Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PILNE! Jak idzie pasek wielorowkowy Megane 1.4 16V

Featured Replies

Napisano

Pasek wielorowkowy wziął i spadł angryfire.gif Odkręciło się koło pasowe z alternatora. Żona stanęła na środku skrzyżowania, bo akumulator się skończył zlosnik.gif. Odpaliłem z kabli, trochę podładowałem i przyjechałem ostatkiem prądu pod blok. Strat większych nie stwierdziłem na razie, oprócz przeciętego przewodu od pochłaniacza par paliwa, ale to się zesztukuje. Problem teraz mam taki, że nie wiem, jak ten pasek nawlec. Kółko i nakrętka alternatora na szczęście się nie zgubiło. Poratujcie jakimś rysunkiem, jak idzie pasek w Renault Megane 1.4 16V w wersji z klimą, to może jeszcze dziś uruchomię Renatę. Jak nie, to jutro rano będzie dramat z jednym sprawnym autem zamiast dwóch sciana.gif

Napisano

W lagunie 1,6 16v i w Clio 1,4 16v katalog Gates-a podaje że tak: 284498929-S6087.jpg

A to są silniki z rodziny K4 więc chyba dobrze podaje.

W Scenicu też tak podają. Tylko, że w tych autach był jakiś myk z zakładaniem paska 5PK na rolki 6PK. Ale instrukcja się nie wyświetla a ja gdzieś posiałem opis, który rowek ma zostać wolny. Jak masz rolki 6PK to załóż pasek 6PK1750.

post-1915-14352510874421_thumb.jpg

Napisano

a kolko sie nie rozpadlo?? przyjrzalbym mu sie dokladnie, bo jest to dosc typowa usterka..

Napisano

> a kolko sie nie rozpadlo?? przyjrzalbym mu sie dokladnie, bo jest to dosc typowa usterka..

Tam to kółko jest chyba z jakimś sprzęgiełkiem czy coś.

Napisano

Jest z guma w srodku i po jakims czasie sie rozwulkanizowywuje.,.

Napisano
  • Autor

> W lagunie 1,6 16v i w Clio 1,4 16v katalog Gates-a podaje że tak:

> A to są silniki z rodziny K4 więc chyba dobrze podaje.

> W Scenicu też tak podają. Tylko, że w tych autach był jakiś myk z zakładaniem paska 5PK na rolki

> 6PK. Ale instrukcja się nie wyświetla a ja gdzieś posiałem opis, który rowek ma zostać wolny.

> Jak masz rolki 6PK to załóż pasek 6PK1750.

Doszedłem już jak założyć ten pasek. I nawet trafiłem, bo wykombinowałem jak na tym rysunku. Zajęło mi to długo czasu zlosnik.gif ale pojawił się nowy problem.

Jak ten pasek naciągnąć?? W tej chwili, żeby założyć kolo pasowe na alternator, brakuje mi ze 20 mm (otwór w kole do osi alternatora). Myślałem, że poluzuję alternator i nim naciągnę pasek - a tu dupa!! icon_rolleyes.gif

Czym się napina ten pasek?? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Jest z guma w srodku i po jakims czasie sie rozwulkanizowywuje.,.

Guma?? hmm.gif Ja tam nie widzę żadnej gumy. Mam koło pasowe pod pasek wielorowkowy, pasowane dość ciasno na oś alternatora. Oś alternatora ma gwint zewnętrzny, w kolo pasowe wchodzi nakrętka z gwintem wewnętrznym na bardzo duży klucz imbusowy. Gdzie tam guma?

Jak coś nie jasno napisałem, to pójdę do samochodu po to kółko i zrobię foto...

Jak się napina ten pasek??

Napisano

masz w ukladnie rolke posrednia i napinacz dynamiczny na sprezynie, wiec musisz napinacz odgiac, zalozyc pasek i popuscic, powinien elegancko napiac.

Z ciekaowsci, pokaz no mnie jak wyglada twoje kolo, w srodku powinna byc guma wylana i laczyc 2 elementy metalowe, zewnetrzna bieżnie i element mocujacy na os alternatora..

Napisano
  • Autor

> masz w ukladnie rolke posrednia i napinacz dynamiczny na sprezynie, wiec musisz napinacz odgiac,

kur..cze - obie rolki bez rowków nie dają się poruszyć. Który to ma być napinacz z tego rysunku powyżej?? A może ta sprężyna jest tak mocna? Ciemność nie ułatwia mi zadania, mogłem czegoś nie dojrzeć..

> zalozyc pasek i popuscic, powinien elegancko napiac.

> Z ciekaowsci, pokaz no mnie jak wyglada twoje kolo, w srodku powinna byc guma wylana i laczyc 2

> elementy metalowe, zewnetrzna bieżnie i element mocujacy na os alternatora..

Idę w takim razie po to kółko do auta...zaraz wracam

Napisano

tensioner, tens z rysunku bedzie napinaczem.

Napisano
  • Autor

> tensioner, tens z rysunku bedzie napinaczem.

ok.gif jutro w ciągu dnia popatrzę, bo teraz za ciemno

Kółko wygląda tak:

284499704-DSC_2124.JPG

284499704-DSC_2125.JPG

284499704-DSC_2126.JPG

Znalazłem gumę zlosnik.gif Jest z tyłu koła, po drugiej stronie nakrętki - guma w stronę alternatora.

post-6413-14352510876757_thumb.jpg

Napisano

No widzisz, jednak zdolny jestes wink.gif

Kolo wyglada na cale wiec mozna montowac;) naogol dziele sie dziwna historia i sie poprostu rozpada..

Napisano
  • Autor

> No widzisz, jednak zdolny jestes

> Kolo wyglada na cale wiec mozna montowac;) naogol dziele sie dziwna historia i sie poprostu

> rozpada..

Tja...tylko jutro mamy dramat komunikacyjny rano - żona do pracy, syn do przedszkola, ja do pracy - i to wszystko jednym autem zlosnik.gif. Ale może uda mi się wyrwać z firmy w ciągu dnia, to za widoku mam szansę zreanimować renatę i podstawić żonie pod pracę zlosnik.gif

Jeszcze tylko muszę skołować taki duży klucz imbusowy do przykręcenia tej nakrętki cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Koluj, tutaj Ci nie pomoge niestety..

I tak mi wszyscy pomogliście

Dzięki 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.