Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie czy warto do mercedesiarzy

Featured Replies

Napisano

Witam

Niestety nie wiem gdzie zapytac i mysle ze moze tu bedzie odpowiednie miejsce.

Mam na oku takie cos:

W210 kombi automat 2,4 z lpg (butla chyba kolo 35 litrow)1998r bez klimy,wersja classic nie kremowy smile.gif

1.na co powinienem zwrocic uwage w samym aucie? (oczywiscie wiem ze to auto nie jest nowe )

2.Co powinienem sprawdzic w papierach?

3.Jakie moga byc wejsciowe koszta do wymiany plynow,olejow,testow

4.Koszty naprawy np.tylnego zawieszenia ?

Jesli ew.ktos moze mnie pokierowac w odpowiednie miejsce na necie to prosze o linka smile.gif

Napisano

złotówy jeżdżą to nie może być drogi w eksploatacji grinser006.gif

brat mojego taty zrobił 2.2CDI już ponad 500kkm i nie narzeka, choć wiadomo coś się tam ciągle wymienia, bo nic nie jest wieczne

klimę to raczej miały wszystkie, tylko tam działa na innej zasadzie tzn jest ciągle włączona i co najwyżej możesz sobie ją wyłączyć guzikiem EC

Napisano
  • Autor

> złotówy jeżdżą to nie może być drogi w eksploatacji

dlatego napisalem ze nie kremowy hehe.gif

> brat mojego taty zrobił 2.2CDI już ponad 500kkm i nie narzeka, choć wiadomo coś się tam ciągle

> wymienia, bo nic nie jest wieczne

no z tego sobie zdaje sprawe tylko ten to benzyna +lpg (cale szczescie)

> klimę to raczej miały wszystkie, tylko tam działa na innej zasadzie tzn jest ciągle włączona i co

> najwyżej możesz sobie ją wyłączyć guzikiem EC

o to mnie zaskoczyles bo to bedzie moj 1 mb ale z tego co sie dowiadywalem to tam jej nie ma hmm.gif

Napisano

> dlatego napisalem ze nie kremowy

a skąd wiesz czy nie był kremowy? niemcy lubili oklejać, choć sądząc po silniku wątpie żeby to jeździło na taxi

> o to mnie zaskoczyles bo to bedzie moj 1 mb ale z tego co sie dowiadywalem to tam jej nie ma

generalnie nie licz, że jazda będzie tania...to jednak dosyć mocno rozbudowane auto, ja bym się nie pchał, bo szczerze mówiąc to już będzie prawie trup z racji przebiegu

Napisano
  • Autor

> a skąd wiesz czy nie był kremowy? niemcy lubili oklejać, choć sądząc po silniku wątpie żeby to

> jeździło na taxi

auto z polski smile.gif

> generalnie nie licz, że jazda będzie tania...to jednak dosyć mocno rozbudowane auto, ja bym się nie

> pchał, bo szczerze mówiąc to już będzie prawie trup z racji przebiegu

powiedzmy ze niekoniecznie trup food.gif a za dobra kase tylko zastanawiam sie czy wozenie wozka i dziecka z zona w seicento bedzie "bezproblemowe" zlosnik2.gif

koszty czesci nie porazaja,mechanika mam poleconego

Napisano

M112 2.4 V6 to IMHO najgorszy silnik benzynowy w modelu 210.

To jest wykastrowane 2.8 V6 (którym pomykam wink.gif ). Słabe, dość awaryjne (w porównaniu do 2.8 czy 3.2).

Generalnie im większa pojemność tym auto jest zazwyczaj droższe w eksploatacji. Ja mam na przykład dwie świece na cylinder więc wymiana świec to 12 sztuk jednym strzałem. Dla kogoś kto jeździ Lanosem taki serwis może być "nie z tej ziemii" hehe.gif

Ogólnie W/S210 z racji popularności modelu to dość tani w utrzymaniu Mercedes. Choć jak chcesz być uczciwy wobec auta i siebie to najtaniej nie jest (ja np. na komplet letnich i zimówek 215/55/16 wywaliłem 3 klocki - dla kogoś to może być tyle ile roczne utrzymanie jakiejś Skody czy Fiata). Zawiecha jest dość tania w serwisie i (o ile robisz na dobrych częściach) sporo wytrzymuje dziurawych polskich dróg. Automat przy wymianach oleju jest nie do zajeżdżenia, no chyba, że ktoś jest artystą, to można zlosnik.gif

Największa bolączka to korozja. Na szczęście jest sporo egzemplarzy zadbanych, gdzie korozja nie jest widoczna. W pozostałych to zazwyczaj mankament kosmetyczny, bo korozji strukturalnej w tym aucie nie ma (choć dużo jest przypadków, że ludziom przegniły mocowania sprężyn - blaszki cienkie jak w puszce od piwa sick.gif - i sprężyny pukały w maskę od wewnątrz grinser006.gif ) Ale to można zabezpieczyć. Krótko mówiąc - jak dbasz tak masz.

Były wersje bez klimy (baaaaaaardzo rzadko) i jeżeli to jest taki egzemplarz to bym się w to nie pchał - później co najwyżej sprzedasz rolnikowi do wywożenia gnoju spineyes.gif

Ogólnie komfort jaki zapewnia 210 jest na wysokim poziomie (jak to w Mercedesie). Miejsca jest ogrom - więcej niż w 211 wink.gif

Ogólnie myślałem, że pojeżdżę autem dwa lata i go sprzedam, a jeżdżę już 3 rok i nie myślę, żeby go sprzedawać w najbliższych 2-3 latach smile.gif

Mam Sequenta 56 i koszty paliwa na 100 km, przy większych różnicach między LPG a ON na korzyść gazu, były identyczne jak w Passacie B5 TDI 90 KM mojego ojca. Tyle, że ja mam ponad 200 koni pod prawą nogą no i wypas w dużych benzynach jest zazwyczaj baaaardzo zacny skromny.gif - ja w swoim egzemplarzu mam np. xenony, skóry, pełną elektryką - łącznie z roletą tylnej szyby, system adaptacyjny zawieszenia, dwustrefowy klimatronik, elektryczne krzesło i kierę, grzanie tyłków, klimatyzowany schowek w podłokietniku fotochromatyczne lusterka, kluczyk na podczerwień i dużo by jeszcze wymieniać wink.gif

U ojca w Pasku jest elektryka, central i manualna klima - no ale ojciec lubi jeździć na gnoju, więc niech jeździ zlosnik.gif

Ogólnie polecam ten model autka, tylko musisz trafić na zadbany i uczciwie serwisowany egzemplarz. Wtedy będziesz zadowolony na maksa cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.