Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] czujniki kontrolowane przez komputer

Featured Replies

Napisano

Czy jest jakiś standardowy zestaw czujników jakie powinna mieć Astra na wyposażeniu? Czy każdy jest opcjonalny i praktycznie manie lub niemanie czujnika zależy od tego co się na produkcji pod rękę ludkom nawinęło?

Chodzi mi o takie czujniki, których stan kontroluje komputer i wyświetla na wyświetlaczu w razie awarii.

Mi np. wywala żarówki świateł pozycyjnych i niską temperaturę. A podświetlenia tablicy z tyłu już nie pokazuje choć błąd taki w kompie był. Myślałem że będzie pokazywać też np. stan płynu do spryskiwaczy ale się skończył jakoś bez echa.

A może są tylko trzeba je aktywować?

Co powinno się pokazywać "w standardzie"?

Napisano

> Co powinno się pokazywać "w standardzie"?

To zależy od wyposażenia. W przypadku "golasa" może nic nie pokazywać. No, może poza kontrolką zbyt niskiego poziomu płynu hamulcowego wink.gif.

Napisano
  • Autor

> To zależy od wyposażenia. W przypadku "golasa" może nic nie pokazywać. No, może poza kontrolką zbyt

> niskiego poziomu płynu hamulcowego .

No ok, rozumiem opcje "wypaśne" ale takie rzeczy jak płyny, klocki czy światła to każdy samochód ma i czujniki jakieś chyba też powinny być w pakiecie "golasa" skoro to już takie elektroniczne jest. niewiem.gif Czy takie czujniki mają jakieś oddzielne obwody elektryczne? Czy też CAN monitoruje standardowe kabelki? Bo może jak to idzie oddzielnie to jakieś oddzielne bezpieczniki mi padły? niewiem.gif

Napisano

Większość leci po CANie.

Z UEM-a vel UEC-a (modułu pod maską, do którego wchodzą 3 wielgachne wtyczki z pękami kabli) sterowane są światła i brane są sygnały o poziomach płynów (czujniki w zbiorniczkach) i zużyciu hamulców. Nawet czujnik temp. zewnętrznej tam nadaje.

Czasami występuje też moduł z tyłu nadwozia kontrolujący światła z tyłu, przyczepę itp. Wszystko to leci CAN-em do wyświetlacza.

Poza nią idą tylko dane z radia.

Napisano

> Czy jest jakiś standardowy zestaw czujników jakie powinna mieć Astra na wyposażeniu? Czy każdy jest

> opcjonalny i praktycznie manie lub niemanie czujnika zależy od tego co się na produkcji pod

> rękę ludkom nawinęło?

> Chodzi mi o takie czujniki, których stan kontroluje komputer i wyświetla na wyświetlaczu w razie

> awarii.

> Mi np. wywala żarówki świateł pozycyjnych i niską temperaturę. A podświetlenia tablicy z tyłu już

> nie pokazuje choć błąd taki w kompie był. Myślałem że będzie pokazywać też np. stan płynu do

> spryskiwaczy ale się skończył jakoś bez echa.

> A może są tylko trzeba je aktywować?

> Co powinno się pokazywać "w standardzie"?

Mozesz sobie sam zalozyc czujnik plynu do sprykiwaczy o ile masz wiazke do podlaczenia ktora powinna sie znajdowac pod zderzakiem kolo zbiornika z plynem, ja sobie sam zalozylem i teraz wiem kiedy plyn sie konczy tu masz manual http://www.astra-h.ru/inst_datch.html

Napisano

> sterowane są światła i brane są sygnały o poziomach płynów (czujniki w zbiorniczkach) i zużyciu hamulców.

Komp nie pokazuje zużytych klocków hamulcowych. Zamiast tego są blaszki, które powodują bardzo słyszalne piszczenie.

Napisano

Do 2005r. UEC miał możliwość podpięcia jednego czujnika zużycia okładzin i takowy można kupić w ASO.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.