Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stag 4 i ustawienie przełączania na gaz.

Featured Replies

Napisano

Safrane 2.2 Si (przed FL) wtryski Renix.

Instalacja na STAG4 i wtryski Valtec (czerwone).

No i jako, że gwara się kończy, postanowiłem wyegzekwować od tego co mi zakładał, żeby zrobil to wreszcie do porządku. A dzieje się:

1. Jak po raz pierwszy w danym dniu (ew po długiej przerwie) przełącza się na gaz to jest mocne szarpnięcie. Poza tym jak przyspieszam, to przełącza się przy narastaniu obrotów, a nie przy opadaniu - przez co szarpnięcie jest jeszcze większe. W instalce II gen w fieście takie cuda się nie działy. Puszczałem gaz - była zmiana.

Gazownik twierdzi, że w STAGu nie da się ustawić, żeby przełączał się przy opadaniu obrotów.

2. Od kilku dni szczególnie jak wjadę w dziurę, to komp mi mówi, że coś einschpritz defekt, bedienungsanleitung ansiehen - czyli krótko mówiąc ma problem z wtryskiem - no i nie podaje gazu. Przełączę na noPb, 2-3 sek się pomęczy i zaczyna jechać OK. Dodam, że dzieje się tak TYLKO na gazie. Czyżby coś po prostu nie łączyło?

3. Na wolnych obrotach, przy WOLNYM naciskaniu gazu obroty zamiast rosnąć - spadają - w 50% przypadków - gaśnie.

4. Latem z klimą - przy dojeździe do skrzyżowania - gaśnie.

5. Gaz NIGDY nie był dobrze uregulowany. A to gasł na wolnych, a to brakowało mu mocy między 3, a 3,5 tys obrotów. Cuda na kiju nieraz się działy...

Tak więc jadę, poważnie z gościem pogadać. Najważniejsze jest, czy to prawda z tym pkt. 1.

Aha, czy jakoś łatwo da się sprawdzić, czy gaz jest podłączony przez emu do renixów, tak jak na stronie ac.com?

http://www.ac.com.pl/public/pubonline/cm...podlaczenie.pdf

Dzięki za pomoc.

Napisano

2. Od kilku dni szczególnie jak wjadę w dziurę, to komp mi mówi, że coś einschpritz defekt,

> bedienungsanleitung ansiehen

Komp mówi błąd wtrysku, spójrz w instrukcję ok.gif

Napisano
  • Autor

> 2. Od kilku dni szczególnie jak wjadę w dziurę, to komp mi mówi, że coś einschpritz defekt,

> Komp mówi błąd wtrysku, spójrz w instrukcję

A co mi da instrukcja wink.gif ?

Napisano

> Safrane 2.2 Si (przed FL) wtryski Renix.

> Instalacja na STAG4 i wtryski Valtec (czerwone).

Na czerownym Valteku przy krótkich czasach wtrysku nie masz szans osiągnąć pełni szczęścia. Z tego, co mi się wydaje, na biegu luzem będzie tam jakieś 2,5 ms.

Trafiłeś niestety na druciarza i obawiam się, ze w ramach gwarancji cięzko będzie Ci to poprawić.

Napisano
  • Autor

> Na czerownym Valteku przy krótkich czasach wtrysku nie masz szans osiągnąć pełni szczęścia. Z tego, co mi się wydaje, na biegu luzem będzie tam jakieś 2,5 ms.

> Trafiłeś niestety na druciarza i obawiam się, ze w ramach gwarancji cięzko będzie Ci to poprawić.

To co? Listwę wtryskową powinien zmienić? Na jakie?

A (niestety) wybrałem się do faceta blisko CZW, który gaz zakładał chyba jeszcze pod koniec lat 80-tych (ew bardzo wczesne 90-te) - jak

w TV pokazywano auta testowe z gazem frown.gif.

W życiu się nie spodziewałem, że mi tak spartoli - a bylem wcześniej z innym autem i dopiero po jego zabiegach wszystko zaczęło być cacy...

Na stronie AC jest przykład map i ustawień dla Serafiny (ale 2.5) i Valteków. Moja mapa z tego co tam u niego na monitorku widziałem znacznie "dłuższa" - tzn jak są czasy wtrysku, to jeszcze dalej jest poustawiane.

W sumie to jeszcze myślałem, jechac gdzieś gdzie mi to dobrze ustawią, a jemu zawieźć fakturę za ustawienia wink.gif

Napisano

> To co? Listwę wtryskową powinien zmienić? Na jakie?

Chociażby zmienić cewki na szare o mniejszej rezystancji.

Czuję, że za wielkich zmian robić nie będzie, bo skoro założył listwę za 130 zł, to priorytetem musiała być niska cena.

Z tego, co piszesz auto nie jeździ za fajnie. Czymś to musi być spowodowane.

> W sumie to jeszcze myślałem, jechac gdzieś gdzie mi to dobrze ustawią, a jemu zawieźć fakturę za

> ustawienia

Obawiam się, że nie wywoła to u niego oczekiwanej przez Ciebie reakcji. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Chociażby zmienić cewki na szare o mniejszej rezystancji.

