Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reflektory VW PASSAT (czyszczenie)

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich

Reflektory w moim samochodzie zrobiły się między innymi na zewnątrz takie jakby się coś na nich osiadło, jest to taki jakby nalot matowy. Przez to niestety jak jadę w nocy to nie mam za bardzo drogi oświetlonej i jedzie się niekomfortowo. Czy jest jakiś sposób na wyczyszczenie tego? Jestem świadomy że zakup nowych lamp rozwiąże problem :-) ale zastanawiam się czy między zamiennikiem a oryginałem jest duża różnica. Chciałbym wyeliminować ryzyko z dopasowaniem wszystkiego (takiego zgrania). Czy warto kupować takie zamienniki cz lepiej używane oryginały w dobry stanie ( w lepszym od moich lamp).

Wracając do moich reflektorów: ktoś mi powiedział że ten nalot można wyeliminować poprzez użycie wodnego papieru ściernego wraz z wodą oczywiście. Podobno efekt jest widoczny ale przecież to może mi porysować a także zmatowić te moje lampy. Już nie mówiąc o tym że lampy sa plastikowe. Co sądzicie o tego typu zabawach dzięki którym można odświeżyć reflektory, a może macie jakieś inne pomysły?

Napisano

> Witam Wszystkich

> Reflektory w moim samochodzie zrobiły się między innymi na zewnątrz takie jakby się coś na nich

> osiadło, jest to taki jakby nalot matowy. Przez to niestety jak jadę w nocy to nie mam za

> bardzo drogi oświetlonej i jedzie się niekomfortowo. Czy jest jakiś sposób na wyczyszczenie

> tego? Jestem świadomy że zakup nowych lamp rozwiąże problem :-) ale zastanawiam się czy między

> zamiennikiem a oryginałem jest duża różnica. Chciałbym wyeliminować ryzyko z dopasowaniem

> wszystkiego (takiego zgrania). Czy warto kupować takie zamienniki cz lepiej używane oryginały

> w dobry stanie ( w lepszym od moich lamp).

> Wracając do moich reflektorów: ktoś mi powiedział że ten nalot można wyeliminować poprzez użycie

> wodnego papieru ściernego wraz z wodą oczywiście. Podobno efekt jest widoczny ale przecież to

> może mi porysować a także zmatowić te moje lampy. Już nie mówiąc o tym że lampy sa plastikowe.

> Co sądzicie o tego typu zabawach dzięki którym można odświeżyć reflektory, a może macie jakieś

> inne pomysły?

poszukaj w WLKP firmy ktora zajmuje sie regeneracja reflektorów , taka jak ta http://allegro.pl/passat-b5-fl-napylanie-lampy-spolerowanie-klosza-i1388690139.html

Napisano

Na forum passata jest wątek o czyszczeniu / polerowaniu szkieł reflektorów, poszukaj.

Sam się zastanawiam czy nie pobawić się w to w lato, bo u mnie też za ciekawie juz nie wyglądają.

Ja narazie kupiłem sobie żarówki Tungsram +90 i jest lepiej, widoczność się poprawiła.

Napisano
  • Autor

A tak was zapytam jeśli chodzi o np. te wtyczki co sie w nie wpycha żarówki np od postoju albo od świateł mijania to czy jest jakis fachowiec co by mi to wymienił. Zastanawiam się nad tym bo te wtyczki co mam od żarówek postojowych to mam takie ukruszone no wyeksplatowane. Aż strach to do ręki wziąć bo się rospada w rękach.

Napisano
  • Autor

Podrzuciłbyś mi link kolego do tego forum? Będe wdzięczny bardzo.

> Na forum passata jest wątek o czyszczeniu / polerowaniu szkieł reflektorów, poszukaj.

> Sam się zastanawiam czy nie pobawić się w to w lato, bo u mnie też za ciekawie juz nie wyglądają.

> Ja narazie kupiłem sobie żarówki Tungsram +90 i jest lepiej, widoczność się poprawiła.

Napisano

> A tak was zapytam jeśli chodzi o np. te wtyczki co sie w nie wpycha żarówki np od postoju albo od

> świateł mijania to czy jest jakis fachowiec co by mi to wymienił. Zastanawiam się nad tym bo

> te wtyczki co mam od żarówek postojowych to mam takie ukruszone no wyeksplatowane. Aż strach

> to do ręki wziąć bo się rospada w rękach.

wtyczki załatw sobie z jakis rozbitych lamp i sam sobie je wymienisz albo kup cała wiazke lampy w servisie bo chyba jest taka mozliwosc

Napisano

> Podrzuciłbyś mi link kolego do tego forum? Będe wdzięczny bardzo.

> > Ja narazie kupiłem sobie żarówki Tungsram +90 i jest lepiej, widoczność się poprawiła.

przeciez podał Ci linka do forum smile.gif

Napisano
  • Autor

Hehehe nie zauważyłem, dzieki jeszcze raz.

