Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

c14nz sonda lambda

Featured Replies

Napisano

Witam

Silnik po odpaleniu(pali na dotyk) po dłuższym postoju kopci na czarno i chodzi tak jakby się paliwem zalewał. Po kilku minutach problem ustaje . Odpalam na benzynie po przejechaniu 2km lpg. Byłem u gazowników i okazało się że sonda lambda słabo oscyluje na benzynie ,na gazie zaś ok. Sprawdziłem metodą spinaczową i jest tak że albo oscyluje albo wywala bogatą mieszankę na benzynie. Czasem na wolnych obrotach na PB zapala sie check (bogata mieszanka) . Teraz pytanie czy źle pracująca sonda lambda może zakłócać uruchomienie zimnego silnika? Czy jest możliwe że komp źle uczy się przez nieprawidłową pracę sondy a później źle dawkuje paliwo na zimnym?? confused.gif

Napisano

o ile masz instalacje LPG II generacji to odpowiedz co do braku pracy sondy na noPb jest prosta zle dobrana emulacja sady przy pracy na LPG. Skutkuje to tym ze ECU uczy sie dziwnych mapa paliwowych i nie bardzo ma ochote poprawnie chodzic na noPb. Mam podobny problem u siebie, a do poki instalka na gwarancji nie bede sam grzebal.Na "gaz na ulicach" mozna znalesc troche informacji na ten temat ale niestety o silniku 1,6.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Silnik po odpaleniu(pali na dotyk) po dłuższym postoju kopci na czarno i chodzi tak jakby się ...

Jeżeli LPG gen II to odłącz akumulator na ok 10min, pokasują się adaptacje komputera. Podłącz klemę i odpal. Jeżeli będzie OK to gazownia do regulacji. Jeżeli nadal problem to na 99% sonda do wymiany (nie kupuj taniej uniwersalnej sondy bo może szybko się posypać).

Napisano

> Jeżeli nadal problem to na 99% sonda do wymiany.

Ja bym dał góra 10%.

Sonda pracuje w całym zakresie, więc to co pokazuje na wolnych obrotach jest na prawdę bogatą mieszanką, a nie uszkodzeniem sondy.

Jeśli reset adaptacji nie przyniesie efektu, to sprawdziłbym czujnik temp. i wtryskiwacz.

Napisano

> Jeżeli LPG gen II to odłącz akumulator na ok 10min, pokasują się adaptacje komputera. Podłącz klemę

> i odpal. Jeżeli będzie OK to gazownia do regulacji. Jeżeli nadal problem to na 99% sonda do

> wymiany (nie kupuj taniej uniwersalnej sondy bo może szybko się posypać).

Autor watku pisze wyraznie ze sada pracuje na LPG, ja sie tak zrobilem w balona, posluchalem gazownika i kupilem nowa sonde NGK. Na poczatku bylo ok ale po miesiacu problem wrocil, wczesniej nie zwrocilem uwagi na to ze przy wymianie sady zrobilem reset ECU przez odlaczenie aku. Teraz mam ponownie zalozona oryginalna a NGK lezy w zapasie. Reset pomaga na ok miesiac moze i krocej zalezy od ewentualnych bledow montazowych LPG jak i zle dobranej emulacji pracy sady przy zasilaniu LPG. Ustawienie odpowiedniej emulacji polega na wlasciwym dobraniu czasu trwania impulsu dla stanu L czyli mieszanka uboga i H analogicznie mieszanka bogata. Niestety trzeba to zrobic metoda prob i bledow. Jak skonczy mi sie gwarancja to bede cwiczyl w tym temacie i dam znac o wynikach no chyba ze wczesniej ktos z zacnego grona forumowiczow posiadajacych Asterke z takim silnikiem podzieli sie swoimi nastawami.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Postaram się zgodnie z Waszymi opiniami zrobić reset jak najszybciej ,chociaż rano przy -14stopniowym mrozie jakoś nie mam przekonania blush.gif Dam znać ok.gif

Napisano

> Postaram się zgodnie z Waszymi opiniami zrobić reset jak najszybciej ,chociaż rano przy

> -14stopniowym mrozie jakoś nie mam przekonania Dam znać

Odlaczenia aku na minute powinno wystarczyc. Nie mniej jednak ja jak juz robie resecik to wieczorem odlaczam rano podlaczam Asterka stoi w garazu wiec nic jej nie bedzie.

