Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC - Kilka wątpliwości

Featured Replies

Napisano

Mam kilka wątpliwości dotyczących OC, od ubezpieczycieli ciężko uzyskać rzetelną informację.

1.Mam jeden samochód którego współwłaścicielem jest moja mama. Drugim współwłaściicielem był mój tata. Co teraz z ubezpieczeniem bo niedługo mi się kończy. Ubezpieczone było na tatę i tylko podana moja mam jako współwłaściciel. Jak mam to ubezpieczyć, żeby było wszystko według przepisów i żeby się nikt nie doczepił ? Auto i tak będę niedługo sprzedawał praktycznie nim nie jeźdzę tylko przepalam.

2. Kończy mi się ubezpieczenie na inny samochód którego jestem jedynym właścicielem. Teraz mam w Liberty Direct, ale wiedziałem, że w Link4 jest taniej. Zadzwoniłem tu i tu na infolinie, żeby wyliczyć składkę i zaśpiewali mi straszne ceny za OC rzędu 1400-1700 zł. Pytałem na infolinii dlaczego tak drogo, że liczyłem sobie na stronie i o wiele taniej było. Za bardzo nie umiał mi nikt tego wytłumaczyć. Ostatecznie wszedłem na link4 i wyliczyłem składkę przez internet. Dodatkowo była zniżka 10% za zakup przez internet. No i co sięokazało: Cena 836 zł. Powiedzcie mi co tu jest grane dlaczego takie różnice ? Wszystko wypełniłem poprawnie.

3. Pytałem gościa na infolinii w Link4 czy muszę dostarczyć jakies pismo, że mam 40% zniżek W Liberty Direct ? Odpowiedział mi, że nie bo to jest moja deklaracja. To ja się pytam: jeśli bym powiedział, że mam 60% zniżek to nikt by tego nie sprawdził ?

4. Czy możecie mi rozjaśnić sytuacje OC przy kupnie/sprzedarzy samochodu ? Jak kupuję samochód 1.01.2011 a ubezpieczmie jest np. do 1.08.2011 r to mogę jeździć na czyimś OC czy muszę wykupić nowe. Jak to ustalić ze sprzedawcą ?

Do tej pory jak kupowałem samochód to za pierwszym razem wykupiłem OC na siebie, a za drugim razem zadzwoniłem do Liberty Direct, że kupiłem samochód z ich polisą i co dalej ? Wyliczyli mi jakaś dopłatę w wysokości ok. 100 zł no to wziąłem bo było to dla mnie opłacalne. Polisa była jeszcze na 9 miesięcy. Ale potem okazało się, że OC było nie opłacone (babka płaciła na 4 raty chyba) i że muszę dopłacić 530 zł. Mimo to wziąłem tą polisę.

Za to ostatnio kolega kupował samochód i jeździ na OC tego poprzedniego właściciela, bez rzadnych zmian. Czy jak spowoduje szkodę to ten od kogo kupił samochód nie straci żniżek.

5. Przy ubezpieczaniu podaje się czy będą kierowcy poniżej 25 roku życia ? Jeśli podam, że nie, a dajmy na to będzie sytuacja że kierowca ponizej 25 lat spowoduje tym samochodem szkodę to nie wypłacą odszkodowania ?

Napisano

> Mam kilka wątpliwości dotyczących OC, od ubezpieczycieli ciężko uzyskać rzetelną informację.

> 1.Mam jeden samochód którego współwłaścicielem jest moja mama. Drugim współwłaściicielem był mój

> tata. Co teraz z ubezpieczeniem bo niedługo mi się kończy. Ubezpieczone było na tatę i tylko

> podana moja mam jako współwłaściciel. Jak mam to ubezpieczyć, żeby było wszystko według

> przepisów i żeby się nikt nie doczepił ? Auto i tak będę niedługo sprzedawał praktycznie nim

> nie jeźdzę tylko przepalam.

