Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z wrzucaniem biegu w mrozy

Featured Replies

Napisano

Miał ktoś coś podobnego? jak auto postoi na mrozie kilka h - musi być tak z -8 albo zimniej ledwo mogę wrzucić bieg. używam ogromnej siły. Potem się rozgrzewa i jest ok. Kiedy jest około zera nei ma problemu jak jest ciepło skrzynia pracuje 100% normalnie.

Niestety tydzień temu skończyła mi się gwrancja. Czy można się domagać naprawy mimo jej skończenia? Przecież ta usterka musiała być wcześniej tylko nie ujawniała się...

Parkuję na co dzień w garażu więc nie zawsze mogłem to zauwaźyć.

a moze znacie jakiś sposób na pozbycie się prooblemu?

Napisano

też zauważam, że po staniu na mrozie skrzynia ciężej chodzi na początku.

wrzucenie biegu wymaga siły ale jakoś bez przesady pudzianem nie trzeba być.

pewnie rozwiązaniem będzie zmiana oleju w skrzyni. pytanie tylko na jaki. ja nie mam zamiaru kombinować smile.gif

Napisano

> tak być nie powinno, mój stoi na mrozie i biegi wchodzą jak w masło

najwyraźniej w 2.0 tak jest

Napisano

> pewnie rozwiązaniem będzie zmiana oleju w skrzyni. pytanie tylko na jaki. ja nie mam zamiaru

> kombinować

u mnie po zmianie oleju w skrzyni przy 50tys km, biegi wchodza znacznie lepiej zlosnik.gif

olej ten sam co fabryka zalala, tutela car technyx jesli dobrze pamietam

Napisano

> u mnie po zmianie oleju w skrzyni przy 50tys km, biegi wchodza znacznie lepiej

> olej ten sam co fabryka zalala, tutela car technyx jesli dobrze pamietam

z tego co pamiętam w 1.9 nie miałem takiej różnicy na mrocie. w 2.0 znacznie ciężej skrzynia chodzi nim się rozgrzeje. ale nie mam tak, żebym nie mógł biegu wrzucić

Napisano

> Miał ktoś coś podobnego? jak auto postoi na mrozie kilka h - musi być tak z -8 albo zimniej ledwo

> mogę wrzucić bieg. używam ogromnej siły. Potem się rozgrzewa i jest ok. Kiedy jest około zera

> nei ma problemu jak jest ciepło skrzynia pracuje 100% normalnie.

> Niestety tydzień temu skończyła mi się gwrancja. Czy można się domagać naprawy mimo jej skończenia?

> Przecież ta usterka musiała być wcześniej tylko nie ujawniała się...

> Parkuję na co dzień w garażu więc nie zawsze mogłem to zauwaźyć.

> a moze znacie jakiś sposób na pozbycie się prooblemu?

Mam podobnie. Co prawda tylko raz miałem się sytuację (tej zimy 36k przebieg) ,że musiałem użyć naprawdę dużej siły aby wajcha weszła na 2jkę. Standardem jest, że przy dużych mrozach jest ciężko przez pierwsze kilkaset metrów. Tak miałem w Albei tak mam i w Bravo.

Acha: chyba można jakieś cięgna podregulować ale nigdy w ASO nie pytałem o to hmm.gif

Napisano

normalne jest, że w mrozy przez jakiś czas biegi mogą wchodzić ciężej, bo olej w skrzyni jest gęsty i musi się zagrzać, ale nienormalne jest że nie chcą wchodzić wcale, albo trzeba używać dużej siły. U mnie też czuć, że jest ciężej na zimno, ale nie ma problemu z wrzuceniem żadnego biegu i nadal robi się to łatwo i przyjemnie

Napisano

zmiana biegów w 2.0 nie jest taka delikatne zeby.GIF przyjemnie biegi to w MiTo się zmienia grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> też zauważam, że po staniu na mrozie skrzynia ciężej chodzi na początku.

