Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda z OC a samochód zastępczy

Featured Replies

Napisano

Witam poczytałem Każdemu_zastępczy_samochód no i mam pytanie najpierw do Was może ktoś miał już takie przypadki bo nie wiem jak to jutro rozegrać z Compensą (no i czy w ogóle jutro).

1. Od czwartku 23.12 (czyli od kolizji i lawetowania mojej Maryśki) jeżdżę autkiem brata o porównywalnym standarcie:

moje - FIAT MAREA Weekend 1.6 16V SX 1998 Pb/LPG

brata - VW GOLF Kombi 1.9 TD 1998

2. Czy mam jakąś umowę spisać z bratem o użyczenie/wypożyczenie pojazdu ?? - jeśli tak to może macie wzór.?

3. Brat prowadzi działalność gospodarczą (w obrębie handlu produktami spożywczymi) czy może wystawić mi fakturę o wynajem??

jeśli tak to czy ma mi wystawić ją w momencie zakończenia sprawy(wypłata odszkodowania czy Wypłata odszkodowania + pozbycie się wraku czy kiedy??)

Jak z VATem 1 faktura od 23.12 - 31.12 na vacie 22% a potem druga na 23% noworoczna??

Napisano

W tym układzie, co byś nie zrobił to jak TU zobaczy, że to auto brata, wyśle Cię na najbliższe drzewo.

Możesz z tym iść do Sądu, ale tam też będziesz miał trudno i pod górę, bo będziesz musiał Sąd przekonać, że to wcale nie jest to na co wygląda, czyli że chcesz przy pomocy brata wytargać z TU kilka stówek.

Napisano
  • Autor

> W tym układzie, co byś nie zrobił to jak TU zobaczy, że to auto brata, wyśle Cię na najbliższe

> drzewo.

> Możesz z tym iść do Sądu, ale tam też będziesz miał trudno i pod górę, bo będziesz musiał Sąd

> przekonać, że to wcale nie jest to na co wygląda, czyli że chcesz przy pomocy brata wytargać z

> TU kilka stówek.

A skąd TU ma wiedzieć, że to mój brat?? a nie z jakiejś firmy autko wypożyczyłem??

PS: Inny adres, miasto nawet nazwisko inne, bo to przyrodni brat spineyes.gif

Poza tym dlaczego mam się kochać z rodziną?? rodzina może też chcieć na mnie zarobić a, że dała lepszą cenę za dobę niż wypożyczalnia?? to TU powinno być szczęśliwe.

Napisano

> A skąd TU ma wiedzieć, że to mój brat?? a nie z jakiejś firmy autko wypożyczyłem??

> PS: Inny adres, miasto nawet nazwisko inne, bo to przyrodni brat

No to tak będzie trochę trudniej dojść TU do stanu faktycznego.

Ale FV z firmy "handel art. spoż." pewnie wzbudzi podejrzenia.

> Poza tym dlaczego mam się kochać z rodziną??

Więc napisałem, że najprawdopodobniej będziesz musiał o tym przekonać sędziego.

Napisano

> A skąd TU ma wiedzieć, że to mój brat?? a nie z jakiejś firmy autko wypożyczyłem??

> PS: Inny adres, miasto nawet nazwisko inne, bo to przyrodni brat

> Poza tym dlaczego mam się kochać z rodziną?? rodzina może też chcieć na mnie zarobić a, że dała

> lepszą cenę za dobę niż wypożyczalnia?? to TU powinno być szczęśliwe.

TU ma podpisane z assistancem umowy o wynajem aut zastępczych, i własnie assistance zajmuje się organizowaniem samochodów dla klientów. Tak jest głównie przy samochodzie zastępczym z AC, jeżeli sprawa rozchodzi się z OC sprawcy musisz udowodnić że auto jest Ci potrzebne no i oczywiście TU może ale nie musi tego wziąć pod uwage, oczywiście jeżeli masz ważne przesłanki np. masz firme i auto służyło np jaka zaopatrzenie i poniesiesz znaczące straty z racji tego, że auta nie będziesz miał daja auto zastępcze żeby potem w sądzie więcej nie beknąć, ale jak powiesz, że do pracy nie dojedziesz to podejrzewam że poślą Cię na drzewo, bo możesz równie dobrze komunikacją zbiorową jechać. Oczywiście nie musi tak być. Najważniejsze to nie robić nic przed orkiestre, zadzwoń popytaj, pomysł z bratem moim zdaniem nie trafiony. Bo i jak wycenić ten wynajem?

Napisano

To likwidator decyduje czy dostaniesz samochód zastępczy i na jaki okres smile.gif Możesz sobie takie auto samodzielnie wynająć ale masz 50% szans, że likwidator Ciebie wyśmieje i 50% szans, że włączy fakturę za wynajem do kosztów smile.gifok.gif

Napisano

> To likwidator decyduje czy dostaniesz samochód zastępczy i na jaki okres Możesz sobie takie auto

> samodzielnie wynająć ale masz 50% szans, że likwidator Ciebie wyśmieje i 50% szans, że włączy

> fakturę za wynajem do kosztów

A wprzypadku likwidacji szkody gotówkowo, na kosztorys, czy koszt wynajęcia samochodu zastępczego TU wypłaci również w w/w kosztorysie?

Napisano

> A wprzypadku likwidacji szkody gotówkowo, na kosztorys, czy koszt wynajęcia samochodu zastępczego

> TU wypłaci również w w/w kosztorysie?

jeżeli się na to TU zgodzi to tak, a w przypadku wynajmu auta zastępczego dostaniesz pieniądze po wynajmie , czyli wynajem musi się odbyć, nie może być tak, że dostaniesz pieniądze za wynajem auta na 14 dni, auta nie wynajmiesz i kasa idzie do kieszeni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.