Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

e28

Featured Replies

Napisano

Doswiadczenia, opinie uzytkownikow, opinie zwolennikow i przeciwnikow.

Zapraszam do dyskusji, bo chyba sie zakochalem hehe.gif

Napisano

3204575697_09e393fdcf.jpg

Quote:

Producent: BMW

Okres produkcji: 1980-1988

Poprzednik: BMW E12

Następca: BMW E34

Segment: E

Typy nadwozia: 4-drzwiowy sedan

Silniki: M10 (518i, 518)

M20 (520i, 525e, 528e)

M21 (524d, 524td)

M30 (525i, 528i, 533i, 535i, M535i)

S38 (M5)

Skrzynia biegów: 5-biegowa manualna

4-biegowa automatyczna

Rodzaj napędu: tylny

Długość 4620 mm

Szerokość 1700 mm

Wysokość 1415 mm

Rozstaw osi 2620 mm

Masa własna 1140 - 1520 kg

Zbiornik paliwa 70 l

Konkurencja:

Audi 100

Mercedes-Benz W123

zlosnik.gif

e34 ładniejsze skromny.gifgrinser006.gif

Napisano

> e34 ładniejsze

E28 to już klasyk wink.gif E34 jeszcze nie. Więc jeśli chcesz takowe auto kupić to tylko pogratulować że jeszcze się ktoś interesuje takimi autami

montowali tam silniki

M10 no cóż 1.8,1.6 w 5 to jakaś pomyłka,

M20 osobiście tego do 5-tki nie polecam

M21-diesle

M30- polecam pancerna jednostka 3.5 litra na łańcuchu i można ładnie wypolerować kolektor pokrywę dekla itp

S38- biały kruk

Napisano

> M20 osobiście tego do 5-tki nie polecam

Dlaczego?

Ja mam M20B25 z chyba już ponad półmilionowym nalotem i dalej śmiga. Oleju nie bierze, pali w największe mrozy...

Napisano

> Dlaczego?

> Ja mam M20B25 z chyba już ponad półmilionowym nalotem i dalej śmiga. Oleju nie bierze, pali w

> największe mrozy...

sam mam M20 wink.gif do 5-tki pasuje bardziej M30 211 koni większy moment obrotowy i wypełnia całą komorę silnika nie zostawiając zbędnego miejsca jest też żywotniejsza niż nasze M20-stki.. w których lubią pękać głowice smile.gif

Napisano

> sam mam M20 do 5-tki pasuje bardziej M30 211 koni większy moment obrotowy i wypełnia całą komorę

> silnika nie zostawiając zbędnego miejsca jest też żywotniejsza niż nasze M20-stki.. w których

> lubią pękać głowice

pekac glowice to lubia z m20b25

b20 juz nie

a m30 tez ma swoje wady dotyczace smarowania i glosnej pracy rozrzadu przez to

Napisano

> pekac glowice to lubia z m20b25

> b20 juz nie

jeszcze lepiej silnik ~130 konny w 5-tce proszę Cie to jakaś pomyłka wink.gif

> a m30 tez ma swoje wady dotyczące smarowania i głośnej pracy rozrządu przez to

ale jest najlepszym silnikiem jaki można wsadzić do e28. Klasyczny i mocny zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> E28 to już klasyk E34 jeszcze nie. Więc jeśli chcesz takowe auto kupić to tylko pogratulować że

> jeszcze się ktoś interesuje takimi autami

> montowali tam silniki

> M10 no cóż 1.8,1.6 w 5 to jakaś pomyłka,

> M20 osobiście tego do 5-tki nie polecam

> M21-diesle

> M30- polecam pancerna jednostka 3.5 litra na łańcuchu i można ładnie wypolerować kolektor pokrywę

> dekla itp

> S38- biały kruk

Chodzilo mi o wiecej rzeczy niz stek rzeczy, ktore moge wygooglac na 1 lepszej stronie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Niesamowite, że seria 1 ma większy rozstaw osi nie mówiąc o masie

Niesamowite, ze akurat Ty nam o tym piszesz hehe.gif

Napisano

> Chodzilo mi o wiecej rzeczy niz stek rzeczy, ktore moge wygooglac na 1 lepszej stronie

szczerze? To pisałem moje spostrzeżenia które zdobyłem przy doświadczeniu z tymi silnikami (więc jeśli dla ciebie to wy-gogolane info.... ok ). Cóż jako że nie miałem styczności z E28 nie wypowiadam się na temat budy ponieważ tematu nie znam. Jak widzę chciałeś porozmawiać na temat modelu, poruszyłem temat silników o których trochę wiem. Więc nie wiem czego oczekujesz? Odpowiedzi typu ,, kup to super auto będzie lans na wsi? " Sprecyzuj swoje oczekiwania a będzie łatwiej rozmawiać.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> szczerze? To pisałem moje spostrzeżenia które zdobyłem przy doświadczeniu z tymi silnikami (więc

