Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szkoda z OC, zwlekanie z wypłatą

Featured Replies

Napisano

witam

Mam takie problem.

Dokłądnie dat nie pamiętam i szkoda szukać.

Więc jakiś czas temu (ok 2msc) gość wjechał mi w tył punto, oświadczeni itd. Ubezpieczony był w PZU-myśle nie powinno być problemu.

Szkode zgłosiłem, przyjechał pan, wycenił.

Po prawie 1msc dzwoniąc na info dowiaduje się że już 2 razy posłali to pismo o potwierdzenie do sprawcy, ale pismo wraca że on tam nie mieszka.

Sam dowiedziałem się że na polisie zamias nr mieszkania 18 była 8.

Dałęm im znać o tym. Pismo dociera ale nie ma odpowiedzi (na info mówią zę ma czas 7 dni do wyjeźnień, jeśli nie wyjaśni to znaczy przyznał sie).

Nie wyjaśniał czyli przyznał się.

Od dostarczenia do niego pisma mija już prawie 1msc a kasy nadal nie mam.

Dzwoniąc na info cały czas są zdziwieni że nikt do nas nie dzwonił i mówią że sprawie kierują do jakiegoś tam kogoś wysokiego ze już po terminie i muszą szybko podjąć decyzje.

Co zrobić?? może troche chaotycznie ale jak coś to będe wyjaśniał

Napisano

> witam

> Mam takie problem.

> Dokłądnie dat nie pamiętam i szkoda szukać.

> Więc jakiś czas temu (ok 2msc) gość wjechał mi w tył punto, oświadczeni itd. Ubezpieczony był w

> PZU-myśle nie powinno być problemu.

> Szkode zgłosiłem, przyjechał pan, wycenił.

> Po prawie 1msc dzwoniąc na info dowiaduje się że już 2 razy posłali to pismo o potwierdzenie do

> sprawcy, ale pismo wraca że on tam nie mieszka.

> Sam dowiedziałem się że na polisie zamias nr mieszkania 18 była 8.

> Dałęm im znać o tym. Pismo dociera ale nie ma odpowiedzi (na info mówią zę ma czas 7 dni do

> wyjeźnień, jeśli nie wyjaśni to znaczy przyznał sie).

> Nie wyjaśniał czyli przyznał się.

> Od dostarczenia do niego pisma mija już prawie 1msc a kasy nadal nie mam.

> Dzwoniąc na info cały czas są zdziwieni że nikt do nas nie dzwonił i mówią że sprawie kierują do

> jakiegoś tam kogoś wysokiego ze już po terminie i muszą szybko podjąć decyzje.

> Co zrobić?? może troche chaotycznie ale jak coś to będe wyjaśniał

Idzisz na policje i zglaszasz ucieczke z miejsca kolizji ok.gif

Oni juz sie dalej tym zajma ok.gif

Napisano
  • Autor

> Idzisz na policje i zglaszasz ucieczke z miejsca kolizji

> Oni juz sie dalej tym zajma

ale o to chodzi zę chyba ten gość nie robi problemów, bo przecież jest procedura ze jak nie zgłasza sprzeciw to sie przyznaje, tylko to PZU coś zwleka

aha, na forum wydaje mi sie ze ktoś w opisie miał zę pomaga w odzyskiwaniu odszkodowań, pamietą ktoś kto to?

Napisano

> kasa właśnie wpłynęła na konto

to teraz licz kiedy minęło 30 dni od daty zgłoszenia szkody. policz odsetki za te dni i napisz do PZU o ich wypłatę.

Napisano
  • Autor

> to teraz licz kiedy minęło 30 dni od daty zgłoszenia szkody. policz odsetki za te dni i napisz do

> PZU o ich wypłatę.

a jak sie liczy te odsetki i ma ktoś jakieś wzorowe pismo bo chętnie bym napisał sobie grinser006.gif

Napisano

dołączę się do pytania aby nie zakładać nowego wątku: kolizja w lutym, sprawa w sądzie, wygranie sprawy, wysłałem pismo z pisemnym potwierdzeniem z sądu o mojej niewinności. Ile mam czekać na wypłatę odszkodowania? też miesiąc? Mają prawo robić jakieś problemy?

Napisano

> dołączę się do pytania aby nie zakładać nowego wątku: kolizja w lutym, sprawa w sądzie, wygranie

> sprawy, wysłałem pismo z pisemnym potwierdzeniem z sądu o mojej niewinności. Ile mam czekać na

> wypłatę odszkodowania? też miesiąc? Mają prawo robić jakieś problemy?

z wyrokiem sądowym to nie miałem do czynienia. nie pomogę.

Napisano

> a jak sie liczy te odsetki i ma ktoś jakieś wzorowe pismo bo chętnie bym napisał sobie

wrzuć do googla kalkulator odsetek i wyskoczą linki. odsetki liczysz wpisując kwotę i daty za które powinieneś je dostać. np zgłosiłeś sprawę 10 października. termin upłynął 12 listopada a kasę dostałeś 13 grudnia. wpisujesz początek 12 listopada, koniec 13 grudnia bez liczenia ostatniego dnia. jak TU powie ze 10 wysłało kasę i nie interesuję ich ze 13 wpłynęło to trzeba ich KC (art 454 par 1) postraszyć. oczywiście pismo do wiadomości KNF i rzecznik ubezpieczonych. statystyki trzeba budować.

a treść to walnij taką prostą:

"w związku z opóźnieniem z wypłatą odszkodowania w sprawie nr.... zwracam się z wnioskiem o wypłatę odsetek ustawowych od kwoty odszkodowania w wysokości ... PLN."

Napisano

>. Ile mam czekać na

> wypłatę odszkodowania? też miesiąc?

Zgodnie z regulaminem firmy ubezpieczeniowej.Liczy się dzień dosarczenia wyroku sadu do ubezpieczyciela.

> Mają prawo robić jakieś problemy?

Żadnych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.