Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kask dla "okularnika"

Featured Replies

Napisano

Jako ze pogoda robi sie coraz ladniejsza i niedlugo zaczne pierwsze jazdy na kursie ,zaczynam rozgladac sie za kaskiem , i szukam pomocy co wybrac dla "okularnika" w cenie do 600 zł

Napisano

> Jako ze pogoda robi sie coraz ladniejsza i niedlugo zaczne pierwsze jazdy na kursie ,zaczynam

> rozgladac sie za kaskiem , i szukam pomocy co wybrac dla "okularnika" w cenie do 600 zł

dlugo szukalem kasku i uwierz ze kazdy zwykly kask bedzie pasowal do okularow, przymierzalem zawsze w okularach i nic nie uciskalo i wszystko bylo ok a wrazie czego pogadalem z okulista i mam wpisane w prawku ze moge jezdzic zamiennie w okularach i soczewkach, tylko pamietaj zeby okulary zakladac dopiero po zalozeniu kasku zlosnik.gif taki zarcik grinser006.gif ale jesli koniecznie chcesz to slyszalem juz o specjalnych kaskach dla okularnikow, wiec wybieraj co Ci pasuje, polecam hjc, naxa do 600 zl juz kupisz dobry egzemplarz i w droge, ja kurs juz mam za soba, zostal tylko egzamin w kwietniu

Napisano

> dlugo szukalem kasku i uwierz ze kazdy zwykly kask bedzie pasowal do okularow, przymierzalem zawsze

> w okularach i nic nie uciskalo i wszystko bylo ok a wrazie czego pogadalem z okulista i mam

> wpisane w prawku ze moge jezdzic zamiennie w okularach i soczewkach, tylko pamietaj zeby

> okulary zakladac dopiero po zalozeniu kasku taki zarcik ale jesli koniecznie chcesz to

> slyszalem juz o specjalnych kaskach dla okularnikow, wiec wybieraj co Ci pasuje, polecam hjc,

> naxa do 600 zl juz kupisz dobry egzemplarz i w droge, ja kurs juz mam za soba, zostal tylko

> egzamin w kwietniu

Pisane jednym tchem...

Napisano

> Jako ze pogoda robi sie coraz ladniejsza i niedlugo zaczne pierwsze jazdy na kursie ,zaczynam

> rozgladac sie za kaskiem , i szukam pomocy co wybrac dla "okularnika" w cenie do 600 zł

Obaj z synem jeździmy w kaskach otwartych Givi 60 z blendą. Obaj mamy okulary.

Po założeniu tego kasku da się bezproblemowo założyć każde okulary, nawet te najbardziej kanciaste.

Ja jednak musiałem w międzyczasie po kupieniu kasku zmienić oprawki i szkła, więc zapytałem optyka o jakies bardziej opływowe i dostosowane do kasku.

Kupiłem takie, których nie muszę zdejmować przy zakładaniu. Kształtem przypominają okulary przeciwsłoneczne z Matrixa.

Najlepiej iść do sklepu moto i pomierzyć sobie na spokojnie.

Rozmiary kasków i ich dopasowanie to inna historia.

Napisano

Musisz podjachać i przymierzyć kask w okularach czy nigdzie nie uciska itd... nie kupuj w ciemno na Allegro bo może się okazać że będzie kupa... Ja kupiłem otwarty kask Bayard bo nie dość że mam okulary to potrzebowałem dużego kasku... akurat ten jest dość tani ale jest bardzo wygodny... szukałem różnych i większość była niewygodna (Nolany były dobre ale o kilka stów droższe od mojego smile.gif)... Na kursie na pierwszych jazdach miałem kask zamknięty, nie dość że za mały to okulary wciskałem przez otwartą szybkę (pogieły się jak cholera)... na drugi dzień miałem już swój kask...

Napisano

Co prawda w okularach korekcyjnych nie jeżdżę, ale częśto używam przeciwsłonecznych które mają grubsze ramki. Mam kask HJC CS-R1. Jest tam bardzo mało miejsca na uszy;/ Nie wiem jak inni ale mnie okulary gniotą właśnie za uszami. Kaski firmy BOX mają sporo miejsca na uszy i są w dobrej cenie. Ostatnio przymierzałem jakiegoś SHOEIa. Modelu nie pamiętam. Niestety dość drogi kask (ok. 1500zl) ale tam w okolicach uszu były specjalne miejsca na zestaw słuchawkowy. Może inne modele tej firmy też tak mają. Nie pozostaje Ci nic innego jak przymierzać kaski i szukać tego właściwego. Pamiętaj że tak zawsze się trochę "rozbije"

Napisano

> Pamiętaj że tak zawsze się trochę "rozbije"

Jak jest dobrej firmy to nic się nie rozbija smile.gif... i zwróć jeszcze uwagę np czy dasz radę opuścić blendę jak masz okulary na nosie... w większości kasków niestety u mnie się nie dało... musiałem okulary naprawdę mocno wciskać w oczodoły żeby opuścić szybkę..

