Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Katalizator

Featured Replies

Napisano

1. Chciałbym się dowiedzieć jakie są objawy padania katalizatora?

2. Ile tys km przebiegu wytrzymuje ?

3. Czy założony gaz w samochodzie ma wpływ na szybsze padnięcie katalizatora?

Ostatnio zauważam, że samochód jest przymulony i wolno wkręca się na wysokie obroty. Jak się zagrzeje jest lepiej. Mam wrażenie, że podczas jazdy słychać szumy przy katalizatorze. wink.gif

Napisano

> 1. Chciałbym się dowiedzieć jakie są objawy padania katalizatora?

Są 2 możliwe(mi znane) opcje:

a. Zapchanie katalizatora => zapchanie wydechu, zauważysz jak przyłożysz rękę do wydechu a ktoś przygazuje.

b. wykruszenie wkładu, często objawiające się brzęczeniem, czasami oznacza też zapchanie wydechu.

> 2. Ile tys km przebiegu wytrzymuje ?

MareęW sprzedałem przy przebiegu 188025km i miała jeszcze fabryczny katalizator, na analizatorze spalin wyszły podwyższone węglowodory, ale to podobno nie wina katalizatora.

> 3. Czy założony gaz w samochodzie ma wpływ na szybsze padnięcie katalizatora?

Oby nie.

Jeśli faktycznie przytyka Ci się katalizator to rozgrzej auto i porządnie przegoń auto po autostradzie, może coś pomoże jak się porządnie wygrzeje.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> 1. Chciałbym się dowiedzieć jakie są objawy padania katalizatora?

> 2. Ile tys km przebiegu wytrzymuje ?

> 3. Czy założony gaz w samochodzie ma wpływ na szybsze padnięcie katalizatora?

> Ostatnio zauważam, że samochód jest przymulony i wolno wkręca się na wysokie obroty. Jak się

> zagrzeje jest lepiej. Mam wrażenie, że podczas jazdy słychać szumy przy katalizatorze.

U mnie przy padającym kacie auto jak napisałeś wolniej się wkręca na obroty. Pod górke przestaje przyśpieszać, a nawet zaczyna delikatnie zwalniać. Po dluzszym obciążeni - patrz wspomniana górka rosła temperatura cieczy. Wzrosło również spalanie.

Wywaliłem kata wstawiłem rurke i auto jakby pare KM dostało.

Obecnie myśle, żeby zrobić to samo. Pare PLN-ów się dostanie.

Napisano

a w jakim aucie?

jak masz auto z 2 sondami lambada to ci po prostu wywali check jak zdechnie kat.

mi w grande punto wywaliło koło 230kkm (cały przebieg na LPG)

Napisano

> b. wykruszenie wkładu, często objawiające się brzęczeniem, czasami

> oznacza też zapchanie wydechu.

Kurde mialem tak w lanosie,nagle zaczal brzeczec.Jak sie pozniej okazalo,z calego wkladu katalizatora zostala tylko polowa.Druga polowa,byla pokruszona,ale jednak bylo jej ,,za malo".Tlumik koncowy byl pozniej wymieniany i tam zadnych odlamkow nie bylo.Na wiosne wymienie srodkowy i zobacze czy tam cos nie zostalo.Swoja droga dziwne,gdzie podziala sie reszta tego potluczonego wkladu confused.gif

Napisano
  • Autor

>Jeśli faktycznie przytyka Ci się katalizator to rozgrzej auto i porządnie przegoń auto po autostradzie, może coś pomoże jak się porządnie wygrzeje

tylko dziennie robię około 50 km 2x25 do pracy i myślę że katalizator jest dogrzany. Zresztą w niedzielę przegoniłem go 50 km a dziś znów złapał muła

Napisano
  • Autor

zwykłe Uno silnik 1.0 na wtrysku jedna sonda. Przebieg około 160 tys. z tego 50 tys na gazie. wink.gif

Objaw jest taki: jadę sobie powiedzmy 80km/h daję gazu i nie chce za bardzo przyspieszać. Redukcja na bieg 4 lub 3 za bardzo nie pomaga. Obojętnie czy jadę na gazie czy benzynie. wink.gif Wydech końcowy miałem wymieniany-jest szczelny ale podczas jazdy szumi jakby wiał wiatr halny grinser006.gif

Napisano

> a w jakim aucie?

> jak masz auto z 2 sondami lambada to ci po prostu wywali check jak zdechnie kat.

> mi w grande punto wywaliło koło 230kkm (cały przebieg na LPG)

U mnie 2 sonda za katem ma stała wartosc bo wyszło na kompie ,a na desce nic sie błyska 270751858-jezyk.gif.Może to stary błąd jak cewka mi poszła i smierdziało z rury .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.