na dniach. Jak skończę to sie pochwalę, i może jakiś fotoblog do tego powstanie zlosnik.gif

Napisano

> W każdym razie, przewód doprowadzony, niestety padła mi bateria we wkrętarce i nie zamocowałem

> siłownika, ale to myślę że na dniach. Jak skończę to sie pochwalę, i może jakiś fotoblog do

> tego powstanie

nie masz śrubokrętów? rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> nie masz śrubokrętów?

A co mi da wkrętak?

ramkę szyby mi odkręci? hmm.gif

Zdjęcie osłony klapy to pikuś, przeprowadź przewód wokół szyby, tak jak to we fabryce robią zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

A wkrętarka mi była potrzebna do wywiercenia otworków pod mocowanie siłownika zlosnik.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> A co mi da wkrętak?

> ramkę szyby mi odkręci?

> Zdjęcie osłony klapy to pikuś, przeprowadź przewód wokół szyby, tak jak to we fabryce robią

> A wkrętarka mi była potrzebna do wywiercenia otworków pod mocowanie siłownika

aaaa rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.