> Czuję, że za wielkich zmian robić nie będzie, bo skoro założył listwę za 130 zł, to priorytetem musiała być niska cena.

Wiesz, dla mnie 200 czy 300 w te czy wte nie robiło różnicy - chciałem by było dobrze... Za całośc dałem 2400 - więc raczej standardowa na obecną chwilę cena.

Coś jeszcze. Czy to, że czasami po regulacji miewałem "dziury" między np 2800 a 3200 RPM (w tym przedziale baaardzo wolno wchodził na obroty) może być to, że mikser jest na styk? Tzn jest on do 140 KM, a ja (katalogowo wink.gif ) mam 137 KM.

Jeszcze coś. Czy to, że mikser jest zamontowany ponad najwyższym poziomem płynu chłodniczego (tak gdzieś 1/3 miksera jest ponad) może mieć wpływ na złą pracę instalki?

Napisano

> A co mi da instrukcja ?

a tego nie wiem, przetłumaczyłem tylko 20.GIF

Napisano

> Wiesz, dla mnie 200 czy 300 w te czy wte nie robiło różnicy - chciałem by było dobrze... Za całośc

> dałem 2400 - więc raczej standardowa na obecną chwilę cena.

No nie za tanio.

> Coś jeszcze. Czy to, że czasami po regulacji miewałem "dziury" między np 2800 a 3200 RPM (w tym

> przedziale baaardzo wolno wchodził na obroty) może być to, że mikser jest na styk? Tzn jest on

> do 140 KM, a ja (katalogowo ) mam 137 KM.

Chodzi zapewne o reduktor (parownik). Jaki to konkretnie model?

Nie mów mi tylko, że masz wsadzoną Alaskę. smile.gif

> Jeszcze coś. Czy to, że mikser jest zamontowany ponad najwyższym poziomem płynu chłodniczego (tak

> gdzieś 1/3 miksera jest ponad) może mieć wpływ na złą pracę instalki?

Jest duża szansa, że się zapowietrza, więc może nie osiągać deklarowanej wydajności.

Od samego początku miałeś takie problemy?

Napisano
  • Autor

> Jest duża szansa, że się zapowietrza, więc może nie osiągać deklarowanej wydajności.

> Od samego początku miałeś takie problemy?

Od samego. Pod koniec lutego mija 2 lata i dzisiaj zawożę auto do faceta z pismem wzywającym do usunięcia wad.

Napisano

Może się wywijać od odpowiedzialności. Gdybyś poszedł z tym do niego na początku, to wyglądałoby to zapewne inaczej.

Z resztą - nie spróbujesz, to się nie przekonasz.

Napisano
  • Autor

> Może się wywijać od odpowiedzialności. Gdybyś poszedł z tym do niego na początku, to wyglądałoby to

> zapewne inaczej.

> Z resztą - nie spróbujesz, to się nie przekonasz.

W tym problem, że chodziłem. Przez 2 lata min co 2 miesiące był "regulowany". Mam do gościa ok 150 km, więc nie za bardzo mi ise uśmiechalo jeździć - a za każdym razem już miało być OK.

Aha. Reduktor mam Tomasetto. A i na forum pisalem, że mam problemy (gdzie zresztą i Ty mi odpowiadaleś wink.gif )

Napisano

> W tym problem, że chodziłem. Przez 2 lata min co 2 miesiące był "regulowany". Mam do gościa ok 150

> km, więc nie za bardzo mi ise uśmiechalo jeździć - a za każdym razem już miało być OK.

> Aha. Reduktor mam Tomasetto. A i na forum pisalem, że mam problemy (gdzie zresztą i Ty mi

> odpowiadaleś )

Na chwilę obecną mogę jedynie życzyć powodzenia.

Zarówno z Alaską, jak i z Valtekami gość poszedł po bandzie. facepalm.gif Do stu koni z pełną sekwencją, to jeszcze zrozumiem, ale do prawie 140 full-group??

Napisano
  • Autor

Auto zostawiłem u faceta. Właściciela nie było, ale pracownik przybił mi pieczątke na pisemku jakie wystosowałem do firmy. Czekam na rozwój wypadków wink.gif

Aha, obojętnie jak się sprawa skończy podam później nazwę stacji gdzie zakładałem.

Napisano
  • Autor

No i jednak udało się uregulować tak, że jest OK. Szkoda tylko, że po napisaniu pisemka wink.gif.

Tylko dziwna sprawa - odkąd odebrałem samochód, zawór zaczął mi odbijac przy 26 litrach (przy pustej butli wchodzi 38 frown.gif ). Po 50 km dotankowałem na innej stacji, ale tylko 5 litrów weszło... Zobaczę przy następnym nalewaniu co będzie...

Napisano
  • Autor

Nie będę zakładał nowego wątku, tylko tu już to dopiszę. Jak napisałem po wszystkich operacjach do butli wchodzi mi max 26 litrów. Jakby auto paliło 7l/100 to nie wielki problem - gorzej jak wychodzi 11-12 :/. Czy da się to jakoś łatwo "poprawić"? Wcześniej wchodziło 38-40 l. Butla ma coś 49 litrów pojemności...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.