Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iveco Strator

Featured Replies

Napisano

Witam

Zeszłego lata miałem przyjemność poznać z bliska i przejechać się "wynalazkiem" holenderskiej firmy przerabiającej samochody Iveco czyli Stratorem. Ten egzemplarz pokazany na zdjęciach przyjechał wprost z Holandii na zeszłoroczne spotkania trakerskie do Krakowa.

Więcej info na http://www.strator.nl/gb/

Prezentowany egzemplarz miał silnik 10 litrów i 450KM oraz skrzynię biegów automatyczną. Ciekawostką była malutka kamera zamontowana centralnie na spodzie przedniego zderzaka i monitor przekazujący obraz na bieżąco do kabiny smile.gif

Poniżej kilka zdjęć tego konkretnego egzemplarza:

dscf1045a.jpg

dscf1042a.jpg

dscf1043a.jpg

dscf1044a.jpg

dscf1032a.jpg

Napisano

> Witam

> Zeszłego lata miałem przyjemność poznać z bliska i przejechać się "wynalazkiem" holenderskiej firmy

> przerabiającej samochody Iveco czyli Stratorem. Ten egzemplarz pokazany na zdjęciach

> przyjechał wprost z Holandii na zeszłoroczne spotkania trakerskie do Krakowa.

> Więcej info na http://www.strator.nl/gb/

> Prezentowany egzemplarz miał silnik 10 litrów i 450KM oraz skrzynię biegów automatyczną.

> Ciekawostką była malutka kamera zamontowana centralnie na spodzie przedniego zderzaka i

> monitor przekazujący obraz na bieżąco do kabiny

> Poniżej kilka zdjęć tego konkretnego egzemplarza:

A po cóż ta kamera??

Napisano

> A po cóż ta kamera??

zeby bylo widac co jest przed dziobem

Napisano

> Witam

> Zeszłego lata miałem przyjemność poznać z bliska i przejechać się "wynalazkiem" holenderskiej firmy

> przerabiającej samochody Iveco czyli Stratorem. Ten egzemplarz pokazany na zdjęciach

> przyjechał wprost z Holandii na zeszłoroczne spotkania trakerskie do Krakowa.

> Więcej info na http://www.strator.nl/gb/

> Prezentowany egzemplarz miał silnik 10 litrów i 450KM oraz skrzynię biegów automatyczną.

> Ciekawostką była malutka kamera zamontowana centralnie na spodzie przedniego zderzaka i

> monitor przekazujący obraz na bieżąco do kabiny

> Poniżej kilka zdjęć tego konkretnego egzemplarza:

Widziałem autko w Holandii gdzieś w okolicach Oldenzaalu w serwisie Iveco. Nie wiedziałem, że to nie jest oryginał smile.gif Zewnętrznie bardzo mi się podoba.

Napisano

> zeby bylo widac co jest przed dziobem

Ale po co??

Napisano

> czy ciagnik z taklim dziobem musi miec krotsza naczepe?

Musi. U nas jest maksymalna długość ale jaka to nie pamiętam hmm.gif7

No chyba że coś się zmieniło zlosnik.gif

Edit:

Według Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. 2003 nr 32 poz. 262), z późniejszymi zmianami

* zespół pojazdów ciągnięty przez pojazd samochodowy może się składać najwyżej z dwóch pojazdów;

* długość zespołu pojazdów nie może przekraczać 18,75 m, z wyjątkiem zespołu samochodowego i naczepy, których długość nie może przekraczać 16,5 m;

* długość pojedynczego pojazdu, z wyłączeniem naczepy, nie może przekroczyć 12 m;

* szerokość pojazdu nie może przekroczyć 2,55 ;

* szerokość pojazdu ciężarowego z nadwoziem rodzaju furgon może wynosić do 2,60 m, jeżeli jego ściany są zaopatrzone w izolację termiczną;

* wysokość pojazdu łącznie z ładunkiem nie może przekroczyć 4 m;

Napisano

U nas jeździły kiedyś Scanie z noskiem.

1056324.jpg

Kierowcy bardzo sobie chwalili takie rozwiązanie. Jednak ze względu na przepisy nie mogły jeździć ze wszystkimi naczepami i Scania zakończyła produkcję modelu "T".