> jeśli dla ciebie to wy-gogolane info.... ok ). Cóż jako że nie miałem styczności z E28 nie

> wypowiadam się na temat budy ponieważ tematu nie znam. Jak widzę chciałeś porozmawiać na temat

> modelu, poruszyłem temat silników o których trochę wiem. Więc nie wiem czego oczekujesz?

> Odpowiedzi typu ,, kup to super auto będzie lans na wsi? " Sprecyzuj swoje oczekiwania a

> będzie łatwiej rozmawiać.

> Pozdrawiam

To ja poczekam az widaw sie pojawi zlosnik.gif

"widaw!" zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> To ja poczekam az widaw sie pojawi

> "widaw!"

jaśniej kolego możesz napisać? Bo że tak powiem jest mi dzisiaj ciężko:)

Napisano
  • Autor

> jaśniej kolego możesz napisać? Bo że tak powiem jest mi dzisiaj ciężko:)

Interesuje mnie to w jakim stanie realnie sa e28 na rynku.

Jak technicznie wyglada zawieszenie ( wahacze takie same jak w e34 podobno ? )

Czy da rade wlozyc 4tloczek z 38/e32

i najwazniejsze, co tam wchodzi - jest nadzieja na 3.0 231 z e46?

Napisano

> Interesuje mnie to w jakim stanie realnie sa e28 na rynku.

> Jak technicznie wyglada zawieszenie ( wahacze takie same jak w e34 podobno ? )

> Czy da rade wlozyc 4tloczek z 38/e32

> i najwazniejsze, co tam wchodzi - jest nadzieja na 3.0 231 z e46?

włożyć możesz tam wszystko kwestia tylko pieniędzy i jakiego efektu się spodziewasz.

co do konkretów dotyczących samego modelu proponuje zaczerpnąć wiedzy u jakiegoś znanego swap-era który zajmuje się bmw w Polsce najlepszą opinią do tej pory szczyci się Puz wink.gif. Chyba że tylko teoretyzujesz i na szczegółach Ci nie zależy

pozdrawiam.

Napisano

> jeszcze lepiej silnik ~130 konny w 5-tce proszę Cie to jakaś pomyłka

a kto tu pisal ze ten silnik jest najlepszy do 5? ani ja ani nikt inny

> ale jest najlepszym silnikiem jaki można wsadzić do e28. Klasyczny i mocny

klasycznym moze tak , mocnym moze tak ale nie najlepszym, ciezki reaktor

Napisano

> a kto tu pisal ze ten silnik jest najlepszy do 5? ani ja ani nikt inny

nad interpretowałem zlosnik.gif

> klasycznym moze tak , mocnym moze tak ale nie najlepszym, ciezki reaktor

E28 to klasyk tam pasuje taki piec

Napisano
  • Autor

> włożyć możesz tam wszystko kwestia tylko pieniędzy i jakiego efektu się spodziewasz.

> co do konkretów dotyczących samego modelu proponuje zaczerpnąć wiedzy u jakiegoś znanego swap-era

> który zajmuje się bmw w Polsce najlepszą opinią do tej pory szczyci się Puz . Chyba że tylko

> teoretyzujesz i na szczegółach Ci nie zależy

> pozdrawiam.

Coz z tego, ze troche szczegolow by sie przydalo jesli zadnych nie podajesz hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Coz z tego, ze troche szczegolow by sie przydalo jesli zadnych nie podajesz

nie wiem ile masz lat ale chyba czytać nie potrafisz

,, włożyć możesz tam wszystko kwestia tylko pieniędzy i jakiego efektu się spodziewasz. "

Włożysz tam każdy silnik ( nie wiem tylko jak z tych nowych modeli) to wszystko zależy od tego ile masz pieniędzy w portfelu proste jak budowa cepa. Za 6 tys nie kupisz i włożysz silnika s50b32 albo M62b44

Napisano
  • Autor

> nie wiem ile masz lat ale chyba czytać nie potrafisz

> ,, włożyć możesz tam wszystko kwestia tylko pieniędzy i jakiego efektu się spodziewasz. "

> Włożysz tam każdy silnik ( nie wiem tylko jak z tych nowych modeli) to wszystko zależy od tego ile

> masz pieniędzy w portfelu proste jak budowa cepa. Za 6 tys nie kupisz i włożysz silnika s50b32

> albo M62b44

Wlozyc mozna wszystko, ale podobno motory z e34 np maja inne mocowania i trzeba od e30 kupowac.

