Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zacisk hamulcowy

Featured Replies

Napisano

koledzy dziś męczyłem ponad godzine bez skutku sie z zaciskiem. problem polega na tym że wyszła ta uszczelka (taka harmonikowa) zapobiegająca sie dostawaniu brudu do tłoczka.i choć nie wygląda na nijak zniszczoną (kształt nie zdeformowany), to nie udało mi się jej tam ulokować na stałe.wcisnołem tłoczek do zacisku, wyszyściłem cały ten kanał w zacisku gdzie powinna się wcisnąć wkładam tę uszczelke na miejsce wydaje się układać bez problemu, a jak tylko wciskam hamulec to tłoczek się wysuwa zarem z uszczelką z zacisku.wkladałem na sucho bez smaru , potem ze smarem a efekt taki sam za każdym razem.

czy możliwe że uszczelka się zestarzała i nie trzyma sie w tym rowku?

kupie zestaw naprawczy i spróbuje z nową ,ale zastanawiam sie czy nie robie czegoś źle?uszczelke umieszczamy gdy tłoczek jest wciśnięty w zacisk?

czy ktoś jest w stanie podać mi średnice tłoczka bo po tym są opisane zestawy naprawcze.

astra classic 1.6 16v 1999r hamulce ATE (abs)

Napisano

> zastanawiam sie czy nie robie czegoś źle?

Robisz zle...

>uszczelke umieszczamy gdy tłoczek jest wciśnięty w zacisk?

Nie. Montaz oslony zaczynasz od wyjecia tloczka z zacisku. Nastepnie nakladasz oslone na tloczek tak, aby czesc oslony majaca sie znalezc w wyfrezowaniu zacisku zwisala swobodnie ponizej dolnej czesci tloczka. Nastepnie upychasz, pomagajac sobie malym srubokretem (oby nie byl ostry) warge oslony w wyfrezowanie w zacisku (aby warga nie wypadala podczas montazu, dociskaj ja lekko tloczkiem). Jesli umiescisz ja poprawnie (co wymaga cierpliwosci), wciskasz tloczek w zacisk.Dolna warga oslony jest przytrzymywana w zacisku przez tloczek, gorna warga wpasowuje sie w wyfrezowanie w gornej czesci tloczka (od strony klocka). Musisz zastosowac smar, najlepiej dedykowany do skladania zaciskow (np ATE, smar bialy, bardziej przypominajacy silikon bezbarwny).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Robisz zle...

> Nie. Montaz oslony zaczynasz od wyjecia tloczka z zacisku. Nastepnie nakladasz oslone na tloczek

> tak, aby czesc oslony majaca sie znalezc w wyfrezowaniu zacisku zwisala swobodnie ponizej

> dolnej czesci tloczka. Nastepnie upychasz, pomagajac sobie malym srubokretem (oby nie byl

> ostry) warge oslony w wyfrezowanie w zacisku (aby warga nie wypadala podczas montazu, dociskaj

> ja lekko tloczkiem). Jesli umiescisz ja poprawnie (co wymaga cierpliwosci), wciskasz tloczek w

> zacisk.Dolna warga oslony jest przytrzymywana w zacisku przez tloczek, gorna warga wpasowuje

> sie w wyfrezowanie w gornej czesci tloczka (od strony klocka). Musisz zastosowac smar,

> najlepiej dedykowany do skladania zaciskow (np ATE, smar bialy, bardziej przypominajacy

> silikon bezbarwny).

> Pozdrawiam

dziękuje za pomoc. tak mi sie wydawało że coś jest nie tak bo za nic nie szło tego upchnąć.pozostaje mi jeszcze raz do tego podejść, smar taki oczywiście mam(cel był taki aby to wszystko przesmarować,a okazało sie że jedna gumka jest nie na miejscu) z doświadczenia pamiętam że w dużym fiacie właśnie tak to montowałem(mój sposób) i siedziało to na swoim miejscu.

jeszcze jedno jaka to średnica tłoczka może ktoś wie,tarcza to 256mm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.