Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko o silniki w AR 145/146

Featured Replies

Napisano

co lepsze, TS czy boxer? który mniej pali? który jest tańszy w utrzymaniu i jak już to 1.4 czy 1.6 ? grinser006.gif

Napisano

> co lepsze, TS czy boxer? który mniej pali? który jest tańszy w utrzymaniu i jak już to 1.4 czy 1.6

> ?

Boxer fajny, bo z charakterkiem ale awaryjny i pije jak smok. TS nowocześniejszy, mniej pali ale niestety sypie się równie często. Jeden i drugi skory do niespodziewanego remontu głównego. Boxer będzie łatwy w naprawie ale będzie problem z częściami. TS o tyle dobrze, że naprawi każdy mechanik i części dostępne. Przy okazji wymiany silników na TS'y poprawiono też trochę dupereli, które powodują, że samochód jest bardziej przyjazny dla użytkownika- m.in. nawiewy, fotele. Osobiście mam boxera, bo niby zakochałem się w tym silniku. Zdrowy rozsądek nakazywałby jednak TS'a.

Napisano
  • Autor

właśnie też myślę o TS-ie ale nie wiem czy 1.4 czy 1.6 hmm.gif

a może dieselek? patrząc po fotach to 1.9 TD 90km to stary fiatowski motor, JTD-ki są już dużo droższe

Napisano

> właśnie też myślę o TS-ie ale nie wiem czy 1.4 czy 1.6

> a może dieselek? patrząc po fotach to 1.9 TD 90km to stary fiatowski motor, JTD-ki są już dużo

> droższe

i ten TD będzie najtrwalszy. Tyle, że auta z tymi silnikami są dość mocno wyeksploatowane. Z JTD zresztą też.

Benzyny w 145 sobie raczej odpuść.

Napisano

> właśnie też myślę o TS-ie ale nie wiem czy 1.4 czy 1.6

> a może dieselek? patrząc po fotach to 1.9 TD 90km to stary fiatowski motor, JTD-ki są już dużo

> droższe

1.6 bo mocniejszy zlosnik.gif Nie wiem czym obecnie jeździsz ale kojarzę Cię z UKP i jeśli masz zamiar zrobić przesiadkę z Uno na 145 to nie popełniaj mojego błędu bo życie już nie będzie takie samo (tak samo tanie) zlosnik.gif

Co do wspomnianego silnika TD- nie widzę sensu zakupu tego modelu z tym silnikiem. Ani silnik nie urzeka on zaawansowaniem technologicznym, ani nadwozie wyrafinowanym prowadzeniem. W takim przypadku chęć zakupu akurat Alfy traci wg mnie sens

Jesli ja miałbym ponownie kupić taką Alfę to bez zastanowienia JTD

Napisano
  • Autor

> 1.6 bo mocniejszy Nie wiem czym obecnie jeździsz ale kojarzę Cię z UKP i jeśli masz zamiar zrobić

> przesiadkę z Uno na 145 to nie popełniaj mojego błędu

Jeżdzę Uno Turbo, coś jeszcze? rotfl.gif

Napisano

> Jeżdzę Uno Turbo, coś jeszcze?

to dlaczego myślisz o 145? Ani to tańsze, ani szybsze

Napisano
  • Autor

> to dlaczego myślisz o 145? Ani to tańsze, ani szybsze

nie zależy mi o szybszym, po prostu podoba mi się, co mam kupić? opla? raczej nie, vw? facepalm.gif na punto 2 nie będzie mnie stać a 1.2 nie chcę, francuza nie chcę więc pomyślałem o alfonsie cool.gif

Napisano

> nie zależy mi o szybszym, po prostu podoba mi się, co mam kupić? opla? raczej nie, vw? na punto 2

> nie będzie mnie stać a 1.2 nie chcę, francuza nie chcę więc pomyślałem o alfonsie

Jeśli 145 to naprawdę warto blisko roku 2000 bo ma najmniej niedoróbek. Kilka przykładów typowych usterek dla samochodów z początku produkcji: odklejająca się tkanina podsufitki, źle zaprojektowane nawiewy na boczne szyby, przecierający się fotel kierowcy, pękające wewnętrzne elementy reflektorów. Ale młodszy rocznik oznacza wyższą cenę a wyższa cena to moze inny samochód? Szwagier ma Civic'a 1.4 z 98r. i całkiem, całkiem

Napisano

> co lepsze, TS czy boxer? który mniej pali? który jest tańszy w utrzymaniu i jak już to 1.4 czy 1.6

> ?

