Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomiar napięcia ładowania???

Featured Replies

Napisano

W którym miejscu instalacji powinno dokonywać się pomiaru - na klemach aku,czy jak najdalej od niego ? hmm.gif

Napisano

> W którym miejscu instalacji powinno dokonywać się pomiaru - na >klemach aku,czy jak najdalej od niego ?

Teoretycznie powinno się dokonać dwa pomiary:

- jeden na klemach akumulatora.

Ten pomiar powie Ci jakim napięciem jest ładowany akumulator.

- Na plusie z alternatora i jego minusie (zazwyczaj jego obudowa)

To Ci powie o stanie alternatora i biorąc pod uwagę napięcie na klemach akumulatora o stanie instalacji od altka do aku.

Aby mieć cały obraz sytuacji:

1. Pomiar na aku przy zimnym altku bez obciążenia i z obciążeniem pomiar na biegu jałowym i przy obrotach mniej więcej 3000 rpm, w tych samych warunkach wykonać pomiar na altku.

2. Pomiar na aku przy rozgrzanym altku bez obciążenia i z obciążeniem pomiar na biegu jałowym i przy obrotach mniej więcej 3000 rpm, w tych samych warunkach wykonać pomiar na altku.

Ogólnie ładowanie na akumulatorze powinno być w okolicach 14 V

PZDR VEN

Napisano

> W którym miejscu instalacji powinno dokonywać się pomiaru - na klemach aku,czy jak najdalej od

> niego ?

Na klemach w końcu to aku jest ładowany i to jemu napięcie ma pasować więc co z tego, że na alternatorze będzie 14V jak na aku będzie 13V bo będą takie spadki napięcia po drodze na stykach i kablach pod obciążeniem ok.gif

O widzę, że w tym samym czasie kolega powyżej bardzo ładnie i szczegółowo to opisał waytogo.gif

Napisano

> Ogólnie ładowanie na akumulatorze powinno być w okolicach 14 V

> PZDR VEN

Nie w okolicach, a powyżej 14 do 14,5V

Napisano

> Nie w okolicach, a powyżej 14 do 14,5V

No w sumie się zgadza, są regulatory napięcia do 14,2 volta między innymi w oplu, ale zgadzam się nie widzę nic złego w ładowaniu powyżej 14,5 volta do 14,8.

PZDR VEN

Napisano

> Nie w okolicach, a powyżej 14 do 14,5V

Bzdura kolego nie jest tak, że ciut poniżej 14V to już jest źle no.gif Jak już chcesz być taki szczegółowy to od ok. 13,6-14,7V to jest zakres prawidłowego napięcia ładowania i zależy ono od konkretnego samochodu/regulatora napięcia i w jednym będzie 13,8 w NÓWCE pod obciążeniem, a w innym 14,5V i w obydwu będzie OK cool.gif

Napisano

> Bzdura kolego nie jest tak, że ciut poniżej 14V to już jest źle Jak już chcesz być taki

> szczegółowy to od ok. 13,6-14,7V to jest zakres prawidłowego napięcia ładowania i zależy ono

> od konkretnego samochodu/regulatora napięcia i w jednym będzie 13,8 w NÓWCE pod obciążeniem, a

> w innym 14,5V i w obydwu będzie OK

dokladnie jak kolega napisal, wszystko zalezy od auta, swego czasu rowniez sie zastanawialem czy nie mam walnietego alternatora (Bosch) bo np. na zimnym silniku z rana po odpaleniu ladowanie mam np. okolo 14,5V a wraz ze wzrostem temperatury to napiecie spada do jakis 13,6V ale po wizycie u elektryka okazuje sie ze wszystko jest ok bo poprostu taka jest charakterystyka tego altka/regulatora tak on poprostu dziala i zeby wymienil nie wiadomo co to i tak bedzie dzialal podobnie

aczkolwiek zastanawiam sie czy problemem nie sa gwarancje na akumulatory bo posiadalem zarowno Centre jak i obecnie Bannera i w warunkach wyraznie pisza ze ladowanie musi byc 14-14,4V wrazie draki pojade z reklamacja i co lipa bo mam ladowanie do kitu

Napisano

> Centre jak i obecnie Bannera i w warunkach wyraznie pisza ze ladowanie musi byc 14-14,4V

> wrazie draki pojade z reklamacja i co lipa bo mam ladowanie do kitu

Ja miałem jakiś aku Quand po poprzednim właścicielu i było napisane, że minimalne napięcie ładowania 13,6V więc to zależy od producenta choć faktycznie mógłbyś mieć problem choć w "dobrym" sklepie z aku sprzedawca mógłby podciągnąć wartość pomiaru na Twoją korzyść i nie będzie problemu jeśli jest kumaty i rozumie, że 13,7V wystarczy palacz.gifok.gif Jak kupowałem aku to miałem kable przy altku i masy do czyszczenia i pod obciążeniem miałem 13,4-13,5 i bez problemu podpisano mi kartę gwarancyjną na Boscha, a teraz po czyszczeniu mam ok. 13,9-14,0V bo takie mniej więcej napięcie ustala mój regulator napięcia na altku w prawidłowych warunkach dokładnie to ma zakres regulacji bodajże 14,05-14,35V wink.gif

Napisano

> Bzdura kolego nie jest tak, że ciut poniżej 14V to już jest źle Jak już chcesz być taki

> szczegółowy to od ok. 13,6-14,7V to jest zakres prawidłowego napięcia ładowania i zależy ono

> od konkretnego samochodu/regulatora napięcia i w jednym będzie 13,8 w NÓWCE pod obciążeniem, a

> w innym 14,5V i w obydwu będzie OK

Mniej kolego w dieslu zima ładowanie na poziomie 13,6-13,7V i spróbuj go odpalić przy -20 to pogadamy.