Tu do końca nie powiem bo wchodza sprawy spadkowe, ale ubezpieczenie można wystawić na mamę.

> 2. Kończy mi się ubezpieczenie na inny samochód którego jestem jedynym właścicielem. Teraz mam w

> Liberty Direct, ale wiedziałem, że w Link4 jest taniej. Zadzwoniłem tu i tu na infolinie, żeby

> wyliczyć składkę i zaśpiewali mi straszne ceny za OC rzędu 1400-1700 zł. Pytałem na infolinii

> dlaczego tak drogo, że liczyłem sobie na stronie i o wiele taniej było. Za bardzo nie umiał mi

> nikt tego wytłumaczyć. Ostatecznie wszedłem na link4 i wyliczyłem składkę przez internet.

> Dodatkowo była zniżka 10% za zakup przez internet. No i co sięokazało: Cena 836 zł. Powiedzcie

> mi co tu jest grane dlaczego takie różnice ? Wszystko wypełniłem poprawnie.

Cena jest taka jaka będzie na przysłanej polisie, to co sam wyliczyłeś może nie miec znaczenia

> 3. Pytałem gościa na infolinii w Link4 czy muszę dostarczyć jakies pismo, że mam 40% zniżek W

> Liberty Direct ? Odpowiedział mi, że nie bo to jest moja deklaracja. To ja się pytam: jeśli

> bym powiedział, że mam 60% zniżek to nikt by tego nie sprawdził ?

Oczywiście, opierają się na Twoim oświadczeniu i jeśli skłamiesz to może się udać, ale w przypadku szkody zarządają zaświadczenie o bezszkodowości (wysokość przysługujących zniżek) od poprzedniego ubezpieczyciela. Jeśli się okaże, że oszukałeś każą dopłacić i ewentualnie zawiadomią o poświadczeniu nieprawdy.

> 4. Czy możecie mi rozjaśnić sytuacje OC przy kupnie/sprzedarzy samochodu ? Jak kupuję samochód

> 1.01.2011 a ubezpieczmie jest np. do 1.08.2011 r to mogę jeździć na czyimś OC czy muszę

> wykupić nowe. Jak to ustalić ze sprzedawcą ?

> Do tej pory jak kupowałem samochód to za pierwszym razem wykupiłem OC na siebie, a za drugim razem

> zadzwoniłem do Liberty Direct, że kupiłem samochód z ich polisą i co dalej ? Wyliczyli mi

> jakaś dopłatę w wysokości ok. 100 zł no to wziąłem bo było to dla mnie opłacalne. Polisa była

> jeszcze na 9 miesięcy. Ale potem okazało się, że OC było nie opłacone (babka płaciła na 4 raty

> chyba) i że muszę dopłacić 530 zł. Mimo to wziąłem tą polisę.

> Za to ostatnio kolega kupował samochód i jeździ na OC tego poprzedniego właściciela, bez rzadnych

> zmian. Czy jak spowoduje szkodę to ten od kogo kupił samochód nie straci żniżek.

Zgodnie z ustawą OC przechodzi na nowego właściciela. Kupujący może zrzec się OC sprzedającego podpisując mu własciwe oświadczenie i wtedy sprzedający może uzyskać zwrot niewykorzystanej składki rozpoczynającej sie od pełnego miesiąca po sprzedaży. Swrot nie przysługuje, jeśli sprzedający iał szkodę i z jego OC było wypłacane odszkodowanie. W przypadku zrzeczenia, kupujacy ma 30 dni na zawarcie nowego OC, w tym czasie działa OC sprzedającego, jednak ewentualna szkoda nie obciąza sprzedającego (nie traci on zniżek). Sprzedający (zdaje sie w ciagu 30 dni) ma obowiązek powiadomić swoje TU o sprzedaży i przekazac mu dane nowego własciciela. Jeśli kupujący przejmuje OC (nie podpisał oświadczenia) to w ciagu 30 TU moze mu zaproponować rekalkulacje składki (zmiana wynikająca z rejonizacji, zwyżej zniżek). I tu ciekawa sytuacja. Ustawa mówi wyraźnie, że TU może dokonać rekalkulacji, ale nowy właściciel nie jest obowiązany ją przyjąć, natomiast na wniosek kupującego TU jest zobowiązane do rekalkulacji skłądki.

