Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chiptuning a instalacja LPG

Featured Replies

Napisano

Wczoraj dowiedziałem się że poprzedni właściciel zrobił chiptuning auta które obecnie posiadam, czy to problem przy zakładaniu sekwencji (w domyśle stag 300) ?

Oraz dodatkowe pytanie, chcę założyć sportowy układ dolotowy z stożkowym filtrem powietrza, czy to przeszkadza przy sekwencji ?

Napisano

> Wczoraj dowiedziałem się że poprzedni właściciel zrobił chiptuning auta które obecnie posiadam, czy

> to problem przy zakładaniu sekwencji (w domyśle stag 300) ?

Trzeba dobrać odpowiednie wtryskiwacze i reduktor do mocy.

> Oraz dodatkowe pytanie, chcę założyć sportowy układ dolotowy z stożkowym filtrem powietrza, czy to

> przeszkadza przy sekwencji ?

Generalnie przy gazie nie stosuje się.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Trzeba dobrać odpowiednie wtryskiwacze i reduktor do mocy.

Poza tym problemów brak ?

> Generalnie przy gazie nie stosuje się.

Mój gazownik twierdzi "nie ma problemu", ale chcę się dokładnie upewnić co i jak, wiem że z instalacjami bez komputera były problemy, bo dostawały za dużo powietrza w stosunku do paliwa, ale przy sekwencji chyba takiego problemu nie powinno być?

> Pozdrawiam BAS

Również pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Poza tym problemów brak ?

> Mój gazownik twierdzi "nie ma problemu", ale chcę się dokładnie upewnić co i jak, wiem że z

> instalacjami bez komputera były problemy, bo dostawały za dużo powietrza w stosunku do paliwa,

> ale przy sekwencji chyba takiego problemu nie powinno być?

Ja tu sobie jedynie teoretyzuję.

Przy zasilaniu silnika noPB dawkowanie paliwa odbywa się w ten sposób, że jest jakaś założona mapa wtrysku(która jest na podstawie autoadaptacji dostosowywana do konkretnego przypadku).

Na podstawie tej mapy jest wtryskiwane paliwo, jeśli do komory spalania trafi za dużo/mało paliwa to ECU na podstawie danych z sondy lambda stwierdzi, że jest za bogato/ubogo i zuboży/wzbogaci mieszankę(korekta 2 parametrów, których nazw sobie teraz nie przypomnę). Zasada jest taka, że im mniejsze korekty tym lepiej...

I tu dochodzimy do instalacji sekwencyjnego wtrysku LPG, zadziała to dokładnie tak samo.

Jedynie musisz zadbać, żeby parametry wtryskiwaczy i reduktora były odpowiednio dobrane do mocy.

Rozumiem, że rozmawiamy o benzynie z turbo?

Bo jeśli ktoś chipował wolnossącą benzynę bez fizycznych zmian w silniku to zalecam leczenie bo jest to zasadniczo bez większego sensu, ponieważ bez szkody dla trwałości silnika nie da się dużo wycisnąć.

Pozdrawiam BAS

ps. Wiem, że ECU silnika bierze pod uwagę także odczyty z innych czujników poza sondą lambda, ale nie ma sensu w to wnikać w tej dyskusji.

Napisano

> Wczoraj dowiedziałem się że poprzedni właściciel zrobił chiptuning auta które obecnie posiadam, czy

> Oraz dodatkowe pytanie, chcę założyć sportowy układ dolotowy z stożkowym filtrem powietrza, czy to

nie wiem czy jest roznica najpierw gaz potem chip lub najpiwerw chip potem gaz, ale jeden tuner powiedzial mi ze jak nie mam instalki prinsa to sie nawet nie dotyka.

Napisano

zalezy kto pisal program. Wydajnosc wtryskiwaczy musi byc max 80%, bo potem wtryski z gazu moga sie zapetlac i byc problem

Napisano

> Generalnie przy gazie nie stosuje się.

Przy mieszalniku nie ma to faktycznie sensu, ale przy sekwencji? Czemu?

Napisano

mam turbo benzyne na chipie oraz lpg i nie ma problemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.