Wiec ciekawe jak sprawa sie ma z silnikami z e39/e46

bo to, ze wszystko mozna - kwestia za ile to stara prawda i nie musisz mnie uswiadamian 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Wlozyc mozna wszystko, ale podobno motory z e34 np maja inne mocowania i trzeba od e30 kupowac.

> Wiec ciekawe jak sprawa sie ma z silnikami z e39/e46

> bo to, ze wszystko mozna - kwestia za ile to stara prawda i nie musisz mnie uswiadamian

cóż roszada ,,łap" silnikowych w bmw to normalne przy swapie wink.gif więc się tego nie obawiaj. Najlepiej zapytać człowieka który na tym zjadł własne zęby. Jaki silnik konkretnie Cię interesuje i dowiesz się czy łapy trzeba dorabiać czy będą pasować od innego modelu

Napisano
  • Autor

> cóż roszada ,,łap" silnikowych w bmw to normalne przy swapie więc się tego nie obawiaj. Najlepiej

> zapytać człowieka który na tym zjadł własne zęby. Jaki silnik konkretnie Cię interesuje i

> dowiesz się czy łapy trzeba dorabiać czy będą pasować od innego modelu

Interesuje mnie poza tym to czy znalezienie e28 jest realne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a co w tym niesamowitego?

Mam uzasadnione podejrzenie, ze spedzasz dnie i noce wyszukujac na ak posty zawierajace "e87" oraz "1" zlosnik.gif

Napisano

> Mam uzasadnione podejrzenie, ze spedzasz dnie i noce wyszukujac na ak posty zawierajace "e87" oraz

> "1"

Oj kolego nie był bym taki pewny. Obawiam się, że prawie wszystkie są mojego autorstwa zlosnik.gif. Choć faktem jest - od pewnego czasu kolega mjedruszak dołączył do fanów e87.

Napisano

> Interesuje mnie poza tym to czy znalezienie e28 jest realne

Zapewne będzie kiepsko z dobrą sztuką tak jak ze wszystkimi BMW powyżej 20 roku życia. Ale Szukajcie aż znajdziecie wink.gif

Napisano

a nie lepiej e23 zlosnik.gif

Napisano

> glosnej pracy rozrzadu przez to

potwierdzam, w M30B30 rozrząd chodzi jak w traktorze, regulacja niewiele pomaga, ponoć na paredziesiąt kkm pomaga wymiana prowadnic zaworowych zlosnik.gif

ale mimo to to fajny silnik, tylko lubi paliwo zlosnik.gif

Napisano

> Włożysz tam każdy silnik

M70 wlezie ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

nie jest realne. ale bywa zlosnik.gif>>> KLIK <<<

EDIT: a tak serio >>> KLIK <<< ale i tak jest to trudniejsze od znalezienia DOBREJ E30 czy E34.

Napisano

szczerze mówiąc mało realne... chyba że za większe pieniadze tj <10 tys zł

Napisano

> odkad kupiles e32 stajesz sie nudny

ciesz sie że nie kupiłem V12 hehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> ciesz sie że nie kupiłem V12

normalnie skacze z radosci zlosnik.gif

Napisano

> Jeżeli on faktycznie w takim stanie, jak w opisie, to chyba ciut za tanio, co?

czy ja wiem, raczej cena jest ok, IMO jest sporo mniej atrakcyjny niż W108 to i tańszy musi być zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie jest realne. ale bywa >>> KLIK KLIK

Wiem, oba widzialem zlosnik.gif

Poki co to bardzo luzny projekt, bo clio sport jednak ma za malo miejsca w srodku.

Usiadlem i mialem na wysokosci lopatek zaglowek z tylu clown.gif

Napisano

> Wiem, oba widzialem

> Poki co to bardzo luzny projekt, bo clio sport jednak ma za malo miejsca w srodku.

> Usiadlem i mialem na wysokosci lopatek zaglowek z tylu

olej clio bądź oryginalny tongue.gif. Na twoim miejscu albo bmw albo lancia integrale bym sobie poszukał food.gif

Napisano
  • Autor

> olej clio bądź oryginalny . Na twoim miejscu albo bmw albo lancia integrale bym sobie poszukał

Integralki wezme nawet 2 jak tylko Ty bedziesz je utrzymywal hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.