> 5. Przy ubezpieczaniu podaje się czy będą kierowcy poniżej 25 roku życia ? Jeśli podam, że nie, a

> dajmy na to będzie sytuacja że kierowca ponizej 25 lat spowoduje tym samochodem szkodę to nie

> wypłacą odszkodowania ?

wypłacą, jednak mogą zarządać dopłaty składki wynikającą z tego faktu.

Napisano
  • Autor

>Tu do końca nie powiem bo wchodza sprawy spadkowe, ale ubezpieczenie można wystawić na mamę.

1. Auto będzie nasze, ale jeszcze formalności trochezostało.

>Cena jest taka jaka będzie na przysłanej polisie, to co sam wyliczyłeś może nie miec znaczenia

2. Wyliczyłem na stronie i odrazu dokonałem zakupu, więc tu się kwota nie zmieni tylko dziwne są takie różnice.

>Oczywiście, opierają się na Twoim oświadczeniu i jeśli skłamiesz to może się udać, ale w przypadku szkody zarządają zaświadczenie o bezszkodowości (wysokość przysługujących zniżek) od poprzedniego ubezpieczyciela. Jeśli się okaże, że oszukałeś każą dopłacić i ewentualnie zawiadomią o poświadczeniu nieprawdy.

3. Ja podałem tyle ile trzeba tylko byłem ciekaw jak oni to sprawdzają

>Zgodnie z ustawą OC przechodzi na nowego właściciela. Kupujący może zrzec się OC sprzedającego podpisując mu własciwe oświadczenie i wtedy sprzedający może uzyskać zwrot niewykorzystanej składki rozpoczynającej sie od pełnego miesiąca po sprzedaży. Swrot nie przysługuje, jeśli sprzedający iał szkodę i z jego OC było wypłacane odszkodowanie. W przypadku zrzeczenia, kupujacy ma 30 dni na zawarcie nowego OC, w tym czasie działa OC sprzedającego, jednak ewentualna szkoda nie obciąza sprzedającego (nie traci on zniżek). Sprzedający (zdaje sie w ciagu 30 dni) ma obowiązek powiadomić swoje TU o sprzedaży i przekazac mu dane nowego własciciela. Jeśli kupujący przejmuje OC (nie podpisał oświadczenia) to w ciagu 30 TU moze mu zaproponować rekalkulacje składki (zmiana wynikająca z rejonizacji, zwyżej zniżek). I tu ciekawa sytuacja. Ustawa mówi wyraźnie, że TU może dokonać rekalkulacji, ale nowy właściciel nie jest obowiązany ją przyjąć, natomiast na wniosek kupującego TU jest zobowiązane do rekalkulacji skłądki.

4.Czyli jak się kupuje auto, gdzie zazwyczaj się rezygnacji z oc nie podpisuje, najlepiej siedzieć cicho zeby.GIF, a jak oddzwonią z ubezpieczalni to nie muszę się godzić na dopłatę.

Napisano

> 1. Auto będzie nasze, ale jeszcze formalności trochezostało.

> 2. Wyliczyłem na stronie i odrazu dokonałem zakupu, więc tu się kwota nie zmieni tylko dziwne są

> takie różnice.

> 3. Ja podałem tyle ile trzeba tylko byłem ciekaw jak oni to sprawdzają

> 4.Czyli jak się kupuje auto, gdzie zazwyczaj się rezygnacji z oc nie podpisuje, najlepiej siedzieć

> cicho , a jak oddzwonią z ubezpieczalni to nie muszę się godzić na dopłatę.

No taka jest moja interpretacja, TU pewnie to interpretuje inaczej, że jak oni mogą to ja muszę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.