Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o PJ, ale inaczej.

Featured Replies

Napisano

Moje rozważania są czysto teoretyczne. Załóżmy że wygrałem milion w totka, zrobiłem kategorię C i do tego mam kasę na jakąś ciężarówkę rodem w PRL - te stare Stary mają swój klimat. zlosnik.gif

Czy do jeżdżenia takim wechikułem tylko na własne potrzeby (czyli teoretycznie - raz na jakiś czas przewiózłbym sobie na przykład drewno na opał) muszę mieć jakieś dodatkowe kwity czy samo PJ kat. C wystarczy??

Napisano

jesli tylko na wlasne potrzeby (nawet do kosciola czy po bulki) to nic nie potrzebujesz. no chyba ze prawko na przyczepy kat. E

Napisano

> jesli tylko na wlasne potrzeby (nawet do kosciola czy po bulki) to nic nie potrzebujesz. no chyba

> ze prawko na przyczepy kat. E

Tylko ze czy transport na własne potrzeby to nie my o tym decydujemy. Jest gdzies wyszczególnione co nazywamy transportem na własne potrzeby. Ale gdzie to nie wiem

Napisano

Nie należy mylić transportu na potrzeby własne z wyjazdami po "bułki"

Transport własny dotyczy firmy, zaświadczenie wydaje urząd a skoro nie jesteś firmą to nie możesz otrzymać zaświadczenia.

Quote:

Niezarobkowy krajowy przewóz drogowy — przewóz na potrzeby własne wykonywany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, nie wymaga licencji.

Niezarobkowy przewóz drogowy, zwany dalej "przewozem na potrzeby własne", to przewóz niezarobkowy (nieodpłatny) osób lub rzeczy wykonywany przez przedsiębiorcę pomocniczo w stosunku do jego podstawowej działalności gospodarczej, spełniający łącznie następujące warunki:

a) rzeczy przewożone są własnością przedsiębiorcy lub zostały sprzedane, kupione, wynajęte, wydzierżawione, wyprodukowane, wydobyte, przetworzone lub naprawione przez przedsiębiorcę,

b) celem przejazdu jest przewiezienie rzeczy lub osób z lub do przedsiębiorstwa, lub przeniesienie ich, wewnątrz przedsiębiorstwa lub poza przedsiębiorstwem, na jego własne potrzeby,

c) pojazdy mechaniczne używane do przewozu muszą być prowadzone przez pracowników przedsiębiorcy,

d) pojazdy przewożące rzeczy lub osoby znajdują się w prawnej dyspozycji przedsiębiorcy,

e) nie jest przewozem osób w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług turystycznych,

Licencji udziela się na czas oznaczony, nie krótszy niż 2 lata i nie dłuższy niż 50 lat, uwzględniając

wniosek przedsiębiorcy.

Quote:

Art. 33. 1. Przewozy drogowe na potrzeby własne mogą być wykonywane po uzyskaniu zaświadczenia potwierdzającego zgłoszenie przez przedsiębiorcę prowadzenia przewozów drogowych jako działalności pomocniczej w stosunku do jego podstawowej działalności gospodarczej.

2. Obowiązek uzyskania zaświadczenia, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy przewozów drogowych wykonywanych:

1) w ramach powszechnych usług pocztowych;

2) przez podmioty, niebędące przedsiębiorcami, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 3,

Art. 3. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego pojazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:

1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą - w niezarobkowym przewozie drogowym osób;

2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy;

3) zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu sanitarnego.

2. Do przewozów drogowych wykonywanych:

1) w ramach powszechnych usług pocztowych,

2) w ramach usług polegających na przewozie odpadów komunalnych lub nieczystości ciekłych,

3) przez podmioty niebędące przedsiębiorcami

4) w ramach usuwania skutków awarii lub wypadków pojazdami pomocy drogowej

- stosuje się odpowiednio przepisy ustawy dotyczące niezarobkowego przewozu drogowego.

