Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

krajowy hipol a vectra a -podejdzie?

Featured Replies

Napisano

witam kolegów,mam małe pytanko w związku z wymianą oleju w skrzyni,czytałem o hipolu różne opinie co do stosowania w skrzyniach ,ale niestety nie znalazłem opinii użytkowników opli,kupiłem hipol do żony tico,zalałem ,wprawdzie jest gęstrzy ale na jej jazde wystarczy,zostało mi go jeszcze troche i zastanawiam się nad zalaniem skrzyni w vectrze,czy ktoś używa go w swoich opelkach?pozdrawiam

Napisano

Wlej olej o parametrach takich jak zaleca producent, reszta nie ma znaczenia.

Napisano
  • Autor

> Wlej olej o parametrach takich jak zaleca producent, reszta nie ma znaczenia.

ten hipol ma parametry 80w90.a nie wiem czy lać bo zapewne on jezdzi na lepszym oleju.staruszka ma wprawdzie ponad 250tyś.przebiegu ale nawet silnik jest zalany syntetykiem 5w40 i narazie nie ma ubytku to napewno i skrzynia ma coś lepszego.teraz planuje wymiane olei i zastanawiam sie nad tanszym hipolem do skrzyni,bo do silnika napewno zaleje półsyntetykiem z olei GM(ze wzgledu na wiek).obawiam się troche tej wymiany bo doktorek od którego odkupiłem auto nie żałował kasy na to auto i stosował wszystko co najlepsze w ASO.

Napisano

producent zaleca chyba inny olej nie pamiętam oznaczenia, jak zalejesz jakimś badziewiem skrócisz życie skrzyni i utrudnisz wbijanie biegów. Odnośnie przebiegu co to jest 250tyś przebiegu? grinser006.gif Większość 10letnich aut ma minimum tyle.

Napisano

Hipol do oplowskiej skrzyni sie nie nadaje. Do tych skrzyn dedykowany jest ATF (czerwony) o specyfikacji Dextron II (jak pamiec nie myli), taki sam jak do ukladu wspomagania. W przypadku zastosowania Hipolu biegi moga ciezko wchodzic a wrecz niemozliwa bedzie zmiana biegow przy niskich temperaturach.

Do Twojej Vectry ze skrzynia F13 potrzebne bedzie 1,6 l oleju.

Pozdrawiam

Napisano

> Hipol do oplowskiej skrzyni sie nie nadaje. Do tych skrzyn dedykowany jest ATF (czerwony) o

> specyfikacji Dextron II (jak pamiec nie myli), taki sam jak do ukladu wspomagania. W przypadku

> zastosowania Hipolu biegi moga ciezko wchodzic a wrecz niemozliwa bedzie zmiana biegow przy

> niskich temperaturach.

> Do Twojej Vectry ze skrzynia F13 potrzebne bedzie 1,6 l oleju.

> Pozdrawiam

Napewno nie do manualnych skrzyń, taki olej stosuje sie do automatycznych skrzyń (ten sam co do wspomogania).

Pozdrawiam

Napisano

> Napewno nie do manualnych skrzyń

Zgadza sie, olej do skrzyn manualnych ma nr katalogowy 19 40 182 (czerowny) , do automatow i wspomagania 19 40 184 (tez czerwony...).

Wychodzi pisanie postow na szybko...

Pozdrawiam

Napisano

> Dextron

Dexron jeśli już.. facepalm.gif

Napisano

> Dexron jeśli już..

Jak wyzej, pisanie na szybko...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.