Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STAG 200-4 Jak ustawić mnożnik

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam sterownik gazu STAG 200-4 w lanosie i chciałbym ustawić w nim poprawnie mnożnik czasu wtrysku.

Po podłączeniu komputera do sterownika mam takie mapy wtrysków jak na przedstawionym na dole obrazku.

gaz1.th.jpg

praca na benzynie klik aby powiększyć

gazpracanagazie.th.jpg

praca na gazie klik aby powiększyć

Wyraźnie widać cze charakterystyka benzyny (linia niebieska) i charakterystyka gazu (linia zielona) rozchodzą się u góry. Teraz moje pytanie brzmi.

Jak ustawić aby te charakterystyki bardziej były dopasowane do siebie? Czy podnoszenie żółtych punktów na pomarańczowej linii powoduje, że charakterystyka gazowa (zielona) podnosi się w danym miejscu czy powoduje to, że się opuszcza?

Czy samochód jakoś specjalnie trzeba przygotować do regulacji charakterystyki? Chodzi mi o to czy na przykład może trzeba trochę pojeździć szybko lub wolno.

Napisano

> Wyraźnie widać cze charakterystyka benzyny (linia niebieska) i charakterystyka gazu (linia zielona)

> rozchodzą się u góry. Teraz moje pytanie brzmi.

> Jak ustawić aby te charakterystyki bardziej były dopasowane do siebie?

Nic się nie rozchodzi (przynajmniej w tym miejscu). Po prostu masz kilka fałszywych danych pomiarowych, które zakrzywiają charakterystykę benzyny. Jeśli nadal powątpiewasz, to wywal punkty pomiarowe i zbierz je ponownie, a mnożnika nie ruszaj.

No ewentulanie mapa gazu trochę za nisko w drugiej części charakterystyki względem noPB. Możesz lekko podbić mnożnik w zakresie od 4 do 6 ms.

Napisano
  • Autor

> Nic się nie rozchodzi (przynajmniej w tym miejscu). Po prostu masz kilka fałszywych danych

> pomiarowych, które zakrzywiają charakterystykę benzyny.

A skąd się biorą te fałszywe dane?

> Jeśli nadal powątpiewasz, to wywal

> punkty pomiarowe i zbierz je ponownie, a mnożnika nie ruszaj.

Czyli klikam na żółty punkt i del na klawiaturze a potem autokalibracja?

Napisano
  • Autor

> Jakoś nie chca mi sie wyawietlać obrazki z twojego postu.

Może coś przywiesiło się z imageshack. Spróbuj teraz. U mnie otwierają się bez problemu

Napisano

> Czyli klikam na żółty punkt i del na klawiaturze a potem autokalibracja?

nie. Tymi żółtymi ustawiasz mnożnik-możesz je poruszać kursorami, możesz też dodać nowe, klikając prawym na linię mnożnika.

Podłącz lapka, skasuj mapę noPb i przejedź się kawałem na benzynie, najlepiej z laptopem, żebyś widział jak tworzy się nowa mapa. Potem ten sam kawałek drogi, możliwie w tym samym "stylu" na gazie i jak wykresy się rozjeżdżają, to ustawiasz mnożnikiem tak, żeby się zgrały...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.