Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9 jtd brak mocy w seri

Featured Replies

Napisano

Witam

Niedawno wybrałem się na hamownie i ku mojemu dużemu zdziwieniu wyszło że zamiast seryjnej 115 mam 106 koni i zamiast 255nm mam 244 i to przy bardzo dziwnych obrotach.

Po wgraniu programu mam mega różnice wyszło 131 km i 307nm.

Patrząc na inne wykresy kolegów to i tak jest bardzo mało bo w seri powinien wypluc koło 120 km.

Gdzie moge szukać przyczyny co może być nie tak. Będę wszięczny za każdą nawet najmniejszą podpowiedź co jest nie tak.

Do tematu załaczam wykres jak to wygląda.

wykresp.th.jpg

PS: EGR zaślepiony

Moge dodać jakieś wykresy z FES ale nie wiem jaki parametry są ważne żeby coś wykumać.

Napisano

pierwsza myśl MAF

w FES mierzona\docelowa masa powietrza , napiecie MAF , mierzone\docelowe ciśnienie doładowania

pomiar po rozgrzaniu silnika , 3 lub 4bieg i od 2000rpm but w podłogę

Napisano
  • Autor

oki jutro zrobie test i dodam co i jak wyszło.

Dodam jeszcze że przed hamownią wymieniłem przepływomierz (nowy oryginał bosch) i filtr powietrza.

Podchodząc do tematu powinno być tak że ile przez przepływke wejdzie powietrza to tyle go nabije turbina i bedzie to widoczne w ciśnieniu doładowania.

PS: możesz mi powiedzieć co to jest MAF ?

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Napisano

> PS: możesz mi powiedzieć co to jest MAF ?

> Dzięki za zainteresowanie tematem.

to co wymieniłeś na nowe swiety.gif

Napisano
  • Autor

oki to jutro wrzuce co i jak.

Moge powiedziec jeszcze że na moje oko troche dużo mi pali około 7.5 jak bym jeździł cały czas po emerycku to może by było 6.5 ale po niżej 6 nie ma opcji zejść.

Napisano

> oki to jutro wrzuce co i jak.

> Moge powiedziec jeszcze że na moje oko troche dużo mi pali około 7.5 jak bym jeździł cały czas po

> emerycku to może by było 6.5 ale po niżej 6 nie ma opcji zejść.

kolego, ale co to znaczy "mi pali 7,5" ?

Nie da się powiedzieć ile pali, bez podania warunków. Jak Ci przy samej jeździe po mieście pali 7.5 to uważam to za całkiem niezły rezultat. A jak Ci tyle pali przy jeździe na trasie z prędkościami ok 90 kph to rzeczywiście jest za dużo.

Napisano

Ten druciarz co program wgrywał albo raczej spartolił to wogóle auto logował przed modem ? jak można bez sprawdzenia czemu seria kuleje robić program .... czerwona.gif

Napisano
  • Autor

co to znaczy "logował" ?? (sorki alenie wiem blush.gif )

Dzisiaj może być roblem z tymi danymi z fiat ecu scan bo troche u mnie śnieg wali i nie ma zbytnio jak pojechać troche szybciej żeby było bezpiecznie.

Jak sie uda to wrzuce co wyjdzie.

Napisano

> co to znaczy "logował" ?? (sorki alenie wiem )

> Dzisiaj może być roblem z tymi danymi z fiat ecu scan bo troche u mnie śnieg wali i nie ma zbytnio

> jak pojechać troche szybciej żeby było bezpiecznie.

> Jak sie uda to wrzuce co wyjdzie.

Logowanie = sprawdzenie parametrów dynamicznych silnika, głównie rozdzodzi się tu o ciśnenie doładowania, przepływ i ciśnienie na railu.

Napisano
  • Autor

Tak wiec dzisiaj udało mi sie zrobić wykres parametrów. Wyszlo to co wyszło moim zdaniem kiepsko jest z mierzoną masą powietrza a docelową masa powietrza. Ta mierzona jest dużo mniejsza i nie wiem czy ma tak to być?

