Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówne obroty na LPG

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pewien problem ze swoim uniakem (1.4 ies)

Otóż wczoraj u mechanika zostały zamotonowane nowe świece, filtr, powietrza, filtr paliwa, rozrząd. Na benzynie silnik chodzi idealnie, natomiast gdy przełączam na lpg pracuje strasznie nierówno, czasem mam wrażenie, że zaraz zgaśnie. Niejednokrotnie wciśnięcie pedału gazu w podłogę nic nie daję. Samochód po prostu się 'toczy'. Instalacja LPG została zamontowana kilka miesięcy temu, przejechałem na niej może z 1500 km. Jeździć zasadniczo się da, niemniej gdy przełączę się na benzynę silnik dopiero wtedy pracuje jak powinien. Kierownica i reszta budy nie drży jak w poważnym delirium. Dzwięk silnika jest całkowicie inny, samochód chodzi świetnie. Nie po to zakładałem instalacje gazową by teraz jeździć na benzynie. Czy zmiana filtrów, świec i rozrządu mogła mieć jakikolwiek wpływ na instalacje gazową?

Napisano

Pierwsze primo grinser006.gifklik zlosnik.gif

Drugie primo jest kącik gazowy klik zlosnik.gif

Trzecie primo - jedź do gaziarza niech Ci poustawia instalkę tak jak ma być - prawdopodobnie miałeś zasyfiony filtr powietrza, a teraz na nowym ciągnie więcej powietrza i mniej gazu wink.gif

Napisano

Jak już Hysek wspomniał czysty filtr powietrza oznacza mniejsze opory przepływu a co za tym idzie mniejsze podciśnienie przed przepustnicą a co za tym idzie mniej zasysanego gazu w stosunku do powietrza aco za tym idzie ubogą mieszankę.

Oszczędność na spalaniu będziesz miał napewno grinser006.gif za tomoże być gorzej z zaworami i UPG skromny.gif

Napisano

jeszcze jedno pytanie czy zalozyles swiece odpowidnie do LPG (nie kazde dobrze pracuja na gazie) poza tym instalacja gazowa jest droga w eksploatacji jezeli ma dobrze pracowac

Napisano
  • Autor

Zapytam jutro w warsztacie jakie założyli świece. W każdym bądź razie gość powiedział mi, że taka nierówna praca po zmianie filtra powietrza to norma i po prostu zapomnieli jej wyregulować. Zobaczymy jutro jaką wartość miały jego słowa

Napisano

> jeszcze jedno pytanie czy zalozyles swiece odpowidnie do LPG (nie kazde dobrze pracuja na gazie)

> poza tym instalacja gazowa jest droga w eksploatacji jezeli ma dobrze pracowac

A co złego jest w świecach do benzyny że na prawidłowo wyregulowanym LPG nie będą dobrze pracować cfaniaczek.gif

Napisano

to ja chciałbym obalić kilka według mnie mitów screwy.gif

Mam instalację gazową od 2 lat i zakładam świece oraz kable zapłonowe dedykowane do Uno (NGK i Champion) Żadnych wynalazków do Lpg i silnik normalnie chodzi na gazie. Po założeniu gazu zbiłem odstęp na świecach do 0,6 mm bo silnik szarpał. Winne też były przewody zapłonowe. Na benzynie przewodów zapłonowych nie wyłapiesz że nawalają a na Lpg od razu przerywa.

Filtr powietrza wymieniałem już ze dwa razy i nigdy nie regulowałem gazu po wymianie.

W twoim przypadku możesz wyregulować jeszcze porządnie gaz, odstęp na świecach oraz dokładnie przyjrzeć się przewodom zapłonowym w nocy czy nie świecą. Aha przepałka na benzynie też potrafi czynić cuda grinser006.gif

Napisano

> A co złego jest w świecach do benzyny że na prawidłowo wyregulowanym LPG nie będą dobrze pracować

Jeżeli naród uwierzy w Twoją wrogą propagandę, to nie zarobi producent świec "specjalnie do LPG". Elementarne, Watsonie hahaha.gif

Moski, takie głupie pytanie: jaką masz instalację, tzn. której generacji ?

Napisano

> Po założeniu gazu

> zbiłem odstęp na świecach do 0,6 mm bo silnik szarpał. Winne też były przewody zapłonowe.

A uwierzysz, że świece które kupiłeś mają fabryczną przerwę 0,7 a w instrukcji od 1.0 przerwa jest podana 0,9 +/-0,05 grinser006.gif

Napisano

> Jeżeli naród uwierzy w Twoją wrogą propagandę, to nie zarobi producent świec "specjalnie do LPG".

> Elementarne, Watsonie

Dlatego podkreśliłem na dobrze wyregulowanym LPG bo przeważnie gazownicy winę zwalają na wszystko dookoła, cewka, kable, świece, czujniki, bla bla ale nigdy na siebie grinser006.gif

Napisano

Uwierzę grinser006.gif ale u mnie przy większym odstępie na gazie niż 0,7 po prostu szarpie i przerywa silnik jak wchodzi na obroty crazy.gif i tak co mniej więcej 10 tys. muszę regulować przerwę spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.