Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak ładowania - Brava 1,9 JTD 105

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Kolegów i proszę o wskazówki co może być przyczyną opisanych objawów.

Zdarzenie miało miejsce kwukrotnie w ciągu ostatniego tygodnia - czyli sprawa jest poważna, a nie jakaś chwilowa niedyspozycja.

Naładowane akumulatory, ładowanie w samochodzie 14,15 przy światłach drogowych, ogrzewaniu tylnej szyby i

włączonej dmuchawie. Wszystko działa OK. W czasie jazdy miejskiej około 35 km bez uwag w następnych 5 km następuje kompletna klapa.

Kontrolka ładowania miga ( gaśnie po zwiększeniu obrotów ), potem pali się ciągle niezależnie od obrotów, zapala się kontrolka ABS i hamulca ręcznego, wolne obroty zatrzymują się na poziomie 1050, a normalnie są 850, zanika kontrolka kierunkowskazów, światła ledwo świecą w konsekwencji silnik gaśnie i nie można go uruchomić. Włożenie nowego ( naładowanego ) akumulatora przywraca sprawność i wszystko rozpoczyna się ponownie jak opisałem.

Moja sugestia, gdyby alternator byłby niesprawny - to ładowania nie byłoby od samego poczatku. Być może przestaje ładować po nagrzaniu się, może wtedy ślizga się pasek. Proszę o stosowne uwagi, dzięki którym może uniknę kosztownej wizyty w warsztacie. Nie wykluczone, że może to być całkiem błacha usterka. Dostęp do alternatora z tym silnikiem jest fatalny.

Napisano

nie wiem czy ide dobrym tropen ale są 2 opcje

jakieś zwarcie w układzie albo regulatro napięcia

Napisano
  • Autor

Dzięki, ja też rozważam te ocje.

Informacja dodatkowa do opisu wcześniej - opisane objawy występują dokładnie w takiej kolejności jak opisałem.

Onośnie opcji:

Wadliwy alternator ( regulator w tym przypadku jest wewnątrz altermnatora ) uważam za opcję mniej prawdopodobną - ładuje na początku po włożeniu nowego akumulatora.

Opcja druga - zwarcie w instalacji według mnie bardziej prawdopodobna. Dodatkowy ubytek prądu jest tak duży, że alternator nie nadąża z ładowaniem. Po włożeniu naładowanego akumulatora braku ładowania nie widać, bo zapas prądu w tej fazie jest wystarczający. O zwarciu świadczyć może również tempo w jakim następują te objawy ( na odcinku 5 km ).

Prosiłbym o radę w jaki sposób mógłbym rozpocząć diagnozowanie mojego przypadku

Napisano

> Witam Szanownych Kolegów i proszę o wskazówki co może być przyczyną opisanych objawów.

> Zdarzenie miało miejsce kwukrotnie w ciągu ostatniego tygodnia - czyli sprawa jest poważna, a nie

> jakaś chwilowa niedyspozycja.

> Naładowane akumulatory, ładowanie w samochodzie 14,15 przy światłach drogowych, ogrzewaniu tylnej

> szyby i

> włączonej dmuchawie. Wszystko działa OK. W czasie jazdy miejskiej około 35 km bez uwag w

> następnych 5 km następuje kompletna klapa.

> Kontrolka ładowania miga ( gaśnie po zwiększeniu obrotów ), potem pali się ciągle niezależnie od

> obrotów, zapala się kontrolka ABS i hamulca ręcznego, wolne obroty zatrzymują się na poziomie

> 1050, a normalnie są 850, zanika kontrolka kierunkowskazów, światła ledwo świecą w

> konsekwencji silnik gaśnie i nie można go uruchomić. Włożenie nowego ( naładowanego )

> akumulatora przywraca sprawność i wszystko rozpoczyna się ponownie jak opisałem.

> Moja sugestia, gdyby alternator byłby niesprawny - to ładowania nie byłoby od samego poczatku. Być

> może przestaje ładować po nagrzaniu się, może wtedy ślizga się pasek. Proszę o stosowne uwagi,

> dzięki którym może uniknę kosztownej wizyty w warsztacie. Nie wykluczone, że może to być

> całkiem błacha usterka. Dostęp do alternatora z tym silnikiem jest fatalny.

Wieszające sie szczotki alternatora powodują takie objawy.

Dostep do alternatora jest od góry. To znaczy jest to miejsce przez które można go bezboleśnie wyjąć. Robiłem to osobiście dwa razy i chyba nawet jakieś foty zamieszczałem.

Napisano
  • Autor

Dzięki za informację. Faktycznie mogą to być szczotki. Zdarza się że, po przegazowaniu często występuje ładowanie i utrzymuje się przez dłuższy czas.

Po ostatnich moich jazdach wygląda na to jakby ładowanie powracało. W przypadku samoczynnego ustąpienia usterki, dobierać się do szczotek czy dać sobie spokój.

Jakie mogą być przyczyny zawiesznia się szczotek ? Mnie jako osobie mało znającej się na tych sprawach nasuwają się następujące: krótka( zużyta ) klinuje się w prowadnicy, zabrudzona prowadnica, zużyta ( zbyt słaba ) sprężyna dociskająca część grafitową szczotki i itp.

Pytania czysto technicze:

Wymianie podlegają tylko szczotki czy jest to jakiś większa część, która zawiera szczotki. Czy można dokonać wymiany bez koniecznośći wyjmowania alternatora. Czytałem, że przy niektórych samochodach jest to możliwe.

Napisano

> Dzięki za informację. Faktycznie mogą to być szczotki. Zdarza się że, po przegazowaniu często

> występuje ładowanie i utrzymuje się przez dłuższy czas.

> Po ostatnich moich jazdach wygląda na to jakby ładowanie powracało. W przypadku samoczynnego

> ustąpienia usterki, dobierać się do szczotek czy dać sobie spokój.

> Jakie mogą być przyczyny zawiesznia się szczotek ? Mnie jako osobie mało znającej się na tych

> sprawach nasuwają się następujące: krótka( zużyta ) klinuje się w prowadnicy, zabrudzona

> prowadnica, zużyta ( zbyt słaba ) sprężyna dociskająca część grafitową szczotki i itp.

> Pytania czysto technicze:

> Wymianie podlegają tylko szczotki czy jest to jakiś większa część, która zawiera szczotki. Czy

> można dokonać wymiany bez koniecznośći wyjmowania alternatora. Czytałem, że przy niektórych

> samochodach jest to możliwe.

Wieszanie szczotek to po prostu objaw ich zuzycia.

Niestety w tych modelach alternatora nie da się ich wymienić bez wyjecia alternatora.. Normalnie jako część zamienna występuje regulator ze szczotkami koszt to ok 100pln .

Napisano
  • Autor

Dzięki za cenne uwagi.

Mam teraz duzo większe rozeznanie w poruszonej sprawie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.