Pozdrawiam

Napisano

> Autor watku pisze wyraznie ze sada pracuje na LPG, ja sie tak zrobilem w balona, posluchalem ...

Dlatego zaczynamy na początku od kasowania adaptacji i jeżeli zacznie normalnie pracować na noPb to regulujemy LPG. Obserwujemy oscylacje sondy na obu paliwach. Jeżeli oscylacja sondy wygląda podobnie na obu paliwach to powinno być OK (regulacje LPG można znaleźć w wielu postach wiec nie ma się rozpisywać)

Można oczywiście namotać w elektryce aby po każdym wyłączeniu stacyjki następowało kasowanie adaptacji w ECU ale to metody gazowników którym się nie chce/nie potrafią wyregulować instalacji. Bądź dla klientów którzy chcą jeździć jak najtaniej (tak powstaje mit że LPG to zło. Silnik ma połowę mocy, przegrzewa się, wypaliło mi zawory lub UPG do wymiany.A że poustawiali sobie instalacje na ubogą mieszankę to nikt nie napisze).

Wiec jak autor wątku skasuje adaptacje i powie jakie przyniosło to efekty. Pomyśli się dalej co czynić.

Napisano

Heh madry Polak po szkodzie i uczy sie z na wlasnych bledach sciana.gif. Poprzednio mialem Fieste na identycznej instalacji LPG i takich problemow nie bylo dlatego posluchalem gaziarza i wymienilem sade na nowa. Teraz przed jakakolwiek naprawa pytam zacne forum jak nie mam pewnosci co do rozwiazania problemu. A mowiac o bledach w instalacji LPG nie chodzilo mi o robienie jakichs dziwnych niestandardowych polaczen tylko o bledy ktore dla gazownika nie musza byc oczywiste. Mam tu na mysli np polaczenie masy elektrozaworow i masy kompa gazowego jednym przewodem do jednego punktu.

Niemniej jednak trudno sie nie zgodzic w jednej kwestji reset ECU to pierszy krok potem bedzie sie myslao co dalej.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Powiem szczerze że moja astra u mechanika była może z dwa razy przez 5lat jej użytkowania . Po pierwsze sam jestem mechanikiem samoukiem wink.gif po drugie do uczenia się mobilizują mnie posty czytane na naszym forum. Wracając do tematu .. Po pracy wróciłem do domu odłączyłem aku na 10min odpaliłem astre na PB pochodziła z 15min zgasiłem , zobaczymy co będzie jutro rano ok.gif

Napisano

> Powiem szczerze że moja astra u mechanika była może z dwa razy przez 5lat jej użytkowania...

Mi też się zdarzyło z braku czasu oddać samochód do mechanika i za każdym razem było spartolone lub próba naciągnięcia na dodatkowe koszta (za każdym razem inny mechanik).

Po raz pierwszy oddałem astrę na wymianę rozrządu (sieć szybkich napraw). Dostałem fakturę z której wynikało że wymieniono: pasek, pompę wody, napinacz, płyn chłodniczy 5L. Był tylko jeden problem, w moim silniku napinaczem jest pompa wody której jak się okazało także nie wymieniono o płynie nie wspomnę (nowy płyn nie powinien być mętny i brunatny). Skończyło się awanturą i zapłaciłem za pasek.

Kolejny wspaniały przypadek to wymiana amorków z przodu. Mechanik (pan "czesio" z polecenia) dostał amorki z bałwankami, gumy, górne mocowanie mcpersona miał tylko dokupić łożyska. Po odebraniu samochodu i przejechaniu 50km cosik zaczęło strzelać na zakręcie. Okazało się że amorek jest nieprzykręcony. Próba dokręcenia i problem gniazdo imbusa okrągłe. W końcu udało się dokręcić ale po ok 100km problem wraca po obu stronach. Po rozebraniu okazało się że są założone niewłaściwe łożyska i brakuje bałwanków w amorkach.

Nie wspomnę jak za wymianę łącznika stabilizatora po jednej stronie pan w warsztacie zakrzyczał 150PLN. 20 łącznik, 50 robocizna, 80 za zbieżność i geometrie.

Więc albo ja mam wypisane na czole BARAN albo w branży motoryzacyjne wielu mechaników to krętacze i piekarze (nie mam nic do piekarzy).

A wiedza, chęć pomocy i pomysłowość forumowiczów jest stanowczo wystarczająca do naprawy auta przez osobę która ma coś w głowie, wie jak klucz wygląda i potrafi opisać swój problem.

