Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana klamki ktoś to przechodził?

Featured Replies

Napisano

Przymroziło dzisiaj no i... klamka od strony kierowcy urwana.

Trzeba będzie wymienić.

Ktoś może już wymieniał samodzielnie?

jakaś solucja?

Napisano

> Przymroziło dzisiaj no i... klamka od strony kierowcy urwana.

> Trzeba będzie wymienić.

> Ktoś może już wymieniał samodzielnie?

> jakaś solucja?

Zdjąć plastikowy boczek i imbusem, chyba 4 lub 5 odkręcasz od środka klamkę wink.gif

Pamiętaj, aby zdjąć z klamki metalowe cięgno mechanizmu zamka waytogo.gif

Napisano

> jakaś solucja?

Może sama spinka trzymająca cięgno pękła, jak masz problem z klamką to wal na prv wszystko Ci opiszę dokładnie co i jak, mam z tym do czynienia na co dzień

Napisano
  • Autor

> Może sama spinka trzymająca cięgno pękła, jak masz problem z klamką to wal na prv wszystko Ci

> opiszę dokładnie co i jak, mam z tym do czynienia na co dzień

Urwało się było słyszalne trach więc raczej po klamce;)

Rozumiem, że zdejmuję szary bok i już widać klamkę. Zdejmuję linkę (cięgno) wykręcam imbusem starą klamkę. Wkładam nową przykręcam, zakładam cięgno i działa? wink.gif

Łatwe to jest ?;)

Czy to to coś takiego będzie działac? Mam zamki w obu przednich drzwiach

http://allegro.pl/klamka-lewa-prawa-nowa-panda-i1420531803.html

I czy już więcej nic nie muszę dokupować typu spinki, zapinki itp? wink.gif

Napisano

Nie wiem, jak z zamkiem-bębenkiem confused.gif

Wyjmowałem tylną lewą, bo mi się zablokowała, ale czynności proste, tak jak opisałeś. ok.gif

Jedynym utrudnieniem może być temperatura otoczenia, bo plastiki bardziej kruche są wtedy oslabiony.gif

Napisano

nie do końca - żeby się dostać będziesz musiał prawdopodobnie odkręcić prowadnicę szyby- patrz manual montażu sterownika centralnego zamka na naszej www ok.gif

284652582-1420531803_1.jpg

Nim wykręcisz klamkę to wypinasz cięgna nr 2 i 3 - uważaj aby nie pomylić!!

Potem odkręcasz klameczkę i wyjmujesz bębenek - w punkcie nr 1 masz taki "półksiężyc" z drutu (coś na wzór jak przy demontażu korbki do drzwi w drzwiach)

Po wysunięciu tego zabezpieczenia wyjmujesz bębenek (najlepiej przy pomocy kluczyka ze stacyjki)

Po wyjęciu bębenka warto go dobrze umyć i nasmarować przed ponownym montażem

Podobnie zrób to samo klamka w miejscach montażu cięgien i ruchomej części klamki

waytogo.gif

post-33228-14352511375213_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> jakaś solucja?

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Bardzo się przydały. Klamki zamówione i pewnie w przyszłym tygodniu będzie montaż.

Napisano

> Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

> Bardzo się przydały. Klamki zamówione i pewnie w przyszłym tygodniu będzie montaż.

Potrzebne klucze TOREX, IMBUS.

1. Zdejmujesz poszycie.

2. Nozykiem delikatnie rozcinasz klej łączący pianke z drzwiami.

3. Odkrecasz dwie śruby kolor srebrny z boku drzwi(TOREX podtrzymuja oslone zamka).

4. Demontujesz oslone zamka i klamki(czarna platik i kawałek styropianu, umocowany kołkiem do wzmocnienia w drzwiach).

5. Imbusami odkrecasz dwie śruby klamki.

Napisano

> jakaś solucja?

Pozwolisz, że się podepnę pod "klamkowy" temat.

Co zrobić z tymi klamkami żeby mi się drzwi nie zatrzaskiwały same? Już ze dwa razy musiałem zasuwać do domu po zapasowy kluczyk. Klamka po trzaśnięciu drzwiami sama ustawia się w pozycji zablokowanej. Gdzieś coś się wyrobiło? coś przesmarować (uszczelnić)?

