Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak długo układa się gwint

Featured Replies

Napisano

Hej koledzy, powiedzcie mi jak długo układa się zawieszenie gwintowane, bo wiadome że po założeniu auto jeszcze się położy po przejechaniu kilku km. Pytam bo mam drugi zestaw w samochodzie, jest ustawiony tak samo jak poprzedni a jednak auto jest 1cm wyżej niż na poprzednim.

Napisano

> Hej koledzy, powiedzcie mi jak długo układa się zawieszenie gwintowane, bo wiadome że po założeniu

> auto jeszcze się położy po przejechaniu kilku km. Pytam bo mam drugi zestaw w samochodzie,

> jest ustawiony tak samo jak poprzedni a jednak auto jest 1cm wyżej niż na poprzednim.

Na naszych drogach to po pierwszym tygodniu powinno siąść zlosnik.gif

Napisano

a jakiej firmy jest ten gwint?

Napisano
  • Autor

> proponuje tutaj zapytać KLIKEN

Wolę jednak tutaj, bo "władcy pierścieni" jeśli już śmigają to albo na serii albo na jakimś zestawie -20 a tutaj jest większe grono speców, zresztą sam jestem byłym CM grinser006.gif

Napisano

Myślę że ok 1 miesiąca i w zależności ile jeździsz itp...

oprócz tego uważam że jeżeli masz dwóch różnych producentów zawieszenia czyt. gwintu to 1 cm może być różnicy... wszystko zależy od twardości sprężyn i jakim sposobem były produkowane.....

a kol. Morgan się nie wymądrzaj bo na tym kąciku co podałeś to możesz z ledwością dowiedzieć się jakim olejem zalać silnik... a spytaj się jakim zalać 3,0 TDI to już cisza w temacie będzie smile.gif

Napisano

a ja mam takie pyt: co sprawia, że zawieszenie musi się "ułożyć"?

ja mam sprężyny eibach i nie układały się. Jeżdżę na nich pół roku i wysokość jest taka sama.

Napisano
  • Autor

AZI ST ma rację co do podanego kącika przez ciebie Morgan grinser006.gif

Pośmigam jeszcze z tydzień to w sam raz będzie kilka 100 nalatane i umówię się na geometrię.

Napisano

wpierw to Ty ustaw sobie gwinta tak by Ci pasowało, a później dopiero jedź na geometrie

Napisano

> wpierw to Ty ustaw sobie gwinta tak by Ci pasowało, a później dopiero jedź na geometrie

a o czym kolega grzesiekkbc pisze???? przecież o tym że musi pojeździć i geometrie ustawić nie prawdaż???

czytaj ze zrozumieniem Moja Walentynko smile.gif

Napisano

oj Ty Moja Walentynko, jazdą nie ustawi wysokości. Jak nie pokręci, nie ustawi tak jak mu będzie pasowało to lipa z ustawieniem geometrii przed tym

Napisano

> Hej koledzy, powiedzcie mi jak długo układa się zawieszenie gwintowane, bo wiadome że po założeniu

> auto jeszcze się położy po przejechaniu kilku km. Pytam bo mam drugi zestaw w samochodzie,

> jest ustawiony tak samo jak poprzedni a jednak auto jest 1cm wyżej niż na poprzednim.

Po założeniu od razu na geometrie. A co do układania gwintu to jak słyszę takie rzeczy to aż mnie czyści. Co tam ma się układać? Gumy, sprężyny, amory? Może buda ma się nagiąć pod zawieszenie? Ustaw sobie wysokość i na geometrie. A później znajdź szereg zakrętów i ciesz się z gwintu zeby.GIF

Napisano

ja w Passacie po włożeniu gwinta przejechałem po garażach i już było jak należy gwint to gwint a ze ci siedzi 1cm wyżej to nie wina ułożenia lecz tego ze masz dwie różne firmy i twardość gwintu jest inna i amory są inne itd itd każdy gwint ma swoje dane producenta wiec posądź se śrubę 1cm niżej i na geometrie pozdro

Ps

może jakaś fotka jak to siedzi ile w dól od seri zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif jakie kolo

Napisano
  • Autor

jakiś tekst

Tutaj macie filmik jak auto siedziało na poprzednim gwincie. Felga ta sama ale teraz mam opony 225/35/18 i chcę tak samo posadzić moją A4.

Napisano

> jakiś tekst

> Tutaj macie filmik jak auto siedziało na poprzednim gwincie. Felga ta sama ale teraz mam opony

> 225/35/18 i chcę tak samo posadzić moją A4.

moim zdaniem siedzi na jakieś - 80 max -90 zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif fajnie jest da się śmigać optymalnie prawda zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jazda jest fajna ale jak się wjedzie w coś dziurawego to jest porażka. Miałem SC na amorkach "dziadkowych" i springach żółtych i powiem ci że w SC było ciut wygodniej chyba, przynajmniej nie trzeszczało a tutaj jak się wpadnie w coś na drodze to wydaje się że deska odleci. Ale ogólnie wygodniejsza jest o wiele no i pakowna też bardziej od SC.