Prosze o opinie ekspertów.

stilowykres.th.jpg

Napisano

Jak na hamownie vtechu to chyba wyszlo w miare ,co prawda ja mialem na niej 5km wiecej ale i tak 15km mniej niz na maha wink.gif

A linie po chipsie wygladaja wg mnie wzorcowo , liczby to wiadomo na kazdej hamowni sa inne (ja mam rozstrzal 152-158km i 342-358nm) wpysk.gif wiec wszystko w wozidle w pozadku , a moze stroiciel dal malo koksu

Napisano
  • Autor

Nie. Stroiciel dał odpowiednio. PRzed czipem miałem malo i po miałem troche wiecej. ale gdybym miał przed strojeniem serie to teraz miał bym dobrego czipa a tak to teraz mam serie lekko podkręconą. Do tych 350nm dużo brakuje.

Napisano

A ja mialem przed chipem 135km a po 158km , przyrost % mniejszy niz u Ciebie 270751858-jezyk.gif Pojedz na jakas lepsza hamownie i jak wyjdzie kolo 150km to bedziesz zadowolony

Napisano

Czy autor softu logował to auto?

Odczyt przepływki zadane vs otrzymane nie jest prawidłowym testem przepływomierza - wszystko zależy jakie są dawki i czas otwarcia rzeczywiste i te zadane w mapach.

Hamownia vtechu z mojego doświadczenia zawyża niż zaniża.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Tak logował samochod. Hamownia na której byłem podobno jest bardzo zbliżona do pomiarów rzeczywistych. Tuner mierzył samochody co wyjechały z fabryki i wyniki były idealne. Albo inaczej podam przykład. Kiedy tam byłem przedemną był gość co miał skode z 1.9 tdi 101km wypluła na hamowni 110. Wszystko seria. Po założeniu boxa nie pamiętam co i jak było.

Tak wiec myśle że u mnie wyszło troszke mało. Tuner mówił coś ze może być jakas nieszczelność w układzie dolotowym.

Nie mam pojęcia co i jak wiec dlatego pisze. Jakie jeszcze moge dać wykresy parametry z programu żeby coś można by było wywnioskować.

A czy na tym wykresie nie ma napewno nic dziwnego między tymi ciśnieniami ?? Max docelowa jest 1300 a maxmierzona to 477 wiec troche dziwnie.

Napisano

> Tak logował samochod. Hamownia na której byłem podobno jest bardzo zbliżona do pomiarów

> rzeczywistych. Tuner mierzył samochody co wyjechały z fabryki i wyniki były idealne. Albo

> inaczej podam przykład. Kiedy tam byłem przedemną był gość co miał skode z 1.9 tdi 101km

> wypluła na hamowni 110. Wszystko seria. Po założeniu boxa nie pamiętam co i jak było.

> Tak wiec myśle że u mnie wyszło troszke mało. Tuner mówił coś ze może być jakas nieszczelność w

> układzie dolotowym.

> Nie mam pojęcia co i jak wiec dlatego pisze. Jakie jeszcze moge dać wykresy parametry z programu

> żeby coś można by było wywnioskować.

> A czy na tym wykresie nie ma napewno nic dziwnego między tymi ciśnieniami ?? Max docelowa jest 1300

> a maxmierzona to 477 wiec troche dziwnie.

Wykres do niczego sie nie nadaje, logi w xlsie prawidłowo przeprowadzone. Jesli byłaby nieszczolnośc auto srałoby dymem.

Napisano
  • Autor

czyli co proponujesz co mam zrobić ?? może mozna zrobić nowe logi takie jak przed czipem jak to wygląda ?? i ile to może kosztować??

Napisano

> czyli co proponujesz co mam zrobić ?? może mozna zrobić nowe logi takie jak przed czipem jak to

> wygląda ?? i ile to może kosztować??

Jesli auto ciagnie lepiej niz przed chipsem to ja nie wiem o co chodzi . Malo mocy wyszlo ? Tzn ,ze wiecej sie nie dalo ,albo chiper tak robi .

Wystarczylo ,ze koles dal zle przelozenie i odrazu panika. Zmierz tempesem czy racechrono osiagi chociazby 3/4 bieg 80-120 porownam z moim i bedzie wiadome czy woz jest szybki czy nie

Napisano
  • Autor

oki jutro zmierze i napisze co i jak.