Regulator napięcia jest tak zbudowany, że również w zależności od temperatury potrafi lekko podnieść lub obniżyć napięcie i owszem, możliwe jest utrzymywanie napięcia 13,7V na sprawnym regulatorze, ale tylko latem podczas upałów po mocnym rozgrzaniu silnika, a nie teraz zimą.

Przy dużych mrozach prędzej spodziewałbym się lekkiego przekraczania normy w górę.

Niemniej nadal obstaję przy swoim. Norma wynosi 14-14,5V. Inne napięcia przy sprawnej instalacji osiągane są stosunkowo rzadko.

Napisano

> Mniej kolego w dieslu zima ładowanie na poziomie 13,6-13,7V i spróbuj go odpalić przy -20 to

> pogadamy.

Wszystko zależy od stylu jazdy jak będziesz jechał 2km gasił go 8h w robocie i znowu 2km to nawet przy 14,5V go rano po dłuższej jeździe takimi cyklami nie odpalisz, a jak będziesz jeździł dłużej po mieście czy trasy to nie będzie większego problemu z odpaleniem tongue.gif

> podnieść lub obniżyć napięcie i owszem, możliwe jest utrzymywanie napięcia 13,7V na sprawnym

> regulatorze, ale tylko latem podczas upałów po mocnym rozgrzaniu silnika, a nie teraz zimą.

Czy ktoś coś wspominał o porze roku czy tylko o ZAKRESIE napięcia ładowania ?

> Przy dużych mrozach prędzej spodziewałbym się lekkiego przekraczania normy w górę.

> Niemniej nadal obstaję przy swoim. Norma wynosi 14-14,5V. Inne napięcia przy sprawnej instalacji

> osiągane są stosunkowo rzadko.

Stosunkowo rzadko, ale są poczytaj fora różnych marek samochodów są modele które stosunkowo CZĘSTO/zawsze mają napięcie trochę poniżej 14V właśnie w okolicach 13,7-13,8 ok.gif Nie pamiętam czy to jakieś renaulty były czy inne, ale na 100% są takie modele samochodów kiedyś jak wertowałem sieć to się przypadkiem natknąłem...

Wiadomo, że zawsze lepiej mieć bliżej 14V, ale te 13,7V jeszcze też wystarczy, żeby aku się doładowywał, generalnie co publikacja to te zakresy są ciut inne więc nie ma sensu dywagować nad 0,1V, ale nie można mówić, że wszystko poniżej 14V to już zbyt niskie ładowanie bo takie 13,7-13,9V jeszcze daje radę ok.gif

Napisano

> Czy ktoś coś wspominał o porze roku czy tylko o ZAKRESIE napięcia ładowania ?

No ale skoro prawidłowy zakres napięcia różni się w zależności od temperatury, to dlaczego o tym nie wspomnieć?

Auta eksploatowane na Syberii muszą mieć wyższe napiecie ładowania niż te jeżdżone w Afryce.

A że u nas czasami jest Syberia a czasami Afryka, to warto wiedzieć o tym, że regulator napięcia potrafi to sobie zrekompensować.

Napisano

> A że u nas czasami jest Syberia a czasami Afryka, to warto wiedzieć o tym, że regulator napięcia

> potrafi to sobie zrekompensować.

To "rekompensowanie" o którym mowa to nic innego jak podstawy elektrotechniki i zależności rezystancji od temperatury i stąd są te różnice, nie jest to zamierzony cel projektowy regulatorów napięcia wink.gif

Niska temperatura=niska rezystancja= mniejsze spadki napięć przy przepływie tego samego prądu co wpływa na zwiększenie napięcia ładowania przy niskich temperaturach, a że w instalacji samochodowej przy włączonych odbiornikach (światła, dmuchawa, radio itp. itd.) płyną spore prądy ze względu na niskie napięcia to tam rezystancje odgrywają bardzo dużą rolę w funkcjonowaniu całej instalacji i stąd wyraźny wpływ temperatury ok.gif

Analogicznie wysoka temperatura to wyższa rezystancja i większe spadki napięć co równa się niższej wartości napięcia ładowania.

Dla ukazania problemu rezystancji powiem, że z prostego działania wynika, że przy przepływie prądu o natężeniu 50A wystarczy rezystancja 0,002 Ohm żeby spowodować spadek napięcia 0,1V. Wystarczy prawo Ohma R=U/I i można sobie zobrazować jak małe muszą być rezystancje w głównym "torze prądowym" instalacji samochodowej, żeby nie było zbyt dużych spadków napięć waytogo.gif

A należy pamiętać, że prąd w skrajnym przypadku może dochodzić do znacznie wyższych wartości niż 50A w samochodach osobowych.

Dzięki temu zimą na danym odcinku linii napowietrznej w SEE jest mniejszy spadek napięcia niż latem i teoretycznie można ją bardziej obciążyć jeśli zajdzie taka potrzeba food.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.