Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie chce odpalać

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam pytanie, bo nie wiem co tu jest grane.W moim kropku 1.2 16v przy temp. od ok.-4 w dół przy próbie odpalenia zimnego silnika słychać takie powolne, trochę niemrawe obroty rozrusznika a gdzieś po ok. 4 sekundach(oczywiście auta nie udaje się odpalić)jest sytuacja tak jak by ktoś na chwilę odłączył akumulator, kasuje się nawet komputer tymczasowy(czyli godzina itp).Po kolejnych próbach odpalania jest to samo, aż do chwili uruchomienia silnika.Ten problem jest tylko przy minusowej temperaturze i przy zimnym silniku gdy auto stoi nie ruszane przez noc.Czy to akumulator,alternator, rozrusznik, czy coś innego? sciana.gif.Może ktoś miał coś takiego w swoim kropku?. Help

Napisano

> Witam,

<***************>

Akumulator lub rozrusznik. Bardziej obstawiam akumulator.

Napisano

w seju takie coś miałem, z raz ruszyło kołem zamachowym i zgon... pomogła wymiana aku

Napisano

Zanim weźmiesz się za wymianę aku sprawdź ładowanie, bo wyrzucisz kasę w błoto smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zanim weźmiesz się za wymianę aku sprawdź ładowanie, bo wyrzucisz kasę w błoto

A jak mam sprawdzić to ładowanie,proszę o instrukcje(jak dla blondynki)

Napisano

Odpalasz silnik Podnosisz maskę. Miernik elektryczny do łapek i wykonujesz pomiar napięcia na klemach akumulatora, możesz też miernikiem cęgowym zmierzyć prąd ładowania.

Napisano
  • Autor

> Odpalasz silnik Podnosisz maskę. Miernik elektryczny do łapek i wykonujesz pomiar napięcia na

> klemach akumulatora, możesz też miernikiem cęgowym zmierzyć prąd ładowania.

OK dzięki jutro przebadam to ładowanie

Napisano
  • Autor

> OK dzięki jutro przebadam to ładowanie

A więc,napięcie przy włączonym silniku wynosiło 13,95V a przy wyłączonym silniku 12,90.Co w kropku trzeba wymienić? oslabiony.gif

Napisano

> A więc,napięcie przy włączonym silniku wynosiło 13,95V a przy wyłączonym silniku 12,90.Co w kropku

> trzeba wymienić?

Póki co, akumulator najprawdopodobniej. Napięcia OK.

Jakbyś zmierzyła, ale przy włączonych światłach, dmuchawie, ogrzewaniu tylnej szyby ile jest. Oczywiście silnik ma pracować.

Napisano

> A więc,napięcie przy włączonym silniku wynosiło 13,95V a przy wyłączonym silniku 12,90.

> Co w kropku trzeba wymienić?

taki pomiar to za malo. najlepszy bedzie miernik wskazowkowy i trzeba zobaczyc co sie dzieje z napieciem przy przygazowywaniu.

Napisano
  • Autor

> taki pomiar to za malo. najlepszy bedzie miernik wskazowkowy i trzeba zobaczyc co sie dzieje z

> napieciem przy przygazowywaniu.

Muszę się zaopatrzyć w taki miernik wskazówkowy.Jak przygazuję to co będzie wskazywać na prawidłowe napięcie(tzn.jak będę gazować to co ma się dziać na mierniku?)I jeszcze jedno;jakie są objawy kończącego się alternatora, bo może to alternator pada.Z drugiej strony kłopoty z odpalaniem są tylko przy - temp. przy + absolutnie żadnej niewiem.gif

Napisano

Najprościej podłączyć prostownik na kilka godzin i zobaczyć czy coś się zmieniło. Ja w zimie też muszę raz na tydzień ładować akumulator chociaż ma dopiero 5 latek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.