Napisano

> jesli tylko na wlasne potrzeby (nawet do kosciola czy po bulki) to nic nie potrzebujesz. no chyba

> ze prawko na przyczepy kat. E

i na dzien dzisiejszy oplate za przejazd po drogach krajowych jesli DMC >12t

a po 1 lipca wykupienie transmitera do poboru w/w oplat jesli DMC wieksze od 3,5t

no i oczywiscie uzywanie tacho jesli DMC > 7,5t zlosnik.gif

Napisano

> Tylko ze czy transport na własne potrzeby to nie my o tym decydujemy. Jest gdzies wyszczególnione

> co nazywamy transportem na własne potrzeby. Ale gdzie to nie wiem

o kurcze, tak gleboko to w przepis sie nie zaglebialem :/

Napisano

> transmitera do poboru w/w oplat jesli DMC wieksze od 3,5t

A mam pytanko, jeśli jadę prywatnie osobówka/bus + przyczepka i wylatuję za 3,5t to też puszkę mieć muszę?

Edyta:

I drugie pytanie czy prywatnie jadąc pow 3,5 ale do 7,5t mogę mieć transmiter?

Kiedyś opłacało się kupić winietkę dzienną i za 8 zł śmigać cały dzień po autostradzie. confused.gif

Napisano
  • Autor

jeśli dobrze zrozumiałem:

na chwilę obecną prowadzę własną działalność - usługi blacharsko-lakiernicze. Chcę kupić autolawetę do wożenia aut moich klientów, lub rozbitków dla siebie.

Rozumiem że nie muszę wyrabiać dodatkowych kwitów, ale muszę wyrobić sobie to zaświadczenie?

I dla zaspokojenia mojej ciekawości - co gdybym naprawdę (teoretycznie ofc) chciał kupić zabytkową ciężarówkę dla "mania" i chciał sobie nią pojeździć od czasu do czasu?

Napisano

> A mam pytanko, jeśli jadę prywatnie osobówka/bus + przyczepka i wylatuję za 3,5t to też puszkę mieć

> muszę?

AFAIK tak ale od lipca kiedy wejdzie elektroniczne myto

> Edyta:

> I drugie pytanie czy prywatnie jadąc pow 3,5 ale do 7,5t mogę mieć transmiter?

j.w.

> Kiedyś opłacało się kupić winietkę dzienną i za 8 zł śmigać cały dzień po autostradzie.

autostrady beda platne dodatkowo poza mytem, ale albo myto albo oplata za autobahn

Napisano

> jeśli dobrze zrozumiałem:

> na chwilę obecną prowadzę własną działalność - usługi blacharsko-lakiernicze. Chcę kupić autolawetę

> do wożenia aut moich klientów, lub rozbitków dla siebie.

jesli do 3,5t to "hulaj dusza piekla nie ma" jesli powyzej to:

pomoc drogowa do usuwania skutkow awarii i wypadkow - do 100km promienia od siedziby bez zwracania uwagi na tacho - powyzej tacho.

i zaswiadczenie "na potrzeby wlasne"

do transportu jako transport a nie j.w. licencja transprtowa i cpc przedsiebiorcy

> Rozumiem że nie muszę wyrabiać dodatkowych kwitów, ale muszę wyrobić sobie to zaświadczenie?

napisalem wyzej

> I dla zaspokojenia mojej ciekawości - co gdybym naprawdę (teoretycznie ofc) chciał kupić zabytkową

> ciężarówkę dla "mania" i chciał sobie nią pojeździć od czasu do czasu?

no napisalem przeciez, kwestia tego czy ma byc na firme czy prywatnie. jak na firme to podobnie jak z laweta oprocz tych 100km.

Napisano

>... pomoc drogowa do usuwania skutkow awarii i wypadkow - do 100km promienia od siedziby bez zwracania uwagi na tacho - powyzej tacho...

A skąd wziąłeś owe 100 km? Mówimy o stricte POMOC DROGOWA.

Czyżbym czegoś nie doczytał? Możesz podrzucisz jakiś konkretny zapis?

Napisano

> A skąd wziąłeś owe 100 km? Mówimy o stricte POMOC DROGOWA.

> Czyżbym czegoś nie doczytał? Możesz podrzucisz jakiś konkretny zapis?

AFAIR to WE 561/2006

Napisano

> AFAIR to WE 561/2006

ok.gif

Dokładnie w punkcie : "wyłączenia"

Nigdy to (owe wyłączenia) mnie nie dotyczyło więc "umknęło"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.