Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator chłodnicy i miska olejowa

Featured Replies

Napisano

Witam, mam 2 pytania, PII 1.2 8V:

1. Czy wentylator chłodnicy Valeo jest rozbierany - czy można tam nasmarować łożyska lub ewentualnie wymienić?

2. Czy przy wymianie miski olejowej trzeba odkręcać kolektor wydechowy?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam, mam 2 pytania, PII 1.2 8V:

> 1. Czy wentylator chłodnicy Valeo jest rozbierany - czy można tam nasmarować łożyska lub

> ewentualnie wymienić?

ZTCP to tam sa tulejki, na upartego mozna go rozebrac.

> 2. Czy przy wymianie miski olejowej trzeba odkręcać kolektor wydechowy?

> Pozdrawiam

Dobrze by bylo, chociaz ktos z ak kiedys sobie poradzil bez jego odkrecania.

Napisano

> Witam, mam 2 pytania, PII 1.2 8V:

> 1. Czy wentylator chłodnicy Valeo jest rozbierany - czy można tam nasmarować łożyska lub

> ewentualnie wymienić?

Najlepiej to wymienić na Polonezowski.

Napisano

> ZTCP to tam sa tulejki, na upartego mozna go rozebrac.

Rozbierałem, są tam łożyska baryłkowe, to nie to samo co tulejki. Trochę zabawy jest, rozebrałem z ciekawości i okazało się, że mam takie w szpargałach. Wymieniłem ( trochę terroru ) i działa do dziś smile.gif

> Dobrze by bylo, chociaz ktos z ak kiedys sobie poradzil bez jego odkrecania.

Napisano

> Rozbierałem, są tam łożyska baryłkowe, to nie to samo co tulejki. Trochę zabawy jest, rozebrałem z

> ciekawości i okazało się, że mam takie w szpargałach. Wymieniłem ( trochę terroru ) i działa

> do dziś

> > Dobrze by bylo, chociaz ktos z ak kiedys sobie poradzil bez jego odkrecania.

Ja slyszalem o dwoch rodzajach silniczkow wentylatora, na tulejkach oraz lozyskach. Podobno te pierwsze czesciej byly wkladane niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomysł z tym Polonezem i chyba pójdę w tym kierunku , tylko zastanawiam się (bo nie doczytałem się) czy ten polonezowski pracuje prawidłowo również na 2 biegu - bo ten Valeo po przekroczeniu temperatury 101 stopni wchodzi na drugą prędkość obrotową?

Pozdrawiam

Napisano

> ... tylko zastanawiam się (bo nie doczytałem się) czy ten polonezowski pracuje prawidłowo również na 2 biegu ..

Silnik jest sterowany napięciem (w BXie, w lepszych wersjach, jest sterowanie bezpośrednio - 2 bieg lub przez rezystor - 1 bieg), a silniki są tego samego typu, więc powinny działać oba biegi ...

Napisano

> Ja slyszalem o dwoch rodzajach silniczkow wentylatora, na tulejkach oraz lozyskach. Podobno te

> pierwsze czesciej byly wkladane

A to nie wiem, w P1 siostry jest nadal ten oryginał z fabryki i on był własnie na baryłkach. Może zależy od roku produkcji czy kraju...

Napisano
  • Autor

I pojawił się problem - takich nowych silniczków już chyba nie ma - trzeba będzie zadowolić się używanym.

Pozdrawiam

Napisano

> I pojawił się problem - takich nowych silniczków już chyba nie ma - trzeba będzie zadowolić się

> używanym.

> Pozdrawiam

W sklepie motoryzayjnym nie ma?

JA kupilem używke za 10 PLN na świstaku:) Wygladała tak sobie - oczysciłem, pomalowałem - dziala pieknie. Polonezowskie wiatraki podobno sa nie do zdarcia. Kup uzywke w najlepszym stanie wizualnym - powinna dlugo posluzyc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.