Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omega B - identyfikacja kabli

Featured Replies

Napisano

Hey, jest sobie silnik 2.0 16v

mam dwa kable gdzie mogę włozyć wtyczkę 3pinową, jeden kabel dość długi idzie przy rozrządzie a drugi krótszy jest wkręcony do bloku pod kolektorem ssącym, podejrzewam że jest on od stukowego. Gdzie je podpiąć?

Napisano

> Hey, jest sobie silnik 2.0 16v

> mam dwa kable gdzie mogę włozyć wtyczkę 3pinową, jeden kabel dość długi idzie przy rozrządzie a

> drugi krótszy jest wkręcony do bloku pod kolektorem ssącym, podejrzewam że jest on od

> stukowego. Gdzie je podpiąć?

Kabel od stukowego wychodzi z wiazki rozrusznika, ten drugi z wiazki od wtryskow, jako ze ten dlugi na rozrzadzie to czujnik polozenia walu to jak zapali to znaczy ze jest ok grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Kabel od stukowego wychodzi z wiazki rozrusznika, ten drugi z wiazki od wtryskow, jako ze ten dlugi

> na rozrzadzie to czujnik polozenia walu to jak zapali to znaczy ze jest ok

byłem dzisiaj w garazu i polukałem tam dokładnie, więc jeden jest od stukowego który łączy się pod ssącym z kablem w okolicach cewki

prawda czy nie?

drugi taki długi doszedł idealnie do krokowca na przepustnicy, pewnie i tam miał być

prawda czy nie?

trzeci wraca do czujnika położenia wałków, wchodzi w przód pokrywy zaworów

prawda czy nie?

jeszcze doszedł jeden problem, po włącznieniu zapłonu nie świeci kontrolka silnika, nie można się też połaczyć z ECU ( inne moduły łacza się bezproblemowo )

nie słychac tez buczenia po włączeniu zapłonu ze skrzynki znajdującej się w komorze silnika po stronie kierowcy, obok akumulatora ( podobno ma buczeć )

jest jeszcze jeden kabel gruby czarny ( około 4mm średnicy ) urwany ale z kawałkiem końcówki jak oczko, wnioskuję że to jest masa

prawda czy nie?

Napisano

> byłem dzisiaj w garazu i polukałem tam dokładnie, więc jeden jest od stukowego który łączy się pod

> ssącym z kablem w okolicach cewki

> prawda czy nie?

> drugi taki długi doszedł idealnie do krokowca na przepustnicy, pewnie i tam miał być

> prawda czy nie?

> trzeci wraca do czujnika położenia wałków, wchodzi w przód pokrywy zaworów

> prawda czy nie?

> jeszcze doszedł jeden problem, po włącznieniu zapłonu nie świeci kontrolka silnika, nie można się

> też połaczyć z ECU ( inne moduły łacza się bezproblemowo )

> nie słychac tez buczenia po włączeniu zapłonu ze skrzynki znajdującej się w komorze silnika po

> stronie kierowcy, obok akumulatora ( podobno ma buczeć )

> jest jeszcze jeden kabel gruby czarny ( około 4mm średnicy ) urwany ale z kawałkiem końcówki jak

> oczko, wnioskuję że to jest masa

> prawda czy nie?

czarny kabel w oplu to nie masa, jesli jest to oryginalny kabel opla to jest to +12V po stacyjce. Problem przy podłączeniu się z kompem silnika możesz mieć właśnie przy braku zasilania kompa (sprawdz czy na czerwonych i czarnych kablach masz napiecie.

Napisano

Ze stukowym prawda, co do reszty ciezko byc pewnym po samym opisie, zrob jakies zdjecia cos sie moze wymysli, jak bedzie trzeba to i schemat sie znajdzie jakis. Posprawdzaj wszystkie bezpieczniki na poczatek no i wymysl co to za kabel z oczkiem, moze on stanowi problem.