> wrzucenie biegu wymaga siły ale jakoś bez przesady pudzianem nie trzeba być.

> pewnie rozwiązaniem będzie zmiana oleju w skrzyni. pytanie tylko na jaki. ja nie mam zamiaru

> kombinować

Ja nie mówię o tym że chodzi ciężej. Moja żona nie jest w stanie przełączyć biegu. Po prostu nie ma tyle siły w rękach. Ja używam takiej siły jakbym miał odkręcić koło...

Napisano

> Ja nie mówię o tym że chodzi ciężej. Moja żona nie jest w stanie przełączyć biegu. Po prostu nie

> ma tyle siły w rękach. Ja używam takiej siły jakbym miał odkręcić koło...

z ktorego dokladnie auto? bo na 2.0 byla zmiana na linkach sterowania zmiana biegow, moze cos ze sterowaniem sie dzieje hmm.gif

Napisano

> Ja nie mówię o tym że chodzi ciężej. Moja żona nie jest w stanie przełączyć biegu. Po prostu nie

> ma tyle siły w rękach. Ja używam takiej siły jakbym miał odkręcić koło...

to aż takiej siły u mnie nie trzeba.

Napisano
  • Autor

> z ktorego dokladnie auto? bo na 2.0 byla zmiana na linkach sterowania zmiana biegow, moze cos ze

> sterowaniem sie dzieje

gru 2008

coś mi w serwisie mówili o cięgnach że to raczej nie wina samej skrzyni.

Napisano

> gru 2008

> coś mi w serwisie mówili o cięgnach że to raczej nie wina samej skrzyni.

modyfikacja na ciegnach do 2.0mj byla taka:

13423 - ZASTĄPIONO KOREK P/KURZOWY NA LINCE STEROWANIA SKRZYNIĄ DLA POPRAWY USZCZELKI WODY (DAT 15/07/2009)

wiec jesli dostaje sie woda na ciegno to by wyjasnialo czemu takie problemy z biegami w zimie

Napisano

Hej

W 2.0 zeszłej zimy ASO wymieniło mi zamarzające linki. W/g nich przez wadliwe uszczelki dostawała się woda.

Wyczytali to newsach serwisowych. Problem nie powrócił.

czoper

Napisano
  • Autor

> modyfikacja na ciegnach do 2.0mj byla taka:

> 13423 - ZASTĄPIONO KOREK P/KURZOWY NA LINCE STEROWANIA SKRZYNIĄ DLA POPRAWY USZCZELKI WODY (DAT

> 15/07/2009)

> wiec jesli dostaje sie woda na ciegno to by wyjasnialo czemu takie problemy z biegami w zimie

To musi być to. Tylko dziwne że mi nie uznali tego jako gwarancyjnej naprawy... tydzień po gwarancji...

Napisano

> modyfikacja na ciegnach do 2.0mj byla taka:

> 13423 - ZASTĄPIONO KOREK P/KURZOWY NA LINCE STEROWANIA SKRZYNIĄ DLA POPRAWY USZCZELKI WODY (DAT

> 15/07/2009)

> wiec jesli dostaje sie woda na ciegno to by wyjasnialo czemu takie problemy z biegami w zimie

A do 1.6 wyszło jakieś upgrade w tej kwestii?

Napisano

> To musi być to. Tylko dziwne że mi nie uznali tego jako gwarancyjnej naprawy... tydzień po

> gwarancji...

auto jest po gw wiec maja prawa nie zrobic Ci tego za free, jesli bedziesz musial placic pelna kwote to koszt sterowania to +- 370zl. pros o gest handlowy

Napisano
  • Autor

> auto jest po gw wiec maja prawa nie zrobic Ci tego za free, jesli bedziesz musial placic pelna

> kwote to koszt sterowania to +- 370zl. pros o gest handlowy

Dzięki za kilka dni jadę na przegląd zobaczymy co wywalczę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.