Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator (pasek wielorowkowy/klinowy)

Featured Replies

Napisano

No i dzisiaj już powiedziałem dość mojemu alternatorowi, a w trakcie próby zbicia małego łożyska z wirnika zrobiłem wirnikowi małe auć wink.gif.

Tak więc teraz koniecznie trzeba znaleźć jakiś alternator na miejsce tego który odpadł (w ciągu roku trzeci raz wytrzepane łożyska i znów zaczął huczeć, a już raz stanął niespodziewanie w miejscu w trasie). Stąd i moje pytanie.

Na pierwszy rzut oka mój alternator (Magnetti Marelli 6332 1198 14V AA125R-55A - dane z naklejki na nim) różni się od alternatora od starszych Uno tylko kołem pasowym (u mnie pasek wielorowkowy). Czy da się zamontować koło pasowe z mojego na miejsce kółka na starszym alternatorze i poskładać wozidło do kupy? smile.gif

Napisano

> No i dzisiaj już powiedziałem dość mojemu alternatorowi, a w trakcie próby zbicia małego łożyska z

> wirnika zrobiłem wirnikowi małe auć .

> Tak więc teraz koniecznie trzeba znaleźć jakiś alternator na miejsce tego który odpadł (w ciągu

> roku trzeci raz wytrzepane łożyska i znów zaczął huczeć, a już raz stanął niespodziewanie w

> miejscu w trasie). Stąd i moje pytanie.

> Na pierwszy rzut oka mój alternator (Magnetti Marelli 6332 1198 14V AA125R-55A - dane z naklejki

> na nim) różni się od alternatora od starszych Uno tylko kołem pasowym (u mnie pasek

> wielorowkowy). Czy da się zamontować koło pasowe z mojego na miejsce kółka na starszym

> alternatorze i poskładać wozidło do kupy?

Da się.

Jak Ci łożyska siadają, to nie naciągaj tak mocno paska.

Napisano
  • Autor

> Da się.

> Jak Ci łożyska siadają, to nie naciągaj tak mocno paska.

Rzecz w tym że pasek nie był wcale mocno naciągnięty, a teraz te ostatnie łożyska nie było słychać...przejechałem przez kałuże, zapiszczał pasek i.... po tym pojawił się na już szum.....jakby szarpnięcie spowodowało ten problem... no ale teraz - to już tylko inny alternator bo tamten miał parę lotów (nerwowy ostatnio bywam ;p )

Napisano

> Czy da się zamontować koło pasowe z mojego na miejsce kółka na starszym

> alternatorze i poskładać wozidło do kupy?

da się ale ...

... jeżeli altek jest z kołem od starego typu to będzie rzeźbienie z osiowym osadzeniem koła pasowego

zamieniłem altek z wersji 1,1 i jest 1mm przesunięcie a było prawie 5mm

Napisano
  • Autor

> da się ale ...

> ... jeżeli altek jest z kołem od starego typu to będzie rzeźbienie z osiowym osadzeniem koła

> pasowego

> zamieniłem altek z wersji 1,1 i jest 1mm przesunięcie a było prawie 5mm

dzięki za porady. Jednak kupiłem regenerowany z Allegro taki jak Seicento 1100, oznaczenie którego używają to 851.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.