Napisano

> Jazda jest fajna ale jak się wjedzie w coś dziurawego to jest porażka. Miałem SC na amorkach

> "dziadkowych" i springach żółtych i powiem ci że w SC było ciut wygodniej chyba, przynajmniej

> nie trzeszczało a tutaj jak się wpadnie w coś na drodze to wydaje się że deska odleci. Ale

> ogólnie wygodniejsza jest o wiele no i pakowna też bardziej od SC.

co się dziwisz ze nie trzeszczy w sc jak tam kupę blachy tylko jest i mało plastiku a w audi jest plastików kupę sam miałem sc na gwincie ustawiony nisko jakieś -90 i wiem jaki jest komfort jazdy na gwincie w sc a jaki ma teraz w Vw Passat niebo a ziemia bez porównania a trzeszcza ci za pewne wahacze , wielowachaczówka miewa te objawy ale są na to sposoby zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif druga sprawa w sc było nisko tarłem o progi a teraz można w miarę normalnie śmignąć przez próg nie martwiąc się ze walne nawet na fajnej glebie przy kole 17, w seju każda dziureczkę trza było mijać bo jak wpadłeś tarłeś spodem, koleina tez tarcie itd a teraz mam optymalnie jak ty i można normalnie używać auta i cieszyć się wyglądem i komfortem z jazdy,, choć czasem karnolbym się niskopodłogowcem zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Koledzy pilna sprawa

Jak się ma obcięcie odboju do gwarancji bo chyba zawias się już uleżał, bo już siedzi na odbojach z przodu i mi wydaje dziwne piski podczas pracy zawieszenia. Chcę je ciachnąć tylko jak z gwarancją będzie.

Napisano

> Koledzy pilna sprawa

> Jak się ma obcięcie odboju do gwarancji bo chyba zawias się już uleżał, bo już siedzi na odbojach z

> przodu i mi wydaje dziwne piski podczas pracy zawieszenia. Chcę je ciachnąć tylko jak z

> gwarancją będzie.

ciąć, ciąć i ciąć...

a co chcesz na gwarancji oddawać??? odboje??? pewno nie były w komplecie z gwintem... a jak były to.... ciąć bo co masz innego do zrobienia???

albo kup inne i obetnij

Napisano
  • Autor

> ciąć, ciąć i ciąć...

> a co chcesz na gwarancji oddawać??? odboje??? pewno nie były w komplecie z gwintem... a jak były

> to.... ciąć bo co masz innego do zrobienia???

> albo kup inne i obetnij

Na poprzednim gwincie miałem cięte w porównaniu tymi co mam to o połowę. Koleś co to sprzedawał pisał mi że można ciąć ale jak pytałem już o zasadę gwarancji to mówił że nie wolno ingerować w zawieszenie. Kij mu w oko ciachnę i będzie spokój, może się nie wysrają przez te 2 lata jazdy.

Napisano

przecież Ty nie ingerujesz w amor, więc nie wiem o co chodzi, a odboje zapewne da się kupić osobno więc weź kup jakieś inne ciachnij je, a w razie czego założysz oryginały jak te wyleją i oddasz na gwarancje

Napisano
  • Autor

> przecież Ty nie ingerujesz w amor, więc nie wiem o co chodzi, a odboje zapewne da się kupić osobno

> więc weź kup jakieś inne ciachnij je, a w razie czego założysz oryginały jak te wyleją i

> oddasz na gwarancje

Tyle że znowu 250zł płacić za wymianę, nie widzi mi się skromny.gif

ciachnę te ori co są.

Napisano

> Tyle że znowu 250zł płacić za wymianę, nie widzi mi się

> ciachnę te ori co są.

To nich Ci wymienią na gwarancji smile.gif, bo skoro założyli to powinni widzieć ile jest możliwego ruchu sztycy amortyzatora....

Napisano
  • Autor

> To nich Ci wymienią na gwarancji , bo skoro założyli to powinni widzieć ile jest możliwego ruchu

> sztycy amortyzatora....

Nom tylko że to zakład mechaniczny wymieniał mi wszystko a nie koleś co kupiłem u niego na allegro. Zakład nie zakładał nigdy gwintu do A4 dlatego nie mieli pojęcia ile auto siądzie, a zeby wymienić przód to jest trochę roboty bo to wielowahaczowe zawieszenie.

Napisano

czy aż tyle to nie wiem, aczkolwiek dla chcącego nic trudnego

Napisano
  • Autor

> czy aż tyle to nie wiem, aczkolwiek dla chcącego nic trudnego

Jak miałem SC to 99,9% rzeczy w nim sam robiłem, teraz 99% w warsztacie.

Napisano

> Nom tylko że to zakład mechaniczny wymieniał mi wszystko a nie koleś co kupiłem u niego na allegro.

> Zakład nie zakładał nigdy gwintu do A4 dlatego nie mieli pojęcia ile auto siądzie, a zeby

> wymienić przód to jest trochę roboty bo to wielowahaczowe zawieszenie.

nic trudnego... masz tylko na 1 stronę z przodu do odkrecenia:

górną śrubę kolumny i dwie dolne i od góry trzy mocujące poduszkę amortyzatora.... potem rozkręcasz elementy gwintu... zmieniasz odbój i w odwrotnej kolejności składasz.... klucze do wymiany masz te same co w Seicencie a 18 i 16 są w zestawach kluczy .... więc jaki tu problem????

a tył??? jeszcze prościej....

Napisano

gdybyś miał kolego profil uzupełniony to bym Ci napisał, że Ci to zrobię za 150 pln ale, że profil nie uzupełniony to niestety chyba tylko warsztat Ci zostanie

Napisano

> gdybyś miał kolego profil uzupełniony to bym Ci napisał, że Ci to zrobię za 150 pln ale, że profil

> nie uzupełniony to niestety chyba tylko warsztat Ci zostanie

tak.... u mnie na garażu, co Morgan??? smile.gif

Napisano

> tak.... u mnie na garażu, co Morgan???

rozszyfrowałeś mnie zeby.GIF AZI Garage zawsze da radę, w najgorszym wypadku mam jeszcze jeden garaż na obrzeżach naszego miasta zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.