Odczuwalnej różnicy pomiędzy 1.4 TS a 1.6 TS praktycznie nie ma. Na papierze to i owszem. Ale znam przynajmniej jedną 1.4 TS, która bez najmniejszej ingerencji tuningowej "wciąga" 1.6 TS.

Jeśli już to szukać rzadko spotykanej w kraju (w salonie praktycznie nie występowały) 1.8 TS.

Wszystkie TS'y chleją paliwo powyżej normy i jedynie z nielicznymi wyjątkami nie chleją oliwy. Za to kręcą się do 7.200 rpm :-) Innych przypadłości także trochę mają. Ale to naprawdę godziwe silniki w kategorii "dawania przyjemności z jazdy".

Boxer'y... no coż... sam mam 1.7 8v w lekkim nadwoziu alfy 33. Dźwięk & kultura pracy sprawnego boxera jest na wysokim poziomie. Osiągi jak na lata 80'te i początek 90'tych także. Niestety w nadwoziach 145/146 się nie sprawdziły. Dodatkowe +200 kg wagi, inne zawieszenie, wzrost oczekiwań społeczeństwa co do bezobsługowości i bezawaryjności wykluczyły boxery. Może 1.7 16v jeszcze dawała rady, ale to silnik na tyle problematyczny, że bez przygotowania mechanicznego oraz potwierdzonej historii serwisowej nigdy w życiu bym go nie poradził.

Co do TD/JTD... Jeśli (szczególnie 145) ma wywołać wirusa Alfa, to nigdy w życiu :-)

... bo dźwięk boxera wkręcanego na czerwone pole, tudzież TS'a pracującego w górnych rejestrach jest cenniejsze niż 20 zł oszczędności na baku palacz.gif

Napisano
  • Autor

Jak często i jakie usterki najczęściej spotykają TS-y?

Napisano

> Jak często i jakie usterki najczęściej spotykają TS-y?

Pozwolę sobie odpowiedzieć jako teoretyk z czasów gdy rozważałem TS'a. W kolejności występowania:

- nadmierne zużycie oleju- praktycznie norma

- awaria wariatora- rzadko kiedy dożywa wymiany napędu rozrządu

- pękające paski rozrządu- usterka dopiero na trzecim miejscu, bo założenie jest takie, że właściciel ma zamiar go wymienić przy 60 tys zamiast rekomendowanych 120 zlosnik.gif

- uszkodzony przepływomierz powietrza

- obrócona panewka

Napisano
  • Autor

> Pozwolę sobie odpowiedzieć jako teoretyk z czasów gdy rozważałem TS'a. W kolejności występowania:

> - nadmierne zużycie oleju- praktycznie norma

> - awaria wariatora- rzadko kiedy dożywa wymiany napędu rozrządu

> - pękające paski rozrządu- usterka dopiero na trzecim miejscu, bo założenie jest takie, że

> właściciel ma zamiar go wymienić przy 60 tys zamiast rekomendowanych 120

> - uszkodzony przepływomierz powietrza

> - obrócona panewka

to taki kupsztal troszku

Napisano

> to taki kupsztal troszku

Mialem 1.4TS w Alfie 146 i albo mialem ogromne szczescie, albo po prostu Moja Bella trafiala na odpowiedzialnych i swiadomych uzytkownikow w swoim zyciu...

Wariator nie klepal, oleju nie brala ni grama (wiem wiem - nie do uwierzenia w TS 16V, ponoc...), a krecila sie tak, ze zal bylo trzymac ja na niskich obrotach wink.gif

Nie dam zlego slowa powiedziec ani o silniku ani o samym modelu.

