Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

benzyna w oleju

Featured Replies

Napisano

Witam mam takie pytanie mam polo 2003 z silnikiem 1.2 2 zawory na gar. przejechane mam 15000 km. Sprawdzilem poziom oleju w silniku jest sporo ponad stan olej smierdzi benzyna. Pytanie czy do oleju mogla dostac sie benzyna. Co moze byc przyczyna. Oczywiscie gwarancja byla na 2 lata juz sie skonczyla serwisowalem tylko w VW czy moge dochodzic zeby samochod naprawili jeszcze na gwarancji. Jest to bardzo dziwny objaw zeby po 15 tys km silnik sie zepsol.

Dziekuje za podade

Napisano

Zwykle trochę benzyny dostaje się do oleju, szczególnie jak silnik jest zimny, ale napewno nie tyle, żeby stan oliwy się podniósł czerwona.gif

Czy jesteś pewnien, że to jest benzyna hmm.gif Sprawdź poziom płynu chłodniczego, możliwe, że cos nie tak z uszczelka pod głowicą.

Jezeli niedawno skończyła sie gwarancja a wczesniej serwisowałeś autko w ASO to napewno próbowałbym nakłonić serwis do zrobienia tego za free. Czytałem o przypadkach, gdzie poszli na takie coś.

Napisano
  • Autor

Na 100% jest to benzyna w ukladzie chlodzenia jest wszysko ok. No moze problem jest z tym ze wiecszosc km zrobilem na zimnym silniku jezdze do pracy 5 km na takim odcinku nie bardzo sie zagrzeje. A co do gwarancji to wlasnie serwis nie chce sie zgodzic zeby to naprawil na gwarancji mowi sorry juz jest pol roku po gwarancji. CZy jest jakis sposob na nich?? Jestem troche zdziwiony ze to sie stalo po 15 tys km. A co bedzie jezeli kiedys zrobie 150 tys totalny wrak:(.

Napisano

> Na 100% jest to benzyna w ukladzie chlodzenia jest wszysko ok. No

> moze problem jest z tym ze wiecszosc km zrobilem na zimnym

> silniku jezdze do pracy 5 km na takim odcinku nie bardzo sie

> zagrzeje. A co do gwarancji to wlasnie serwis nie chce sie

> zgodzic zeby to naprawil na gwarancji mowi sorry juz jest pol

> roku po gwarancji. CZy jest jakis sposob na nich?? Jestem troche

> zdziwiony ze to sie stalo po 15 tys km. A co bedzie jezeli

> kiedys zrobie 150 tys totalny wrak:(.

Ja punciakiem robię jeszcze krótsze odcinki do pracy przebieg mam podobny ale paliwa w oleju nie stwierdziłem. Jest to sytuacja nienormalna aby paliwo w takiej ilości przedostawało się do oleju.

Pozdrawiam

Napisano

nie ma co plakac

zmien olej i obadaj co sie dzieje jesli nadal bedzie gwaltownie "przybywac" to wtedy sie martw

kiedys mialem tak przypadek w lagunie z pojedynczym wtryskiem ze nagle na postoju(wl.stacyjka) ta szprycka zaczela lac paliwo i oleju oczywiscie przybylo-no ale to byla jakas tam awaria-chwilowa na szczescie smile.gif

Napisano

podejrzewam że zużycie paliwa masz na poziomie 10 l/100 km...

1) sprawdź sondę

2) sprawdź ustawienia wtrysku

3) sprawdź regulację zaworów

4) sprawdź ustawienia rozrządu

koszt niewielki (w normalnym warsztacie) a może pomóc

Powodziska

Napisano

Dawno temu miałem podobny przypadek. Okazało się że padła pompa paliwa i podawała trochę paliwa do bloku silnika i trochę do gaźnika, ale był to stary model i jeszcze na gaźniku a pompa paliwowa mocowana do korpusu silnika przez co paliwo z łatwością dostawało się do oleju. Awaria np. wtryskiwacza rozruchowego była by bardzo prawdopodobna lecz wtedy powinien występować, albo utrudniony rozruch silnika lub zalewanie świec zapłonowych i jednocześnie słaba moc i małe przyśpieszenie auta. confused.gif

Napisano

Sprawdz kompresje na kazdym z cylindrow moze cos stalo sie z pierscieniami i paliwko przedostaje sie do skrzyni korbowej? Mozliwe ze padla uszczelka pod glowica i pb przebija sie do kanalu olejowego? Mysle ze powinienes udac sie jak najszybciej do dobrego mechanika ojaw ten jest silnie destrukcujny dla silnika angryfire.gif... Powodzenia ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.