Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana klosza - lampa przód

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pęknięty klosz w reflektorze z przodu (punto I) i mam związane z tym problemem pytanie:

Czy kupić sam klosz - jak z wymianą, czym uszczelnić, czy łatwo i jak odkleić stary klosz. (cena ok 50zł)

Czy też kupić kompletną używaną lampę oryginał (30-50zł), czy też nowy zamiennik (ok 40zł).

nowa oryginalna lampa to koszt ok 150zł frown.gif

Napisano

Masz lampy na H4 czy H1+H1 ?

Najtaniej będzie wymienić sam klosz

http://allegro.pl/fiat-punto-i-klosz-prawy-carello-h4-nowy-oryg-i1383602141.html

ale lepiej byłoby wymienić już obydwa żeby wyglądały tak samo wink.gif

Co do wymiany szkła ja moje rozklejałem zwykłą suszarką do włosów i zeszło. Nagrzewałem po trochu i delikatnie odginałem śrubokrętem, łatwo zeszło ok.gif

Możesz je spowrotem skleić na klej do szyb lub silikon, ja dałem odrobinę silikonu + zostawiłem oryginalne uszczelnienie i podgrzałem wszystko suszarką i wszystko działało*

*działało bo już te lampy wymieniłem z powodu słabego świecenia wink.gif

Napisano
  • Autor

> Masz lampy na H4 czy H1+H1 ?

> Najtaniej będzie wymienić sam klosz

> http://allegro.pl/fiat-punto-i-klosz-prawy-carello-h4-nowy-oryg-i1383602141.html

Lampy są na H4, klosz to dokładnie ten sam co ja upatrzyłem zlosnik.gif tyle, że potrzebuje lewego

Zastanawiam się co robić, ponieważ lampy świecą już słabiutko a wydać 300zł na nowe oryginalne lampy to sporo. Nie jestem pewny, przekonany, co do sensowności inwestycji - może mnie ktoś przekona? biglaugh.gif

Napisano

> Lampy są na H4, klosz to dokładnie ten sam co ja upatrzyłem tyle, że potrzebuje lewego

> Zastanawiam się co robić, ponieważ lampy świecą już słabiutko a wydać 300zł na nowe oryginalne

> lampy to sporo. Nie jestem pewny, przekonany, co do sensowności inwestycji - może mnie ktoś

> przekona?

No to można kupić lewy, ten sam człowiek ma lewe na innej aukcji wink.gif Moje jak świeciły słabo to je wymieniłem na nowe zamienniki ( tyle że H1+H1 z GT ) i jak narazie świecą ok.gif ale nic o trwałości nie powiem bo mam je dopiero ze dwa tygodnie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Moje jak świeciły słabo to je

> wymieniłem na nowe zamienniki ( tyle że H1+H1 z GT ) i jak narazie świecą ale nic o trwałości

> nie powiem bo mam je dopiero ze dwa tygodnie

Reflektor pęknięty na samym brzegu, 0,5cm od maski, trochę paruje, ogólnie sprawa nie pilna i mogę powydziwiać

Znalazłem nowe oryginały magneti marell za parę 200zł, mam zamontowane carello na H4

Mogę zaszaleć i kupić na H1+H1, ale to wiąże się z większą przeróbką i kosztami.

Czy u Ciebie różnica w oświetleniu drogi po wymianie reflektorów jest diametralna?

Czy zamiennik pasował bez zastrzeżeń?

Jakiej firmy kupiłeś zamiennik?

Napisano

> Mogę zaszaleć i kupić na H1+H1, ale to wiąże się z większą przeróbką i kosztami.

> Czy u Ciebie różnica w oświetleniu drogi po wymianie reflektorów jest diametralna?

> Czy zamiennik pasował bez zastrzeżeń?

> Jakiej firmy kupiłeś zamiennik?

Firma moich lamp to TYC, jeżeli chodzi o pasowanie do maski, zderzaka i kierunkowskazów to jest idealne. Byłem w szoku, że zamiennik tak ładnie pasuje. wink.gif

U mnie jest różnica jak niebo a ziemia, ponieważ moje stare lampy ( H4 ) miały wypalone strasznie odbłyśniki a ja po założeniu nowych przerobiłem gruntownie instalację i dodałem przekaźniki które dodają trochę światła ok.gif + żarówki +50 %

założenie H1 + H1 wiąże się również z małą przeróbką przełącznika zespolonego ( mijania nie mogą gasnąć gdy włączasz długie ) z czym też sobie poradziłem zlosnik.gif

EDIT:

W tym wątku jest fota mojego Kropka na lampach z GT http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284559068&an=0&page=0#Post284559068

Napisano

> Znalazłem nowe oryginały magneti marell za parę 200zł, mam zamontowane carello na H4

> Mogę zaszaleć i kupić na H1+H1, ale to wiąże się z większą przeróbką i kosztami.

> Czy u Ciebie różnica w oświetleniu drogi po wymianie reflektorów jest diametralna?

Różnica pomiędzy nowym reflektorem H4 Carello/MM a dotychczasowym (używanym, parującym, z wypalonym odbłyśnikiem)jest warta każdej złotówki. Tym bardziej, gdy za parę wołają 200 pln.

Pytanie tylko czy w pudełkach MM kryją się faktycznie reflektory MM czy też Vitaloni? Niby to marka MM ale należy ją uznać w segmencie reflektorów za low-end'ową (znana przed wszystkim za wyposażanie włoszczyzny w lusterka, OE).

Napisano

> Różnica pomiędzy nowym reflektorem H4 Carello/MM a dotychczasowym (używanym, parującym, z wypalonym

> odbłyśnikiem)jest warta każdej złotówki. Tym bardziej, gdy za parę wołają 200 pln.

> Pytanie tylko czy w pudełkach MM kryją się faktycznie reflektory MM czy też Vitaloni? Niby to marka

> MM ale należy ją uznać w segmencie reflektorów za low-end'ową (znana przed wszystkim za

> wyposażanie włoszczyzny w lusterka, OE).

Zazwyczaj są to Vitaloni ale i tak lepiej świecą niż zamienniki Depo, Tyc itp.

Napisano
  • Autor

> Zazwyczaj są to Vitaloni ale i tak lepiej świecą niż zamienniki Depo, Tyc itp.

Kupiłem MM i są to reflektory Vitaloni, z przesyłką wyszło 203zł, oryginalne carello (bądź hella, bosch) to delikatnie ponad 300zl.

Zadowolony z nich jestem średnio, zraziła mnie do nich osłona gumowa żarówki reflektora, jak na jednej tak i na drugiej były dziury buu.gif Na szczęście pasowały gumy od starych świateł.

Fabrycznie na jednej był ubytek a druga tak jakby sama była spękana.

Same wykonanie reflektorów w porównaniu z carello nie jest złe (widać drobne różnicę), ogólnie nie mam im nic do zarzucenia.

Montaż i spasowanie bez zastrzeżeń.

Trochę podniosły ciśnienie oznaczenie na reflektorach, mowa o strzałkach. Są na reflektorach shocked.gif i jak patrzeć prosto w reflektor to skierowane są w stronę kierunków (lewa lampa strzałka w lewo, prawa lampa strzałka w prawo)

Pierwsza myśl - anglik, ale po montażu i włączeniu świateł, pozycja światło cień prawidłowa - ufff.

Podjechałem na regulację świateł - szybka, bez problemowa regulacja (wcześniej wstępnie ustawiłem światła)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.