Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lambda - skacze od 0,2 do 0,5 - zaraz potem od 0,6 do 0,9...

Featured Replies

Napisano

takie cykle trwają 30 sekund. Może jeszcze raz opiszę: podłączam kompa do OMVL'a i zczytuję sygnały z sondy lambda przy jednakowych obrotach silnika (bieg jałowy, 750-800 ob/min). To co widzę na kompie: przez 10-20 sek sygnał z lambdy to 0,2-0,5 V potem przez 20-10 sek. poziom wzrasta o 0,4 V w całym przedziale.

Czy to może wskazywać PAD lambdy? a może w Renault nie ma czegoś co się nazywa STABILNĄ pracą... frown.gif

Tak generalnie chodzi głośno, słabo rusza (jak wejdzie na 3k to zaczyna nieśmiało ciągnąć) potem jakoś jakoś idzie. Nie ma znaczenia gaz czy nie. Choć jak zawiesił mi się pływak (wielozawór) to jeżdżę na Pb i jakoś lepiej chodzi - spokojniej. Niestety też się "dławi" jak mu wdepnę. Autko ma 53kkm na karku i gaz od 4kkm. Jak na razie zmieniłem świece i zamierzam się na przewody w.napięcia. Czy "przerwy" w zapłonach - jak by były mogą też "wychodzić" na sondzie?

Napisano

> takie cykle trwają 30 sekund. Może jeszcze raz opiszę: podłączam

> kompa do OMVL'a i zczytuję sygnały z sondy lambda przy

> jednakowych obrotach silnika (bieg jałowy, 750-800 ob/min). To

> co widzę na kompie: przez 10-20 sek sygnał z lambdy to 0,2-0,5 V

> potem przez 20-10 sek. poziom wzrasta o 0,4 V w całym

> przedziale.

> Czy to może wskazywać PAD lambdy? a może w Renault nie ma czegoś co

> się nazywa STABILNĄ pracą...

> Tak generalnie chodzi głośno, słabo rusza (jak wejdzie na 3k to

> zaczyna nieśmiało ciągnąć) potem jakoś jakoś idzie. Nie ma

> znaczenia gaz czy nie. Choć jak zawiesił mi się pływak

> (wielozawór) to jeżdżę na Pb i jakoś lepiej chodzi - spokojniej.

> Niestety też się "dławi" jak mu wdepnę. Autko ma 53kkm na karku

> i gaz od 4kkm. Jak na razie zmieniłem świece i zamierzam się na

> przewody w.napięcia. Czy "przerwy" w zapłonach - jak by były

> mogą też "wychodzić" na sondzie?

zdecydowanie wazniejsza jest praca sondy przy wyzszych obrotach silnika np. 2-3krpm, na wolnych moga byc roze hopki np. u mnie jest stale bogato ok 0.9V a auto jezdzi jak powinno. fakt ze takie dziwne cykle jak piszesz moga powodowac dziwne zachowanie silnika - jesli sonda glupieje i pokazuje ze mieszanka za bogata to sterownik ja zubaza, byc moze za bardzo. efekt - silnik glosny (dzwoniace zawory etc) a nie ciagnie i do tego jeszcze sie niszczy.

radzilbym sprawdzic sonde - chocby ja wykrecic i wkrecic z powrotem (czesto to pomaga - musi byc dobry styk sondy z masa silnika), poza tym polaczenia np. "slawna" zlaczke od sondy w okolicach dolnej krawedzi zderzaka (niby hermetyczna ale b. czesto potrafi szwankowac).

poza tym w prszypadku renault mozliwe sa rozne "ciekawe" zjawiska. Moje clio (bez gazu) tez nie chce jezdzic inaczej niz na wysokich obrotach (>3500 dopiero ciagnie jak powinno, max. moment jest przy 4400 a nie 2500 confused.gif). Sporo sie juz z nim nawojowalem i postepy owszem sa ale do pelnego zadowolenia jeszcze duzo brakuje a niestety skonczyly mi sie pomysly, przynajmniej takie ktore nie wymagaja zaryzykowania duuuuzej ilosci gotowki.

Napisano
  • Autor

> Sporo sie juz z nim

> nawojowalem i postepy owszem sa ale do pelnego zadowolenia

> jeszcze duzo brakuje a niestety skonczyly mi sie pomysly,

> przynajmniej takie ktore nie wymagaja zaryzykowania duuuuzej

> ilosci gotowki.

Po wizycie w ASO - gość znający się na rzeczy (tak został przedstawiony wink.gif ) tłumaczył że to raczej problem podawania paiwa na jałowym biegu - a za to odpowaida silnik krokowy. Niby rzecz prosta - jutro będzie czyszczenie ruruki i zobaczymy. spineyes.gif

Napisano

> zdecydowanie wazniejsza jest praca sondy przy wyzszych obrotach

> silnika np. 2-3krpm, na wolnych moga byc roze hopki np. u mnie

> jest stale bogato ok 0.9V a auto jezdzi jak powinno.

To, że auto jeździ (pozornie) jak powinno nie oznacza, że nie powinieneś się martwić o przyszłość silnika.

0,9V na jałowych to poważny powód do niepokoju.

Napisano

> To, że auto jeździ (pozornie) jak powinno nie oznacza, że nie

> powinieneś się martwić o przyszłość silnika.

> 0,9V na jałowych to poważny powód do niepokoju.

chyba o stan kieszeni ... nie slyszalem jeszcze zeby bogata mieszanka szkodzila silnikowi. w szczegolnosci tylko na biegu jalowym kiedy spalin jest malo - nawet katalizator ciezko w ten sposob przegrzac.

