Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klekotanie z przodu po wcisnieciu sprzegla zanika.

Featured Replies

Napisano

Jestem posiadaczem bravo 1.4 96r. Autko spisuje sie calkiem niezle, ma ponad 100tys przebiegu. Jednak nurtuje mnie wydobywajacy sie z przodu dzwiek. Otoz szczegolnie przy przedkosciach 40-80km/h po puszczeniu gazu slysze dzwiek takiego jakby glosnego toczenia ( jakby pralka chodzila ) gdzies z przodu raczej po prawej stronie. Co dziwnego, gdy wcisne sprzeglo dzwiek zanika. Od mechanika sie dowiedzialem, ze cieknie mi z zimmernigu skrzyni biegow ( czy to moze miec cos wspolnego)?? Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki. Pozdrawiam

Napisano

u mnie dla odmiany słychać szybkie stukanie. Nie wiem jak to opisać. To takie puk-puk tyle że 3 razy na sekunde zlosnik.gif Najbardziej słychać stojąc w miejscy. Po wciśnięciu sprzęgła, pukanie zanika.

nie chcę narzekać, ale w tych autach chyba nie może być po prostu WSZYSTKO w porządku

nauczyłem się nie zwracać uwagi na niektóre odgłosy

Napisano

> u mnie dla odmiany słychać szybkie stukanie. Nie wiem jak to opisać.

> To takie puk-puk tyle że 3 razy na sekunde Najbardziej słychać

> stojąc w miejscy. Po wciśnięciu sprzęgła, pukanie zanika.

> nie chcę narzekać, ale w tych autach chyba nie może być po prostu

> WSZYSTKO w porządku

> nauczyłem się nie zwracać uwagi na niektóre odgłosy

skrzynia biegów

wiec zbieraj kasiore icon_rolleyes.gif

Napisano

pada łożysko na docisku sprzęgła - możesz tak jeździć dopuki się nie rozleci...(a to wcale nie musi nastąpić szybko)

Napisano

> pada łożysko na docisku sprzęgła

... też bym na to stawiał wink.gif

> możesz tak jeździć dopuki się nie

> rozleci...(a to wcale nie musi nastąpić szybko)

... gorzej jak nastąpi szybciej jak Ci sie wydaje zlosnik.gif

Napisano

a chrupanie takie charakterystyczne pedała sprzęgła jakby coś chaczyło ??

ów chrupanie wychodzi ze skrzyni??

co to docisk?

Napisano

W 90% kolega ma rację. Łożysko oporowe sprżegła. Ale jeśli chodzi o jeżdżenie nie polecałbym czekania aż się rozleci. Pozdrawiam

Napisano

W 90% kolega ma rację. Łożysko oporowe sprżegła. Ale jeśli chodzi o jeżdżenie nie polecałbym czekania aż się rozleci. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ktos sie orientuje jaki moze byc koszt naprawy?? Czy to sie moze wiazac z tym, ze strasznie sprzeglo szarpie na zimno?? Pozdrawiam!!

Napisano

> Ktos sie orientuje jaki moze byc koszt naprawy?? Czy to sie moze

> wiazac z tym, ze strasznie sprzeglo szarpie na zimno??

> Pozdrawiam!!

Opłaca się wymieniać kompletne sprzęgło(ceny valeo np. na allegro) wyjęcie i założenie sprzęgła to ok 2 stówki (mniej więcej) Tyle, że oporowe zwykle świszczy/ćwierka-jak na postoju podniesiesz pedał sprzęgła lekko do góry i się nasila to na 100 oporowe. Miałem też jednak kiedyś takie objawy w innym aucie o podobnej skrzyni i skończyło się na wymianie łożyska wałka zdawczego, a przy okazji napawaniu jego zniszczonych powierzcji bo olej wyciekł przez uszkodzony uszczelniacz. Więc jeśli wyciek masz duży to nie zwlekałbym eśli Ci kasa miła. Pozdrawiam 30.GIF

Napisano

> a chrupanie takie charakterystyczne pedała sprzęgła jakby coś

> chaczyło ??

> ów chrupanie wychodzi ze skrzyni??

> co to docisk?

czesc kolego to chrupanie- chaczenie to objaw walnietego docisku sprzegla mialem to samo do polowy bylo wyciete sloneczko i zatarte lozycho takze z przykroscia ci to mowie wymien szybko bo jak lozysko wpadnie to tylko hol cie czeka pozdro

Napisano

> czesc kolego to chrupanie- chaczenie to objaw walnietego docisku

> sprzegla mialem to samo do polowy bylo wyciete sloneczko i

> zatarte lozycho takze z przykroscia ci to mowie wymien szybko bo

> jak lozysko wpadnie to tylko hol cie czeka pozdro

to byla odpowiedz na pytanie kolegi pio_bal pozdro

Napisano

> pada łożysko na docisku sprzęgła

Hmm, a mi piszczalo przy wcisnietym sprzegle smile.gif

A co do jezdzenia...jezdzilem sobie tak, jezdzilem, az na pewnym skrzyzowaniu...nie szlo wrzucic biegu no i...kaplica smile.gif Takze, proponuje nie czekac z tym smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Witam

u mnie tez sie tłucze - tyle tylko,ze na postoju.Przy wciśnietym sprzegle zanika, zanika tez po lekkim zwiekszeniu obrotów.Poczatkowo myslełem,ze to łożysko oporowe....hm ale czemu łożysko oporowe skoro ledwo co wymieniłem cale sprzęgło? Mechanik (spec. od Fiatow) powiedziel,ze jest coś takiego jak łożysko podporowe, które tak właśnie się tłucze, podobno nie jest to az tak grożne dla skrzyni...choć wolałbym się tego pozbyc.Problem dotyczy tylko zagrzanego motoru.Co myslicie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.