Napisano
  • Autor

> Ze stukowym prawda, co do reszty ciezko byc pewnym po samym opisie, zrob jakies zdjecia cos sie

> moze wymysli, jak bedzie trzeba to i schemat sie znajdzie jakis. Posprawdzaj wszystkie

> bezpieczniki na poczatek no i wymysl co to za kabel z oczkiem, moze on stanowi problem.

doszedłem dzisiaj że ten luzny kabel jest chyba masą od wtrysków, dalej w wiązce łączy sie z czretema brązowymi kablami, po podłączeniu go do masy pokazała się kontrolka silnika której wcześniej nie było i dodatkowo zaczeło buczeć z okolic akumulatora, był tam tez przepalony bezpiecznik "10" po wymienia którego zaczeło dodatkowo szumieć więc wnioskuje że to może pompa paliwa. Autko prawie zapala, prawie oznacza że jakby chciało a nie mogło.

może ktoś z Was potwierdzić układ kabli na cewce zapłonowej

4-2

1-3

Napisano

1-4

3-2 pierwszy od razrzadu, jak wytrzesz dokladnie cewke to znajdziesz opis.

Napisano
  • Autor

> 1-4

> 3-2 pierwszy od razrzadu, jak wytrzesz dokladnie cewke to znajdziesz opis.

czekaj bo teraz zdurniałem

4 2

wejście na cewke wtyczki

1 3

Napisano

> dziękuję bardzo, problem był w patrzeniu na silnik bo mój jest wzdłuż, teraz już wiem co i jak

> co nie zmienia faktu że grzmot wali błędami i dalej nie odpala, został mi ostatni do opanowania

> 0115

Czujnik temperatury silnika albo kabelek po drodze, czujnik jednopinowy przy grodzi od strony kierowcy.

Napisano
  • Autor

> Czujnik temperatury silnika albo kabelek po drodze, czujnik jednopinowy przy grodzi od strony

> kierowcy.

juz opanowałem nowym czyjnikiem temperatury

odpala, ale nie tak jakbym chciał, czy blad przepływki też może to powodować? czy czegos jeszcze szukać?

dodatkowo pęknięta jest rurka ta nad kolektorem wydechowym, czy one tez może śmiecić?

Napisano

> juz opanowałem nowym czyjnikiem temperatury

> odpala, ale nie tak jakbym chciał, czy blad przepływki też może to powodować? czy czegos jeszcze

> szukać?

> dodatkowo pęknięta jest rurka ta nad kolektorem wydechowym, czy one tez może śmiecić?

teoretycznie przeplywka nie powinna wplywac na odpalanie, rurka od recyrkulacji spalin bo to o nia pewnie chodzi tez raczej nie. Moze opisz co to znaczy ze odpala nie tak jakbys chcial, trzeba dlugo krecic czy co

Napisano
  • Autor

> teoretycznie przeplywka nie powinna wplywac na odpalanie, rurka od recyrkulacji spalin bo to o nia

> pewnie chodzi tez raczej nie. Moze opisz co to znaczy ze odpala nie tak jakbys chcial, trzeba

> dlugo krecic czy co

tak, trzeba długo krecić, dużo za długo. efekt jest taki że w trakcie kręcenia jakby po kolei właczały sie cylindry, zaczyna krecić coraz szybciej aż wkońcu załapuje.

dodatkowe info że świece sa czarne okopcone

Napisano

Sprawdz, jakie cisnienie daje pompa paliwa na wejsciu do listwy wtryskowej. Sprawdz rowniez nieszczelnosci w ukladzie dolotowym. Sprawdzales cisnienie sprezania?

Czy byla jakas ingerencja w silniku? Takie objawy sa charakterystyczne dla silnika, w ktorym zawory sa uchylone lub niecalkowicie sie otwieraja (wskutek nieprawidlowego napelnienia samoregulatorow luzu zaworowego).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Sprawdz, jakie cisnienie daje pompa paliwa na wejsciu do listwy wtryskowej. Sprawdz rowniez

> nieszczelnosci w ukladzie dolotowym. Sprawdzales cisnienie sprezania?

> Czy byla jakas ingerencja w silniku? Takie objawy sa charakterystyczne dla silnika, w ktorym zawory

> sa uchylone lub niecalkowicie sie otwieraja (wskutek nieprawidlowego napelnienia

> samoregulatorow luzu zaworowego).

> Pozdrawiam

ciśnienia na pompie nie sprawdze niestety, że jest swiadczy tylko to że po wcisnieciu zaworka zasikało cały silnik

cisnienie sprężania sprawdze jutro i podam

silnik jest po wymianie UPG, głowica była obrabiana z nadlewka i spawaniem. było pekniecie i wżery na czwartym cylindrze do kanału wodnego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.