Powiem wiecej - sam silnik bardziej mi odpowiadal niz aktualne 1.6 16V 103CV ze stajni Fiat/Lancia.

Napisano

> Jak często i jakie usterki najczęściej spotykają TS-y?

Koledzy już wymienili.

Przy większych przebiegach i zaniedbaniach w regularnej wymianie/uzupełnianiu oleju panewki odmawiały zbyt szybo posłuszeństwa. Do tego problemy z wałem po takiej przygodzie.

Dodam od siebie, że poniekąd sam jestem tą listą zaskoczony, gdyż używając swoją 146 TS w praktyce w temacie problemów z silnikiem doświadczyłem tylko problemu wariatora (jako integralnej części silnika/rozrządu).

Może dlatego, że mój TS był ze mną od nowości. Przez 7 lat i ok 130 kkm nie dotykałem silnika. Potem jeszcze śledziłem jego losy gdy dobijał do 200 kkm. Silnik kręciał jak szalony, nie wciągał oliwy (zupełnie nic), ale wariator + rozrząd praktycznie co 50-60 kkm obowiązkowo. Kilka lat temu niestety nie było jeszcze wariatorów modyfikowanych, więc godziłem się na to z godnością :-).

Do listy typowych materiałów eksploatacyjnych należy dodać _wahacze_ :-)

Przy 80 kkm przepływomierz do wymiany, przy 110 kkm układ wydechowy do wymiany, przy 130 kkm pękł alternator, przy 140 kkm amorki tył, przy 180 kkm sprzęgło. No i niestety od okoła 3-4 roku użytkowania środek zaczął potwornie skrzypieć na dziurach. Częściowo udawało się go uciszyć ale złe wrażenie pozostało.

Po co to piszę? Dlatego, że na początku nowego Milenium nie było łatwo o zamienniki, tańsze odpowiedniki, a ceny w ASO skutecznie odstraszały ( nie tylko w Polsce). Wyglądało to jakby kompaktowa alfa należała do klasy Premium smile.gif Więc wielu znanych mi użytkowników z tamtych lat szło po najmniejszej lini oporu.

Dziś niestety są tego konsekwencje - potwornie zniszczone i wyjeżdżone egzemplarze.

Ale jak dobrze trafisz, to uśmiech z twarzy nie będzie znikał.

Napisano

> Powiem wiecej - sam silnik bardziej mi odpowiadal niz aktualne 1.6 16V 103CV ze stajni Fiat/Lancia.

aktualnie nie ma takiego silnika

Napisano

> aktualnie nie ma takiego silnika

Aktualnie w moim stanie posiadania - jest.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Pozwolę sobie odpowiedzieć jako teoretyk z czasów gdy rozważałem TS'a. W kolejności występowania:

> - nadmierne zużycie oleju- praktycznie norma

> - awaria wariatora- rzadko kiedy dożywa wymiany napędu rozrządu

> - pękające paski rozrządu- usterka dopiero na trzecim miejscu, bo założenie jest takie, że

> właściciel ma zamiar go wymienić przy 60 tys zamiast rekomendowanych 120

> - uszkodzony przepływomierz powietrza

> - obrócona panewka

Nie strasz chłopaka - nie ma takiej tragedii. Owszem, jak kupi trupa to będzie skarbonka bez dna ale przy w miarę poszanowanym egzemplarzu w/w problemy nie występują.

Mi wariator nie klepie, oleju nie bierze a rozrząd to prawie w każdym aucie trzeba wymieniać.

Jak będziesz regularnie wymieniał oliwę i trzymał ją na poziomie 3/4 bagnetu to problem wariatora i obróconej panewki nie powinien występować.

Jedyne co mnie boli w mojej alfie to spalanie. 9-11 litrów na setkę przy silniku 1.6 to jednak dużo, dlatego z bólem serca zagościła pod maską sekwencja.

Generalnie auto całkiem przyjemne w jeździe i za rozsądne pieniądze można coś fajnego kupić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.