Napisano
  • Autor

No i jak zawsze: pojechałem umówiony do warsztatu, autko chodziło JAK NOWe, a Panowie stwierdzili że nie widzą sensu czyszczenia, a po za tym to mają mało czasu.

Poza tym popytałem o rozrząd. Panowie zajrzeli do wytycznych Renault i SZOK: wymiana rozrządu co 120 kkm. 526.gif na dobranoc! No bo jest też chyba możliwe by wariował przez luzy na pasku???! No tak mi sie zdaje. Głośny, nierówny, męczy się na niskich obrotach.... a Panowie foch.giffoch.giffoch.gif i myk myk do kanciapy, chyba ich obraziłem tymi słowy. Albo wariat jestem busted.gif

Napisano

No bo jest

> też chyba możliwe by wariował przez luzy na pasku???!

Raczej nie zlosnik.gif , po to jest napinacz zeby nie bylo luzow. Rozrzad na pasek bez napinacza to chyba tylko w poldziuszu byl

Napisano

> No bo jest

> Raczej nie , po to jest napinacz zeby nie bylo luzow.

jak sie go dobrze wyreguluje i DOKRECI. Ojcu wlasnie taki jeden nie dokrecil. Auto przejechalo cale 100km i nagle zaczelo dziwnie pracowac po czym zgaslo i nie dalo sie go juz namowic do wspolpracy. Na szczescie skonczylo sie li tylko tygodniowym pobytem auta w warsztacie a fachowiec sam z wlasnej kieszeni musial zafundowac cala zabawe w dobrowadzenie auta do stanu jezdzacego.

Napisano

> No i jak zawsze: pojechałem umówiony do warsztatu, autko chodziło JAK

> NOWe, a Panowie stwierdzili że nie widzą sensu czyszczenia, a po

> za tym to mają mało czasu.

> Poza tym popytałem o rozrząd. Panowie zajrzeli do wytycznych Renault

> i SZOK: wymiana rozrządu co 120 kkm. na dobranoc! No bo jest

> też chyba możliwe by wariował przez luzy na pasku???! No tak mi

> sie zdaje. Głośny, nierówny, męczy się na niskich obrotach.... a

> Panowie i myk myk do kanciapy, chyba ich obraziłem tymi

> słowy. Albo wariat jestem

jaki to silnik? E7J? to moze sproboj odpiac czujnik MAP (takie pudelko wielkosci na oko 7x3x2cm umiejscowione na silniku w okolicach podszybia do ktorego dochodzi wezyk z kolektora ssacego i przewod 3 zylowy z wtyczka). U mnie to bylo powodem ze az ciezko bylo ruszyc spod swiatel, tylko dlawica, kangury albo z piskiem. Najlepsi (??? jesli tacy sa najlepsi to ja dziekuje pieknie) fachowcy w ASO nie potrafili nic stwierdzic mimo jazd probnych, komputerow i duzej ilosci dyplomow ze szkolen. tylko po kase zglosili sie skwapliwie.

W koncu sam poglowkowalem i zaczalem naprawe metoda eliminacyjna. Po odpieciu MAPsensora zapalila sie co prawda kontrolka silnika i obroty jalowe bylo ok 1100 ale auto jezdzilo o wiele lepiej. Kupilem wiec czujnik (uzywke) i wymienilem. Teraz przynajmniej spokojnie da sie jezdzic choc tez sie dlawi jak mu sie mocniej wdepnie (nie wykluczam tego samego czujnika bo kto go tam wie jak sie sprawowal ale nie mam od kogo pozyczyc innego).

aha, nie wiem o ktorym silniku krokowym mowili twoi "fachofcy" Bo jesli o tym co oryginalnie jest w silniku to z paliwem on nie ma nic wspolnego - reguluje przeplyw powietrza na biegu jalowym (to samo zadanie co przepustnica). zreszta jesli juz to silnik krokowy (ten co mowie) moze byc przyczyna dziwnego zachowania na jalowym, w trakcie jazdy juz raczej nie.

wyciagniety pasek moze stwarzac problemy, a najwieksze stwarza jak przeskoczy. wymiana co 120kkm?? cosik duzo. ja bym wymienial wczesniej (90?). lepiej nie sprawdzac czy silnik jest kolizyjny czy nie za wlasne pieniadze ...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> jaki to silnik? E7J?

ano!

>to moze sproboj odpiac czujnik MAP

napiszę krótko:

goście z "mojego" serwisu umyli silnik krokowy - dokładnie ten co piszesz: od powietrza. Wg nich miał w sobie "kłaczki" jakieś. Jak by coś się "rozpyliło" w silniku - kiedyś zassałem filtr powietrza (panowie z ASO źle go włożyli i się był zagniótł) może to on.... No ale wracając do tematu - teraz silnik chodzi jak żyleta. Na gazie chodzi jakby dostał ze 20 KM! Na paliwie tak sobie - zastanawiam się nad wymianą filtra paliwa. Teraz mam przejechane 54 kkm więc możliwe że filtr już się zabagnił sick.gif

Jutro (no może po świętach) podepnę kompa i zobaczę na poziomy na sondzie.

Jak na razie nie testuję innych pomysłów.

PS zmieniłem zaciski z Megane i zamontowałem tarcze Brembo o większej średnicy i do tego wentlowane. Polecam każdemu kto narzeka na przegrzewanie się hamulców w bolidzie rodem z Turcji!

Pozdrawiam Świątecznie mikolaj.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.