Trochę jestem ciekawy jak to Iveco prezentuje się w środku, ergonomia pracy kierowcy a w szczególności odpoczynku.

Napisano

> U nas jeździły kiedyś Scanie z noskiem.

> Kierowcy bardzo sobie chwalili takie rozwiązanie. Jednak ze względu na przepisy nie mogły jeździć

> ze wszystkimi naczepami i Scania zakończyła produkcję modelu "T".

> Trochę jestem ciekawy jak to Iveco prezentuje się w środku, ergonomia pracy kierowcy a w

> szczególności odpoczynku.

Iveco chyba i tak miało płaską podłogę więc nie sądzę aby coś w kabinie się zmieniło. A nie wiesz jak to było właśnie w Scanii T?

Edit:

W Skandynawii przecież ograniczenie długości jest inne więc tam spokojnie mogły sobie takie ciągniki śmigać. Ja byłem dość zaskoczony jak podczas prezentacji modelu R dowiedziałem się, że nie będzie T frown.gif Holandia też przecież teraz dopuszcza długie zestawy.

Francja z kolei poszła w ślady Anglii i jeździ z wysokimi naczepami. Mało mi się to podoba.

Napisano
  • Autor

> zeby bylo widac co jest przed dziobem

Dokładnie smile.gif

Napisano
  • Autor

> U nas jeździły kiedyś Scanie z noskiem.

> Kierowcy bardzo sobie chwalili takie rozwiązanie. Jednak ze względu na przepisy nie mogły jeździć

> ze wszystkimi naczepami i Scania zakończyła produkcję modelu "T".

> Trochę jestem ciekawy jak to Iveco prezentuje się w środku, ergonomia pracy kierowcy a w

> szczególności odpoczynku.

Powiem tak - to jest dokładnie kabina z Stralisa nic (poza monitorem) nie zmieniona.

Napisano
  • Autor

> Ale po co??

krawężniki, kamienie, dziury ?? confused.gif

Napisano
  • Autor

> Musi. U nas jest maksymalna długość ale jaka to nie pamiętam 7

> No chyba że coś się zmieniło

> Edit:

> Według Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków

> technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. 2003 nr 32 poz. 262), z

> późniejszymi zmianami

> * zespół pojazdów ciągnięty przez pojazd samochodowy może się składać najwyżej z dwóch

> pojazdów;

> * długość zespołu pojazdów nie może przekraczać 18,75 m, z wyjątkiem zespołu samochodowego i

> naczepy, których długość nie może przekraczać 16,5 m;

> * długość pojedynczego pojazdu, z wyłączeniem naczepy, nie może przekroczyć 12 m;

> * szerokość pojazdu nie może przekroczyć 2,55 ;

> * szerokość pojazdu ciężarowego z nadwoziem rodzaju furgon może wynosić do 2,60 m, jeżeli jego

> ściany są zaopatrzone w izolację termiczną;

> * wysokość pojazdu łącznie z ładunkiem nie może przekroczyć 4 m;

Dokładnie smile.gif

Ten egzemplarz jechał na spotkania trakkerskie z jakąś cysterną.

Ogólnie to tylko krótsze cysterny lub krótsze naczepy (np takie jak pod Biedronką chodzą)

Napisano

> Iveco chyba i tak miało płaską podłogę więc nie sądzę aby coś w kabinie się zmieniło. A nie wiesz

> jak to było właśnie w Scanii T?

> Edit:

> W Skandynawii przecież ograniczenie długości jest inne więc tam spokojnie mogły sobie takie

> ciągniki śmigać. Ja byłem dość zaskoczony jak podczas prezentacji modelu R dowiedziałem się,

> że nie będzie T Holandia też przecież teraz dopuszcza długie zestawy.

> Francja z kolei poszła w ślady Anglii i jeździ z wysokimi naczepami. Mało mi się to podoba.