Napisano

Siema! Też jeżdzę w brylach. Mama kask typu "jet" i jest ok. Nie wiem jak by było w pełnym integralu ale myślę , że nie było by problemu chyba.

Napisano

> Co prawda w okularach korekcyjnych nie jeżdżę, ale częśto używam przeciwsłonecznych które mają

> grubsze ramki. Mam kask HJC CS-R1. Jest tam bardzo mało miejsca na uszy;/ Nie wiem jak inni

> ale mnie okulary gniotą właśnie za uszami. Kaski firmy BOX mają sporo miejsca na uszy i są w

> dobrej cenie. Ostatnio przymierzałem jakiegoś SHOEIa. Modelu nie pamiętam. Niestety dość drogi

> kask (ok. 1500zl) ale tam w okolicach uszu były specjalne miejsca na zestaw słuchawkowy. Może

> inne modele tej firmy też tak mają. Nie pozostaje Ci nic innego jak przymierzać kaski i szukać

> tego właściwego. Pamiętaj że tak zawsze się trochę "rozbije"

Też mam HJC CS-R1, jeździłem w różnych parach okularów i mi pasuje bez problemów smile.gif

Chyba kwestia przymierzenia i znalezienia odpowiedniego modelu zlosnik.gif

Napisano

Wybierz się na wycieczkę po salonach moto, poprzymierzaj różne modele i zobacz w którym będzie Ci najlepiej. Sam jestem okularnikiem, obecnie jeżdże w Airoh'u SV55S (szczękowiec) i jest w porządku. Wcześniej miałem model Mathisse (również szczęka) tej samej firmy i było "ciasno" dla okularów, które po założeniu w kasku nieprzyjemnie się wyginały i odstawały mi od nosa. Przymierzałem kiedyś Shoei Multiteca'a i założenie okularów w nim odbywało się tak jakbym nie miał go na głowie wcale. Ale jeśli chodzi o założony budżet to niestety zdecydowanie nie mieści się w przedziale (ani w twoim ani w moim zlosnik.gif). Jeździłem chwile w integralu HJC i zdecydowanie wolę kaski z podnoszoną szczęką (wygoda itd.) ok.gif

Wszystko zależy od kasku, kształtu głowy i samych okularów. Jednemu będzie pasować, drugiemu nie, trzeba sprawdzić namacalnie ok.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Wybierz się na wycieczkę po salonach moto, poprzymierzaj różne modele i zobacz w którym będzie Ci

> najlepiej. Sam jestem okularnikiem, obecnie jeżdże w Airoh'u SV55S (szczękowiec) i jest w

> porządku. Wcześniej miałem model Mathisse (również szczęka) tej samej firmy i było "ciasno"

> dla okularów, które po założeniu w kasku nieprzyjemnie się wyginały i odstawały mi od nosa.

> Przymierzałem kiedyś Shoei Multiteca'a i założenie okularów w nim odbywało się tak jakbym nie

> miał go na głowie wcale. Ale jeśli chodzi o założony budżet to niestety zdecydowanie nie

> mieści się w przedziale (ani w twoim ani w moim ). Jeździłem chwile w integralu HJC i

> zdecydowanie wolę kaski z podnoszoną szczęką (wygoda itd.)

> Wszystko zależy od kasku, kształtu głowy i samych okularów. Jednemu będzie pasować, drugiemu nie,

> trzeba sprawdzić namacalnie

> Pozdrawiam

W szczękowcu da się podnieść szczękę bez ściągania okularów?

Napisano

> W szczękowcu da się podnieść szczękę bez ściągania okularów?

Jasna oczywista! Jedna z jego większych zalet ok.gif

Ja najpierw zakładam kask w pozycji z otwartą szczęką (jak jet'a), zazwyczaj bez założonych okularów, ale da się też mając je na nosie ok.gif a potem dopiero zakładam okulary i zamykam szczękę. Lubię te kaski ze względu na sporą uniwersalność i funkcjonalność - w cieple dni bardzo przyjemnie jeździ się z otwartą szczęką przy niższych prędkościach ok.gif Wadami są z pewnością ciut większa masa własna kasku (najnowsze konstrukcje już tak nie odstają pod tym względem od kasków integralnych) i większa "głośność", choć i tutaj jest co raz lepiej, podobno w Multitec'u różnica jest już mało wyczuwalna, jeśli chodzi o hałas w środku, w porównaniu do integralów.

wiadomo, że tego typu kask nie pasuje do... jakby to ująć... wszystkich sprzętów, bo pacjent na R1 czy innej RR w szczękowcu i pełnym kombi z protektorami wyglądałby co najmniej dziwnie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.