Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak wyjaśnić takie objawy z baku?

Featured Replies

Napisano

Mam ja opliczkę, DTi 2,0.

Poprzednią zimę przetrwała znakomicie, bez żadnych nieprzewidzanych zdarzeń.

A tu przed świętami wystąpiło zjawisko - najpierw w czasie jazdy zaczęło mi ją "zatykać", jakby się silnik przydławiał przy próbie wejścia na wyższe obroty. Do tego szarpnięcie (aż w pierwszej chwili myślałam, ze to ze sprzęgła).

Przy tym żadnych wskazań ostrzegawczych z komputera.

Zjawisko nie chciało ustąpić, aż do - w sumie przypadkowej - koncepcji odkręcenia wlewu paliwa. Po odkręceniu korka z baku z przeciągłym sykiem wyszło powietrze confused.gif

I objawy ustąpiły.

Potem następny objaw - przy tankowaniu weszło mniej więcej 3/4 baku i pistolet odskoczył, da się dolać więcej ale bez blokowania pistoletu - odskakuje za każdym razem.

To dziwne nadciśnienie ? w baku wytwarza się po każdym postoju dłuższym niż kilka godzin i jeśli się przed odpaleniem nie odkręci baku, to objawy szarpania silnika powtarzają się. Przy kolejnym tankowaniu było to samo.

Co to może być, poradźcie! Poprzednim dieslem jeździłam ponad 10 lat temu i z takim problemem się nie zetknęłam blush.gif (za to z paroma innymi owszem wink.gif )

Może to coś typowego? crazy.gif

Aha - tuz przed wystąpieniem tych objawów byłam zmuszona udostępnić auto komuś - czy mógł coś zmalować i teraz się nie przyznaje? (owszem, tankował paliwo w trasie)

Napisano
  • Autor

> Najprędzej przestało działać odpowietrzenie baku.

Też miałam takie skojarzenie, ale nie wiem jak to jest skonstruowane?

Napisano

> Też miałam takie skojarzenie, ale nie wiem jak to jest skonstruowane?

Przy rurze wlewu do baku powinien być wężyk odpowietrzający. Musiało go coś zapchać. Sama tego raczej nie naprawisz, bo dostęp kiepski.

Ale niech koledzy poradzą, bo ja tu tylko teoretyzuję gościnnie.

Na razie, co jakiś czas odpowietrzaj ręcznie, bo ci może wgnieść do środka bak. zlosnik.gif

Napisano

> Przy rurze wlewu do baku powinien być wężyk odpowietrzający. >Musiało go coś zapchać.

Ja podobne problemy miałem przy rozsypanym filtrze oparów paliwa, w sensie filtr się rozleciał i w wężyki wleciał węgiel aktywny, tylko jak ja odkręcałem bak to mi powietrze zasysało a nie wylatywało powietrze.

U mnie naprawa była banalna polegająca na odkręceniu nadkola wymianie filtra, oczyszczeniu wszystkich wężyków od filtra do przepustnicy.

Nie wiem jak w aucie u koleżanki, ale problem może być podobny jak nie taki sam.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Ja podobne problemy miałem przy rozsypanym filtrze oparów paliwa, w sensie filtr się rozleciał i w

> wężyki wleciał węgiel aktywny, tylko jak ja odkręcałem bak to mi powietrze zasysało a nie

> wylatywało powietrze.

> U mnie naprawa była banalna polegająca na odkręceniu nadkola wymianie filtra, oczyszczeniu

> wszystkich wężyków od filtra do przepustnicy.

> Nie wiem jak w aucie u koleżanki, ale problem może być podobny jak nie taki sam.

> PZDR VEN

Dzięki, sprawdzę, czy zasysa czy wylatuje smile.gif bo rzeczywiście wrażenie ze świstu może być złudne (co do kierunku).

Rozkręcić to ja tego raczej nie rozkręcę zwłaszcza zimą (garaż mam ciasny).

PS. Widzę że nie napisałam - Zafira to jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.