Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane II 1.5 dci 105 koni - jak to jeździ i ile pali?

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów po sąsiedzku,

Czy ktoś z Was tutaj ujeżdża może wspomniane autko? Chciałem się dowiedzieć, jak jest z dynamiką tego silnika w tej budzie. Sam silnik znam, bo mój tatko taki ujeżdża, ale w Scenic II. Ten jednak troche waży, bo aż 1,5 tony i trudno wymagać jakiejś super dynamiki. Ale w megane II, to już może być całkiem inaczej. Obecnie śmigam Stilo 1.9 JTD i ciekawi mnie ile bym stracił po przesiadce. Dzięki za opinie.

Pozdrawiam

Napisano

Jak to jeździ i ile to pali to może być w przypadku tego autka najmniejszy problem. zlosnik.gif Napisz może w jaki rocznik / jakie pieniążki celujesz. Było tutaj parę wątków nt. Megane. Poszperaj w archiwum. ok.gif Ja ze swojej strony polecam, w miarę finansowych możliwości, zwrócenie uwagi na egzemplarze poliftingowe. No i nie sugeruj się opiniami niektórych osób, że Megane to "O panieeeee... To przecież taki szmelc!". Najczęściej nie mieli oni styczności z tym wózkiem, albo kupili zajechane padło dCI z "udokumentowanym przebiegiem" 104 kkm (realnym 4 razy tyle) wink.gif

Napisano

> No i nie sugeruj się opiniami niektórych osób, że Megane to "O

> panieeeee... To przecież taki szmelc!". Najczęściej nie mieli oni styczności z tym wózkiem,

> albo kupili zajechane padło dCI z "udokumentowanym przebiegiem" 104 kkm (realnym 4 razy tyle)

Słuszna uwaga. ok.gif

Po mieście musisz liczyć 7-8 litrów ON.

Napisano
  • Autor

> Jak to jeździ i ile to pali to może być w przypadku tego autka najmniejszy problem. Napisz może w

> jaki rocznik / jakie pieniążki celujesz. Było tutaj parę wątków nt. Megane. Poszperaj w

> archiwum. Ja ze swojej strony polecam, w miarę finansowych możliwości, zwrócenie uwagi na

> egzemplarze poliftingowe. No i nie sugeruj się opiniami niektórych osób, że Megane to "O

> panieeeee... To przecież taki szmelc!". Najczęściej nie mieli oni styczności z tym wózkiem,

> albo kupili zajechane padło dCI z "udokumentowanym przebiegiem" 104 kkm (realnym 4 razy tyle)

Biorąc pod uwagę 1.5 i 105 koników to celuje w rocznik 2006 po lifcie, ewentualnie koniec 2005, czyli ten przed liftem. Zatem jak to jeździ, to jeszcze nie wiem. Czekam więc na opinie smile.gif

Napisano

> Biorąc pod uwagę 1.5 i 105 koników to celuje w rocznik 2006 po lifcie, ewentualnie koniec 2005,

> czyli ten przed liftem. Zatem jak to jeździ, to jeszcze nie wiem. Czekam więc na opinie

Chyba W AUTO MOTO jest opisany ten motor ale bardziej na minus. Chwalą 1,4 16V ,niskie spalanie bez kola zmiennych faz .

Napisano

Mam i jeżdżę od września ubiegłego roku. Mam budę w sedanie. Rocznik - październik 2007, z przebiegiem 26 kkm. Waga auta to 1240 kg. Tak na prawdę to po lifcie w 2006 roku producent podaje że auto ma 78 kW x 1,3666 to wychodzi nie inaczej tylko 106,5 KM. (tak też mam w dowodzie rejestracyjnym). Do auta przesiadłem się z Toyoty Corolli (2001) i jest to moj pierwszy diesel. Generalnie jestem bardzo zadowolony (puk... puk... hehe.gif) jak na ten krótki okres czasu , wiadomo do każdego auta trzeba się przyzwyczaić a tym bardziej do "klekota". Auto ma 6 biegów co bardzo przydaje się przy jeździe autostradowej ( przy 150 km/h obroty silnika nieco ponad 2,5 tys /min) Dynamika autka jest dla mnie wystarczająca . Na codzień dojeżdżam nim do pracy ok 15 km w jedną stronę i nie używam praktycznie 6 i rzadko 5 - średnie spalanie komputer pokazuje 5.8- 6.9 ale jak tylko "łapniesz" trochę trasy (tak z 50 km) to od razu spada spalanie do 5.3-5.4 . Najmniej jak udało mi się zejść to trasa 240 km z Krynicy do Katowic z prędkoscią nie przekraczającą 120 km/h to 4,7 l/100 km. Długo się zastanawiałem zanim kupiłem (po raz drugi ) auto z francji , ale za namową kolegi z aso renault podjąłem decyzję . Warto szukać auta po lifcie (2006) i z elektroniką siemensa a nie sagema jak było do tej pory. Może mało ludzie wiedzą jeszcze na ich temat ale spotkałem się z opinią właśnie w aso że meganki i laguny po 2006 roku z siemensami są autami bezawaryjnymi , a przynajmniej nie bardziej awaryjnymi jak każde inne auto ... czytaj Vieśwageny, Opele i inne Fijaty i Fiordy ... itp, itd. grinser006.gif

Napisano

> Witam kolegów po sąsiedzku,

> Czy ktoś z Was tutaj ujeżdża może wspomniane autko? Chciałem się dowiedzieć, jak jest z dynamiką

ostatnio byłem na nartach z ekipą.5 osób na pokładzie i 4 pary nart na dachu . Jechało się całkiem przyjemnie, Wyprzedzałem zawalidrogi bez problemu wink.gif . Spalanie autka na trasie to 5,5 L/100km z nartami na dachu i 5 osobami na pokładzie., prędkość to około 90km/h. Po mieście moja megi spala 6l/100 (sprawdzane przy tankowaniu)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.