Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator Megi 1.4 16V

Featured Replies

Napisano

Problemów z prądem ciąg dalszy zlosnik.gif Zaczęło się tak . Pasek założyłem, akumulator naładowałem i na drugi dzień żona ostatkiem prądu dojechała do pracy. Już myślałem, że znow spadł pasek razem z kołem - ale nie, wszystko na miejscu (koło wkleiłem na loctite do gwintów, nie ma bata, żeby się samo odkręcilo zlosnik.gif). Wziąłem miernik - nie ładuje. oslabiony.gif

Ponieważ alternator na allegro kosztuje 50-60zł + przesyłka, nie warto go regenerować. Postanowiłem kupić. I tutaj pytanie do Was - na moim mam takie oznaczenia:

284520218-Zdj%EAcie0108.jpg

Kilka pytań - czy alternator, który wizualnie wygląda identycznie jak mój, ale jest od silnika 1.6 16V będzie pasował do 1.4 16V? Taki jak ten albo taki

Ewentualnie taki

Który wybrać? Wszystkie wyglądają tak samo. Ja mam boscha, jeden z nich jest valeo - ma to znaczenie??

Napisano

Lepiej zregeneruj, lozyska ok 20zl, szczotki ok 10zl, nowe tulejki ok 55zl z zalozeniem lub 15zl na alegro, caly regulator napiecia dobry ok 50zl wtedy nie wymieniasz juz szczotek a to co sie nazywa prostownik z diodami takie duze ok 100zl , zalezy co masz spalone, ale jak uzwojenie dobre i wirnik to regenerowac, uzywane maja najczesciej szczotki na wykonczeniu i wytarte tulejki i nie pojezdzisz na nim.

najczesciej wymienia sie same lozyska, tulejki i szczotki i to kosztuje z robota zalezy gdzie jescze ale od 80-150zl i masz altek jak nowy

Napisano
  • Autor

> Lepiej zregeneruj, lozyska ok 20zl, szczotki ok 10zl, nowe tulejki ok 55zl z zalozeniem lub 15zl na

> alegro, caly regulator napiecia dobry ok 50zl wtedy nie wymieniasz juz szczotek a to sie

> nazywa prostownik z diodami ok 100zl , zalezy co masz spalone, ale jak uzwojenie dobre i

> wirnik to regenerowac, uzywane maja najczesciej szczotki na wykonczeniu i wytarte tulejki i

> nie pojezdzisz na nim.

dobra...a pasować będzie ten z 1.6? zlosnik.gif

Napisano

> dobra...a pasować będzie ten z 1.6?

pewnie ma wiecej amperow , ale to nie ma znaczenia, jak tylko da sie zamontowac to bedzie smigal

Napisano
  • Autor

> pewnie ma wiecej amperow , ale to nie ma znaczenia, jak tylko da sie zamontowac to bedzie smigal

hmm...mój ma chyba 87A, w jednym z linków z altkiem valeo z 1.6 sprzedający pisze, że ma 75A, więc trochę mało - mogło być tak, że wersje z klimą miały większy alternator

Dobra - jutro podzwonię po sprzedających i poproszę o podanie nr z alternatorów - może uda mi się coś wygrzebać w sieci dzięki nim

Napisano
  • Autor

> Lepiej zregeneruj, [...]

Poczytałem wczoraj w sieci o alternatorach, przejrzałem allegro i znalazłem większość altków 75A (moja wersja z klimą ma 87A) i postanowiłem oddać alternator do regeneracji. Jutro będzie w pełni sprawny ok.gif

Napisano

> Poczytałem wczoraj w sieci o alternatorach, przejrzałem allegro i znalazłem większość altków 75A

> (moja wersja z klimą ma 87A) i postanowiłem oddać alternator do regeneracji. Jutro będzie w

> pełni sprawny

no i jak ?

u ojca padło to sprzęgło na któym opiera się pasek...

kupiłem na szrocie taki sam altek boscha ale po przełożeniu szumiały łożyska to przełożyłem samo sprzęgło wink.gif

Napisano
  • Autor

> no i jak ?

> u ojca padło to sprzęgło na któym opiera się pasek...

> kupiłem na szrocie taki sam altek boscha ale po przełożeniu szumiały łożyska to przełożyłem samo

> sprzęgło

Jak nowy zlosnik.gif

łożyska, płytka prostownicza, sprzęgło nowe. Obudowa chyba wypiaskowana, bo wygląda jak nowa. Kręci się lekko i cicho i najważniejsze - ładuje ok.gif

Po problemie wink.gif

Napisano

> Jak nowy

> łożyska, płytka prostownicza, sprzęgło nowe. Obudowa chyba wypiaskowana, bo wygląda jak nowa. Kręci

> się lekko i cicho i najważniejsze - ładuje

> Po problemie

Kto tym sie zajmuje i ile płaciłes?. Kiedys ogladałem nowy altek 350zł .

Napisano
  • Autor

> Kto tym sie zajmuje i ile płaciłes?. Kiedys ogladałem nowy altek 350zł .

Nowe widziałem po 600 zlosnik.gif

Oddałem do zakładu, ktory regeneruje alternatory i rozruszniki. Jestem bardzo zadowolony z usługi. Szybko - oddałem jednego dnia ok. 15, drugiego ok. 10 już byl gotowy i fachowo, bo wygląda jak nowy (czyściutki, wszystko kompleksowo zrobione). Cena - nie najniższa - 360zł icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nowe widziałem po 600

> Oddałem do zakładu, ktory regeneruje alternatory i rozruszniki. Jestem bardzo zadowolony z usługi.

> Szybko - oddałem jednego dnia ok. 15, drugiego ok. 10 już byl gotowy i fachowo, bo wygląda jak

> nowy (czyściutki, wszystko kompleksowo zrobione). Cena - nie najniższa - 360zł

Cena powala shocked.gif

Napisano

> Nowe widziałem po 600

> Oddałem do zakładu, ktory regeneruje alternatory i rozruszniki. Jestem bardzo zadowolony z usługi.

> Szybko - oddałem jednego dnia ok. 15, drugiego ok. 10 już byl gotowy i fachowo, bo wygląda jak

> nowy (czyściutki, wszystko kompleksowo zrobione). Cena - nie najniższa - 360zł

moze nie najnizsza, ale jak kupisz uzywke, za pol roku sie zepsuje, zaplacisz za holowanie + wtedy na pewno nowy alternator to suma sumarą i tak jestes do przodu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.