W scani podłoga była prawie płaska, tu trochę widać:

c966241dcac88773m.jpg

Napisano

> To z normalnej kabiny chyba gorzej widać takie rzeczy

Dlatego pytam się po co?? Chyba dla lansu jedynie ale ja się nie muszę znać grinser006.gif

Napisano

> W scani podłoga była prawie płaska, tu trochę widać:

Decha jak w zwykłych scaniach tylko lewarek dłuższy hehe.gif

Napisano

> Dlatego pytam się po co?? Chyba dla lansu jedynie ale ja się nie muszę znać

Toteż podtrzymuję Twoje pytanie smile.gif

Napisano

> Decha jak w zwykłych scaniach tylko lewarek dłuższy

E trochę jest inaczej. W zwykłych była tylko szuflada a tu cała komoda stoi smile.gif W tych czwóreczkach to tunel sięgał poziomu siedziska ;p Ciekawe jak okolice tylnej półeczki i łóżka.

Napisano

> Toteż podtrzymuję Twoje pytanie

Jedyna rzecz która nasuwa misie to wstajemy rano. Odpalamy maszynę i bez obchodu wozu ruszamy ale najpierw łypnięcie lewym okiem na monitorek czy przypadkiem ktoś nie leży nam przed maską na asfalcie rotfl.gif

Napisano

> E trochę jest inaczej. W zwykłych była tylko szuflada a tu cała komoda stoi W tych czwóreczkach to

> tunel sięgał poziomu siedziska ;p Ciekawe jak okolice tylnej półeczki i łóżka.

No dobra blat komody ten sam grinser006.gif

Napisano

> Jedyna rzecz która nasuwa misie to wstajemy rano. Odpalamy maszynę i bez obchodu wozu ruszamy ale

> najpierw łypnięcie lewym okiem na monitorek czy przypadkiem ktoś nie leży nam przed maską na

> asfalcie

Jak mamy ruszać bez wychodzenia na mróz to wolałbym zamiast kamerki pisuar grinser006.gif

Napisano

> Jak mamy ruszać bez wychodzenia na mróz to wolałbym zamiast kamerki pisuar

A ja pisuardessę grinser006.gif

Napisano

> A po cóż ta kamera??

mam w actrosie zamontowana kamerke ale na szroku szyby w jej dolnej czesci, a ona polaczona jest z tempomatem i wychamowuje mi auto jak zbilizam sie do pojazdu poprzedzajacego na jakas ustalona odleglosc - ale monitora to do niej niema - no chyba ze w tym iveco to jest kamera na podczerwien rotfl.gif

Napisano

> mam w actrosie zamontowana kamerke ale na szroku szyby w jej dolnej czesci, a ona polaczona jest z

> tempomatem i wychamowuje mi auto jak zbilizam sie do pojazdu poprzedzajacego na jakas ustalona

> odleglosc - ale monitora to do niej niema - no chyba ze w tym iveco to jest kamera na

> podczerwien

Podobno na pokazach tegoż systemu w Warszawce był efektowny dzwon bo panowie zapomnieli, że pojazd z przodu musi się poruszać smile.gif

Napisano

> Podobno na pokazach tegoż systemu w Warszawce był efektowny dzwon bo panowie zapomnieli, że pojazd

> z przodu musi się poruszać

taaaak byloo, ale to juz chyba norma juz podczas prezentowania takich wynalazkow, teraz niedawno volvo w osobowkach pokazywalo cos podobnego i rowniez byl dzwon sciana.gifrotfl.gif

ale tak sobie myslalem nad tym, i u siebie mam tzw. 5-te lusterko ktore ponoc sie przydaje na promach, moze ze wzgledu na "nos" nieda sie w iveco tego zrobic czy co niewiem.gifhehe.gif

Napisano

> taaaak byloo, ale to juz chyba norma juz podczas prezentowania takich wynalazkow, teraz niedawno

> volvo w osobowkach pokazywalo cos podobnego i rowniez byl dzwon

> ale tak sobie myslalem nad tym, i u siebie mam tzw. 5-te lusterko ktore ponoc sie przydaje na

> promach, moze ze wzgledu na "nos" nieda sie w iveco tego zrobic czy co

A widzisz - może takie obejście dla najnowszych przepisów. Bo to piąte z przodu od któregoś roku jest już wymagane nie? Ale w takim wypadku wolałbym ją mieć lekko z prawej a nie po środku, żebym mógł dobrze ocenić odległość od prawego rogu podczas manewrowania. Choć i tak wydaje mi się, że nie zastąpi to lustra z góry hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.