> przeciez podał Ci linka do forum

Napisano

> Wracając do moich reflektorów: ktoś mi powiedział że ten nalot można wyeliminować poprzez użycie

> wodnego papieru ściernego wraz z wodą oczywiście. Podobno efekt jest widoczny ale przecież to

> może mi porysować a także zmatowić te moje lampy. Już nie mówiąc o tym że lampy sa plastikowe.

Jak będziesz zaczynał od grubszego papieru aż do najmniejszego i nie będziesz szorował jak pudzian tylko z czuciem szlifował to się nic nie stanie. A że się zmatowi to się zmatowi i to bardzo... Dlatego na koniec bierzesz paste tempo i zmatowienie zamenia sie pięknie w (prawie) nowiutki przeźroczysty platik.

Osobiście bałem się zgodnie z opisem na forum paska wszystko w piekarniku podgrzewac a potem klieć bo:

1. efekt osiągnięty poprzez samo czyszczenie mnie zadowolił

2. rozłożyć jest łatwo, ale posklejać tak żeby było szczelnie i w

ogóle dobrze to juz trudniej wink.gif

Napisano

> Osobiście bałem się zgodnie z opisem na forum paska

Czyli robiłes już to?

Ja wrzuciłem koledze linki bo też się przymierzam do poprawy kloszy, ale czekam na lato, zeby się za to zabrać na działce u rodziców.

Ja też nie mam zamiaru wyciągać i rozklejać lampy. Zabezpiecze lakier ma zderzaku i błotniku tasmą i będę szorował ręcznie. A propo szorowania. Miałes jakąś polerkę mechaniczną, czy polerowałeś ręcznie pasta tempo?

Napisano

Ręcznie, bez nadmiernego naciskania czyścisz papierem wodnym wg opisu na forum passata. Oczywiście tak jak napisałeś, zabezpiecz elementy obok reflektora żeby sobie lakieru nie porysować. Po chwili czyszczenia papierem, już zauważysz że inaczej "porusza" się on po kloszu i w porównaniu do nieczyszczonej części, klosz będzie gładki jak pupcia niemowlaka smile.gif Na sam koniec, na szmatkę wyciskasz paste tempo, pokrywasz cieńką warstwą klosz, odczekujesz chwilkę aż wyschnie i polerujesz czystą szmatką. Jak uznasz że coś jeszcze zostało zmatowione to trzeba poprawić jeszcze raz pastą. Mam gdzieś zdjęcie przed i po jak będę miał chwilke to odkopie, chociaż ludzie na forum passka też fotki powrzucali.

Aha, przy używaniu papieru wodnego, proponuję ruchy "pionowe" i "poziome" a nie "okrężne" bo jak ci się coś za mocno naciśnie to poziome i pionowe ryski widać mniej niż koliste wink.gif Kilka mi się udało zrobić ale widać je z odległości około 10cm wink.gif tak więc nie ma dramatu.

Papier wodny możesz kupić np w castoramie, tylko koniecznie weź takie jak opisane na forum!

Napisano
  • Autor

Hehehe, dzieki :-) Pozdro

> Prosze

> I jeszcze to

> Już więcej Ci nie moge podpowiedzieć

Napisano
  • Autor

ZNALAZŁEM W POZNANIU FIRMĘ KTÓRA REGENERUJE LAMPY BEZ WYCIĄGANIA ICH Z AUTA I BIORĄ OD 30 DO 40 ZŁ ZA REFLEKTOR WIĘC POJADĘ SOBIE DO NICH... SAM NIE ROBIE BO BOJĘ SIĘ ŻE MI NIE WYJDZIE TAK JAK TRZEBA.

> Jak będziesz zaczynał od grubszego papieru aż do najmniejszego i nie będziesz szorował jak pudzian

> tylko z czuciem szlifował to się nic nie stanie. A że się zmatowi to się zmatowi i to

> bardzo... Dlatego na koniec bierzesz paste tempo i zmatowienie zamenia sie pięknie w (prawie)

> nowiutki przeźroczysty platik.

> Osobiście bałem się zgodnie z opisem na forum paska wszystko w piekarniku podgrzewac a potem klieć

> bo:

> 1. efekt osiągnięty poprzez samo czyszczenie mnie zadowolił

> 2. rozłożyć jest łatwo, ale posklejać tak żeby było szczelnie i w

> ogóle dobrze to juz trudniej

Napisano

> ZNALAZŁEM W POZNANIU FIRMĘ KTÓRA REGENERUJE LAMPY BEZ WYCIĄGANIA ICH Z AUTA I BIORĄ OD 30 DO 40 ZŁ

> ZA REFLEKTOR WIĘC POJADĘ SOBIE DO NICH... SAM NIE ROBIE BO BOJĘ SIĘ ŻE MI NIE WYJDZIE TAK JAK

> TRZEBA.

> > ogóle dobrze to juz trudniej

Hmm no to niezły biznes smile.gif 60-80 zł za auto, czyli jakieś 30 min roboty smile.gif cenią się ;P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.