A panika dlatego że gość co czipował powiedział tak. Coś jest nie tak. wyszło 9 koni mniej niż seria. i robił testy hamował kilka krotnie samochod. jak zrobił taki własnie wykresik to powiedział ze ok że zostawia, i że powinien wyplić przy takiej mapie około 145 koni i 350nm. i że jeżeli znajde i zniweluje usterke to właśnie tyle bede miał.

Teraz chce to zrobić i przejechać się znowu do niego na hamownie (powiedział że już gratis mi to zrobi) wiec tylko teraz szukam dlaczego seria tak marnie wyszła.

PS jeszcze przypomniałem sobie że mówił właśnie o powietrzu. coś jest nieszczelne. Albo od filtra do turbiny i przepływka podaje błędny pomiar albo od turbiny do IC albo IC rozszczelniony. Nie mam pojęcia dlatego pytam co by zrobić żeby cos wymyślić.

Nie uśmiecha mi sie kupować nowego turbo z całym orurowaniem IC itd zeby zobaczyć czy bedzie lepiej tylko chce znaleść usterke i ją usunąć.

Napisano

Porob pomiary przyspieszen (bedzie wiadomo czy wozik dobrze jedzie czy nie - tylko staraj sie na rownej drodze obadac a nie pochylej) , dodatkowo przydalby sie log w formacie excela z parametrami per obroty.

Ja jak chipowalem u aligatora to bylo jakies przesuniecie mapy czy czegos (tak mi to tlumaczyl aligator) ,ze cos tam zle przestawil i woz niby mial juz soft ,ale woz nie jechal na maxa , szybka korekta i odrazu zaczal pycic wink.gif

A czy podczas hamowania walnal Ci baka wozik vel bylo widac ,ze leca spaliny takie przezroczysto jakies ?

Napisano
  • Autor

No własnie troche kopcił dlatego mnie to niepokoi. w sęsie nie cały czas ale tak koło 4 tys troche kopci i leciutko tak jak mam z 2.5-3 ale to tylko przez sekunde i to tylko jak mam pełny gaz.

Dodam jeszcze że przy takim samym silniku w stilo u znajomego wyszło

Przed:

122 km i 273nm

a po :

148km i 355nm

Na tej samej hamowni na bardzo podobnych podobno mapach i u 100% tego samego tunera.

Napisano

Zrób logi jak PN przewidują to wtedy będziemy widzieć co i jak, narazie to nic nie wiadomo bo wykresy można sobie w buty wsadzić but.gif

Napisano
  • Autor

> Zrób logi jak PN przewidują

Czyli jak mam to zrobić ?? sorki Panowie ale nie siedze w temacie a boli mnie że auto kuleje...

gogluje i gogluje ale jak narazie wszystko do tdi...

Napisano

ja byłem swoim stilonem na hamowni i byłem pewien ,że parametry seryjne trzyma , bo chodził nieźle nieraz latałem na niemieckiej autostradzie licznikowe 215km/h, a wynik wyszedł 112koni , po modzie wyszło 148 i jest inne auto tylko troche szybko obroty się kończą bo ciągnie super ale tylko do 4tyś obr, być może trzeba będzie jeszcze raz zrobić korekte , ale zwiększonej ilości dymu za mną nie zauważyłem a pali nawet deko mniej

Napisano

> ja byłem swoim stilonem na hamowni i byłem pewien ,że parametry seryjne trzyma , bo chodził nieźle

> nieraz latałem na niemieckiej autostradzie licznikowe 215km/h, a wynik wyszedł 112koni , po

> modzie wyszło 148 i jest inne auto tylko troche szybko obroty się kończą bo ciągnie super ale

> tylko do 4tyś obr, być może trzeba będzie jeszcze raz zrobić korekte , ale zwiększonej ilości

> dymu za mną nie zauważyłem a pali nawet deko mniej

Limiter masz Adamie cięty górą smile.gif

Zrób dwumas, sprzęgło to będzie można sie pobawic. Na tamtym to i tak było dużo...

Pozdro

Napisano
  • Autor

a powiedzcie mi co ja moge zrobić gdzie cos pokombinoważ jakie parametry zczytać ?? jak zrobić tą tabelke ??

PS: co do nie trzymania seri to chodzi o to że ja miałem mega dziwnie ten wykres. nie dosć że tylko 106 koni to wykres momentu strasznie dziwnie. dlaczego aż przy 2900 RPM??

