Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 16v Brava/Stilo/Idea/ ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie po sąsiedzku.

Mam takie pytanko związane z silnikiem 1.2 16v. Posiadam Fiata Brava z takowym silnikiem i mam pytanie czy chcąc wymienić silnik mogę celować w coś nowszego? ( Idea/Stilo/itp. ? ) Czy Fiat zastosował jakieś myki uniemożliwiające założenie nowszego silnika do mojej budy? Aha, elektronika zostaje Bosch, czy czujniki i wszystko będzie pasowało, itp. ?

Będę wdzięczny jeżeli ktoś mi odpowie, bo szczerze mówiąc nie potrafię odpowiedzi na te pytania znaleźć w szukajce.

Pytam u Was, bo chyba najwięcej wiecie o takich silniczkach wink.gif Pozdro

Napisano

> Witajcie po sąsiedzku.

> Mam takie pytanko związane z silnikiem 1.2 16v. Posiadam Fiata Brava z takowym silnikiem i mam

> pytanie czy chcąc wymienić silnik mogę celować w coś nowszego? ( Idea/Stilo/itp. ? )

To zalezy jaki masz teraz ten silnik w bravie>? cf2 czy cf3?

jak cf3 to nie ma najmniejszego problemu, osprzęt sobie przełożysz a reszta będzie pasowała. Jezeli cf2 to osprzęt ssący przełozysz a kolektor wydechowy trzeba będzie zdrutować bo jest inny rozstaw szpilek.

W bbm

cf2 kolektor ssący aluminiowo-plastikowy (jak w starszym punto 16v, miska olejowa cała metalowa

cf3 kolektor ssący mniejszy, cały plastikowy, miska oleju aluminiowo-metalowa

Napisano
  • Autor

> To zalezy jaki masz teraz ten silnik w braviejak cf3 to nie ma najmniejszego problemu, osprzęt

> sobie przełożysz a reszta będzie pasowała. Jezeli cf2 to osprzęt ssący przełozysz a kolektor

> wydechowy trzeba będzie zdrutować bo jest inny rozstaw szpilek.

> cf2 kolektor ssący aluminiowo-plastikowy (jak w starszym punto 16v

> cf3 kolektor ssący mniejszy, cały plastikowy.

Z tego co piszesz mam CF-2. I jak w takim razie będzie wyglądała druciarnia z kolektorem wydechowym ? W sensie jak można go dopasować ?

Napisano

> Z tego co piszesz mam CF-2. I jak w takim razie będzie wyglądała druciarnia z kolektorem wydechowym

> ? W sensie jak można go dopasować ?

załozyć cały ze stilo z katalizatorem albo założyć "jakiś" rurowy (sportowy). Mozna ewentualnie rozwiercić (dwa albo cztery otwory) w kolektorze starym i przykręcić go do silnika. Rozstaw szpilek jest inny, ale róznice nie są jakieś duże. Jest kilka samochodów na cento które jeżdzą z taką przeróbką.

Napisano
  • Autor

> załozyć cały ze stilo z katalizatorem albo założyć "jakiś" rurowy (sportowy). Mozna ewentualnie

> rozwiercić (dwa albo cztery otwory) w kolektorze starym i przykręcić go do silnika. Rozstaw

> szpilek jest inny, ale róznice nie są jakieś duże. Jest kilka samochodów na cento które jeżdzą

> z taką przeróbką.

Ok, a wszystkie inne elementy będą pasować ? sprzęgło, skrzynia, alternator, miejsca na łapy silnika?

Napisano

> Ok, a wszystkie inne elementy będą pasować ? sprzęgło, skrzynia, alternator, miejsca na łapy

> silnika?

a wiesz, ze nie wiem teraz.... czy w tych nowszych silnikach są w głowicy otwory do przykręcenia łapy silnika? Tej górnej? O w tym miejscu. Bo to jest silnik z bravy i w tym miejscu jest założona łapa silnika. Nie mam pewności teraz, czy w nowszych silnikach są tam otwory... Reszta osprzętu powinna pasować.

[edycja]

Ale tak patrze na zdjęcie sebcowego 1.4

DSC_8891.JPG

i w miejscu tej łapy jest zaślepka założona czyli teoretycznie powinno się dać to przełożyć

Napisano
  • Autor

No to jak nie będzie miejsca to chyba można przełożyc pokrywę zaworów i będzie, no chyba że to nie jest takie łatwe ok.gif

Napisano

> No to jak nie będzie miejsca to chyba można przełożyc pokrywę zaworów i będzie, no chyba że to nie

> jest takie łatwe

Można, ale jest z tym trochę zabawy. Robiąc to pierwszy raz mozna nie dać rady zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Można, ale jest z tym trochę zabawy. Robiąc to pierwszy raz mozna nie dać rady

Aha, rozumiem wink.gif To poczekamy jeszcze czy ktoś potwierdzi czy jest miejsce na górną łapę silnika czy nie ma ok.gif

Napisano

mocowania łap w nowszym siliku są i da sie założyć do starszej budy , starszy silnik nie bardzo bo trzebaby zmieniać głowice

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.