Dobra rada warta wirtualnego browara palacz.gif

Napisano

> Pozwolisz, że się podepnę pod "klamkowy" temat.

> Co zrobić z tymi klamkami żeby mi się drzwi nie zatrzaskiwały same? Już ze dwa razy musiałem

> zasuwać do domu po zapasowy kluczyk. Klamka po trzaśnięciu drzwiami sama ustawia się w pozycji

> zablokowanej. Gdzieś coś się wyrobiło? coś przesmarować (uszczelnić)?

> Dobra rada warta wirtualnego browara

Wyczyścić, przesmarować, zerknąć na ustawienie "oczek" i cięgien, bo tam może być przyczyna hmm.gif

Czy masz centralny zamek?

Napisano

> Może sama spinka trzymająca cięgno pękła, jak masz problem z klamką to wal na prv wszystko Ci

> opiszę dokładnie co i jak, mam z tym do czynienia na co dzień

a ja mam taka usterke, że klamka zewnętrzna nie odbija w dol, tak jakby jakaś sprężyna się zerwała. da się naprawić, czy nowa klamka? do przedniej pasażera dołączyła ostatnio jedna tylna i trzeba w końcu coś z

tym zrobić smile.gif

Napisano

> a ja mam taka usterke, że klamka zewnętrzna nie odbija w dol, tak jakby jakaś sprężyna się zerwała.

> da się naprawić, czy nowa klamka? do przedniej pasażera dołączyła ostatnio jedna tylna i

> trzeba w końcu coś z

> tym zrobić

wyjąć,wyczyścić, przesmarować, zamontować - w zeszłym roku robiłem z tylną lewą i działa teraz świetnie ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Też tak miałem, aż pewnego razu o mało teściowa nie wypadła jak z żoną jechały.... (drzwi się otworzyły na zakręcie, bo klamka "wisiała"),... a że teściowa fajna... to aby nie podpaść... rozkręciłem, wyczyściłem... i jest ok.) teraz czekam do wiosny bo mam następne 2 klamki do zrobienia..., miałem problem z "osłonką plastikową" była przynitowana, może nie trzeba było jej ruszać ale dla mnie było kiepskie podejście, usunąłem nity i po kłopocie, Pozdrawiam

• 11 miesięcy później...
Napisano

Witam

U mnie w Pandzie klamka tylna za kierowcą odmówiła współpracy nawet mimo smarowania.

Wyjąłem ją z auta rozebrałem (da się mała dziurka od wewnętrznej strony po przeciwnej stronie niż jest trzpień ze sprężyna i da się rozebrać - choć teoretycznie nie rozbieralne.Trzpień od strony sprężyny zardzewiał całkowicie musiałem go wymienić miał aż wżery chociaż sprężyna cała i nie pordzewiała.

Po co to piszę, a piszę to dla tych którzy tak samo jak ja chcieli już kupować nową klamkę, a tak zamiast zamiennika lub może i nawet oryginału - nie wiadomo czy w identycznym odcieniu - mam sprawną swoją klamkę odpowiednio zabezpieczoną przed blokowaniem.

Wystarczyło poświęcić trochę czasu smile.gif POLECAM !!!

Napisano

U mnie też klamki z tyłu nie odbijały, ale na szczęście załatwiłem sprawę bez rozbierania drzwi. Codziennie przez tydzień obficie pryskałem klamki od spodu silikonem w spreju (inaczej wd-40) i ruszałem nimi, żeby wszędzie ten smar dotarł. Teraz klamki odbijają elegancko, a smarowałem je rok temu.

Wada tego jest taka, że po tym zabiegu musimy umyć drzwi smile.gif

Napisano

> Codziennie przez tydzień obficie pryskałem klamki od spodu silikonem w spreju (inaczej wd-40)

to sie zdecyduj bo silikon w sprayu to nie to samo co wd-40, ba.... ich dzialanie tez na dobra sprawe jest calkowicie inne

jakbys zaczal tak obficie silikonem w sprayu psikac to zdecydowanie tylko bys spowodowal to ze jeszcze wiecej syfu by sie zgromadzilo

co innego WD-40 - ten ma bardzo dobre wlasciwosci wyplukujace i rozluzniajace

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.