Napisano

Może problem złych podłączeń masy sterownika LPG który może dawać także efekt niewłaściwych poziomów napięć emulacji sondy. jakiś tekst

Napisano
  • Autor

To raczej nie wina LPG , po resecie jest to samo no.gif bede musiał sie przyjrzeć bliżej pracy wtryskiwacza ponieważ zaobserwowałem coś takiego(na PB) że po wciśnieciu gazu do oporu sie wkręca na obroty ale jak obroty spadają i docisnę jeszcze raz przy 1.5tyś obr to ma zdławienie i dopiero ponownie się wkręca druga rzecz to jak dojeżdżam do skrzyżowania hamując silnikiem to zgaśnie albo przydławi się po wciśnięciu sprzęgła...

Napisano

> bede musiał sie przyjrzeć bliżej pracy

> wtryskiwacza ponieważ zaobserwowałem coś takiego(na PB) że po wciśnieciu gazu do oporu sie

> wkręca na obroty ale jak obroty spadają i docisnę jeszcze raz przy 1.5tyś obr to ma zdławienie

> i dopiero ponownie się wkręca druga rzecz to jak dojeżdżam do skrzyżowania hamując silnikiem

> to zgaśnie albo przydławi się po wciśnięciu sprzęgła...

Te objawy zwiazane sa z tym ze komputer caly czas widzi bogata mieszanke u mnie jest identycznie jak sie nauczy zlych map, dodatkowo dodam ze przy gwaltownym wcisnieciu gazu lekko sie przydlawia i po jakiejs sekundzie zaczyna sie wkrecac na obroty, jednak po przejechaniu kilkudziesieciu kilometrow na noPB przechodzi mu. Sprawdz moze ktorys z oringow na wtryskiwaczu przepuszcza, jak nie to nie mam pomyslu jak na razie.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sprawdziłem jak wstryskiwacz podaje paliwo ,jest niby stożek ale raczej nie mgiełka paliwa ale prysznic no.gif na wolnych obrotach podaje chyba za dużo bo paliwo dosłownie spływa po ścianach przepustnicy . Czasem widać chwilowe "kichnięcia'' . Po dodaniu gazu wali paliwem jak głupi icon_rolleyes.gif

Napisano

> na wolnych obrotach podaje chyba za dużo bo paliwo dosłownie spływa po ścianach

> przepustnicy .

To jest objaw normalny.

>Po dodaniu gazu wali paliwem jak głupi

To też jest normalne, zwłaszcza podczas przyspieszania silnika.

Sprawdź jeszcze, czy po wyłączeniu silnika nie kapie paliwo z wtryskiwacza i zrób pomiary czujnika temp.

Napisano
  • Autor

Paliwo nie kapie sprawdzałem ,co do czujnika to w zasadzie jest nowy znaczy się ma rok chociaż spróbować nie zaszkodzi ok.gif kupie nowy dla pewności 20zet to nie pieniądz dam znać ok.gif

Napisano

Sprawdź jeszcze wskazania sondy przy zakręconym zaworze na butli LPG. Dla pewności możesz też zbadać skład mieszanki i AFR na stacji kontroli pojazdów. Pod warunkiem oczywiście szczelnego wydechu.

Napisano
  • Autor

Czujnika nadal nie wymieniłem (brak czasu) ,wymienię teraz TPSa bo czuje że jest zwalony tzn obroty 2000obr i niechcą zejść poza tym przy hamowaniu silnikiem wskazania na midzie 2-3 litra ,a powinno być 0,0. Miałem już to kiedyś i wymieniłem TPS na jakiś chiński badziew działał przez 20tyś km no.gif , co do wtryskiwacza to upieram się co do niego ponieważ pracując na benzynie strasznie cyka( chociaż bardziej to dźwięk świerszcza przypomina) słychać go bardziej niż pracę silnika sick.gif

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany ok.gif dla potomnych : winna była instalacja lpg , nie emulacja . Poprostu elektrozawór nie trzyma idealnie i gaz nachodzi do przepustnicy gdy auto stoi dłuższy czas dlatego później chodzi nie równo bo spala lpg i benzyne bo nie może przepalić no.gif Sprawdzone , tj przed odpaleniem wciśnięcie gazu do oporu odczekanie parunastu sekund i rozruch , wtedy chodzi prawie idealnie cool.gif ''Prawie'' bo to nie nóówka sztuka lecz 19sto letnie autko pozdrawiam i dziekuje za sugestię ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.