Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania na kierownicy

Featured Replies

Napisano

Witam,

Co to może być? Jak jadę powyżej 80 km/h, zaczyna być słyszalny taki charakterystyczny dźwięk, coś jak du du du du du. Im szybciej jadę, tym dźwięk jest częstszy. Na kierownicy daje się wyczuć delikatne drgania, w rytm tego du du du du. Tak jakby na oponie był jakiś balon, wybrzuszenie. Takie delikatne drgania są również jak jadę bardzo wolno, drgania oczywiście w dużo wolniejszym tempie.

Czy moja koncepcja z balonem/wybrzuszeniem na oponie może być słuszna? Czy to jednak może być coś innego?

Napisano

Opony i felgi posprawdzaj! do wulkanizatora i czy nie pogięta felga i czy wyważona

Boczne wybrzuszenia kwalifikują oponę do kosza!

Napisano

>

> Czy moja koncepcja z balonem/wybrzuszeniem na oponie może być słuszna? Czy to jednak może być coś

> innego?

Bardzo słuszna.

Masz teraz opony zimowe,które wytrzymują mniej niż letnie.

Ja się pożegnałem z Dębicą FRIGO (4 lata) w listopadzie zeszłego roku -2 przednie sztuki - waliły jak głupie.

Zastąpione Barumem Polaris.

Od 2 tygodni tył zaczął również "walić" - zastąpione letnimi -

(koniec zimy,a mam inne wydatki niż opony zimowe)

W zimowych wyskakują guzy ni z gruszki , ni z pietruszki.

Napisano

Pod koniec ubiegłej zimy poszła jedna zimówka - przód, zrobił się guz i dokładnie tak było jak opisujesz.

Jesienią zakupione dwie nowe i z miesiąc temu w jednej ze "starych" też się zrobił guz sick.gif

Napisano

> Pod koniec ubiegłej zimy poszła jedna zimówka - przód, zrobił się guz i dokładnie tak było jak

> opisujesz.

> Jesienią zakupione dwie nowe i z miesiąc temu w jednej ze "starych" też się zrobił guz

Koledzy...nie kupujcie zimówek Dębicy... Z wiarygordnego żródła i od znajomego wulkaznizatora te opony maja w większości wady, niedoróbki!!! Ja tak miałem z Debica letnią... klnie.gif Wolę dac pare złotych więcej i nie mięc tego problemu, a i komfort psychiczny tez sie liczy. Obecnie jezdze na Fulda drugi sezon, zadowolony jestem, nie mam żanych problemów. smile.gifdrive.gif

Napisano

> Koledzy...nie kupujcie zimówek Dębicy... Z wiarygordnego żródła i od znajomego wulkaznizatora te

> opony maja w większości wady, niedoróbki!!! Ja tak miałem z Debica letnią... Wolę dac pare

> złotych więcej i nie mięc tego problemu, a i komfort psychiczny tez sie liczy. Obecnie jezdze

> na Fulda drugi sezon, zadowolony jestem, nie mam żanych problemów.

4-ty sezon na Dębicy Frigo S-30 - zero problemów. Natomiast letnie, założone przez fabrykę - Pirelli P3000 - to jest dopiero badziewie, tak samo jak Dębica Vivo zakładana kilka lat temu do Seicento.

Napisano

Jeszcze jest ważne ile jeździsz i po czym jeździsz.

Nie oszukujmy się,za cenę Dębicy 4 sezony do i tak dużo.

Za Michałki albo Nokiany można zapłacić i 300 za sztukę,a nikt nie zagwarantuje ,że pociągną 6 lat

Napisano

> Jeszcze jest ważne ile jeździsz i po czym jeździsz.

Eeeeee, po naszych polskich drogach. 270751858-jezyk.gif 4 lata - 46000km

W Seicencie miałem Dębice Frigo kierunkową - przejeżdziły ze mną 5 lat - 98000km - auto sprzedane razem z tymi oponami - zero problemów.

>Za Michałki albo Nokiany można zapłacić i 300 za sztukę,a nikt nie zagwarantuje ,że pociągną 6 lat

Dokładnie - nie ma reguły. Trafi się super - jeździsz długo i bezproblemowo.

Napisano

> Koledzy...nie kupujcie zimówek Dębicy... Z wiarygordnego żródła i od znajomego wulkaznizatora te

Głupstwa. 6 lat na dwóch kompletach (zima i lato) bez najmniejszego problemu. Opony w dobrym stanie.

Co do drgań. Miałem dokładnie tak samo. ponad 90km/h + drgania. Winny był powstały rant.zgorzelina na tarczy hamulcowej. Wymieniłem tarcze i klocki przy przebiegu 65tyś km i jak ręką odjął.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jest ważne ile jeździsz i po czym jeździsz.

Robię jakieś 25k km rocznie, głównie po warszawskich ulicach. Aktualne zimówki to Fulda, na nich już robię 7 zimę (przeważnie od połowy listopada do końca lutego) !!! ale to już ostatnia zima, z racji słabego bieżnika.

Dziś rano obejrzałem przód, żadnych bocznych wybrzuszeń nie zauważyłem. Szkoda mi już zakładać letnie, wszak jeszcze minusowe temperatury są. Robić coś z tym, czy jednak zaryzykować i jeszcze pojeździć ze 2 tygodnie z nadzieją, że się ociepli i możliwa będzie przesiadka na letnie?

Napisano
  • Autor

> Co do drgań. Miałem dokładnie tak samo. ponad 90km/h + drgania. Winny był powstały rant.zgorzelina na tarczy hamulcowej. Wymieniłem tarcze i klocki przy przebiegu 65tyś km i jak ręką odjął.

Przy 160k km wymieniłem tarcze i klocki na nowe. Teraz mam 170k km. Hamulce nie piszczą, dobrze biorą, nie zauważyłem wzmożonych drgań przy hamowaniu.

Napisano

dla mnie zimówka max 3-4 sezony i na śmietnik powinna iść. Po tym okresie co prawda bieżnik może i jest oki ale guma robi sie jak plastikowa - zero trzymania na śliskim.

co do wybrzuszeń opon- swego czasu słynęły z tego także kormorany

Napisano

Wybrzuszenia to nie tylko z boku.

Stary gumiarz głaszcze oponę i wie,że są górki, dołki na bieżniku (odkształca się wzmocnienie drutowe) i nic na to się nie poradzi.

Potwierdził opinię i nie tylko on, bo byłem u kilku,że te Dębice Frigo (niekierunkowe) szybko się uszkadzały (bo nie można chyba powiedzieć o zużywaniu))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.