Tak z innej beczki to "Masa powietrza AD/C" to test przepływki ?? jeżeli daje przy max obr ponad 4 volty to powinna pokazywać chyba wiecej "Masy pobieranego powietrza"

Wielkie dzięki Panowie za zainteresowanie tematem i wspieranie mnie zlosnik.gif

Napisano

> a powiedzcie mi co ja moge zrobić gdzie cos pokombinoważ jakie parametry zczytać ?? jak zrobić tą

> tabelke ??

> PS: co do nie trzymania seri to chodzi o to że ja miałem mega dziwnie ten wykres. nie dosć że tylko

> 106 koni to wykres momentu strasznie dziwnie. dlaczego aż przy 2900 RPM??

> Tak z innej beczki to "Masa powietrza AD/C" to test przepływki ?? jeżeli daje przy max obr ponad 4

> volty to powinna pokazywać chyba wiecej "Masy pobieranego powietrza"

> Wielkie dzięki Panowie za zainteresowanie tematem i wspieranie mnie

Masa powietrza wyrażana jest w mg/h a nie w V. Szukaj więc takich parametrów.

Napisano
  • Autor

rozumie o co chodzi lecz szukając informacji w tym temacie natknąłem sie na artykuł w którym pisali jakie jest napięcie przy jakich obrotach. taki niby test przepływomierza i dlatego pytam.

Napisano

Ja na serii vtech hamowni tez mialem max Nm przy 2900obr ,moze poprostu ta hamownia tak pozno sie obciaza wink.gif

Zrobiles pomiary przyspieszen jak pisalem ?

Napisano

> Limiter masz Adamie cięty górą

> Zrób dwumas, sprzęgło to będzie można sie pobawic. Na tamtym to i tak było dużo...

> Pozdro

no właśnie dziwnie tak bo 4tyś i koniec , narazie się zastanawiam co dalej , a jeszcze jako ciekawostke zauważyłem że np. w olpach z silnikiem fiata i chodzą do 5tyś, i jak to jest opel może a fiat nie??

Napisano

> no właśnie dziwnie tak bo 4tyś i koniec , narazie się zastanawiam co dalej , a jeszcze jako

> ciekawostke zauważyłem że np. w olpach z silnikiem fiata i chodzą do 5tyś, i jak to jest opel

> może a fiat nie??

Ten silnik w oplu to cdti czyli odpowiednik mjtd - inny system steorwania także kręci się lepiej. Mapa u Ciebie jest cięta, będzie przeniesienie napędu właściwe można dokoksowac smile.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

No i po moich bojach z autkiem wpadłem na coś nowego smile.gif

Był by ktoś tak miły i podesłał by mi wykres w FESa jak idą następujące parametry:

-Obroty silnika

-Mierzone ciśnienie doładowania

-Docelowe ciśnienie doładowania

-Mierzona masa powietrza

-Docelowa masa powietrza

-Masa powietrza AD/C

Jeżeli ma to jakieś znaczenie to robiłem pomiar na 4-tym biegu.

Bardzo by mi pomogło abym miał taki wykres ponieważ mógł bym porównać jak jest u mnie i co mam innego (odbiegającego od normy)

z góry wielkie dzięki.

Napisano

> No i po moich bojach z autkiem wpadłem na coś nowego

> Był by ktoś tak miły i podesłał by mi wykres w FESa jak idą następujące parametry:

> -Obroty silnika

> -Mierzone ciśnienie doładowania

> -Docelowe ciśnienie doładowania

> -Mierzona masa powietrza

> -Docelowa masa powietrza

> -Masa powietrza AD/C

> Jeżeli ma to jakieś znaczenie to robiłem pomiar na 4-tym biegu.

> Bardzo by mi pomogło abym miał taki wykres ponieważ mógł bym porównać jak jest u mnie i co mam

> innego (odbiegającego od normy)

> z góry wielkie dzięki.

Pisałem Ci przecież co i jak na priv, co jeszcze można dodać ? co ma wyjść idealnie to wskazują parametry określane jako "docelowa/we" i porównujesz z parametrem "mierzona/ne" i wszystko.

W załaczniku masz to co powinieneś uzyskać, wygląd nie wartości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.