Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Regulacja klapy tylnej kombi

Featured Replies

Napisano

Panowie,

przy zamykaniu trzeba konkretną wektorową przyłożyć. Jest jakiś sposób na szybką regulację zamka/klapy ?

Napisano

> Panowie,

> przy zamykaniu trzeba konkretną wektorową przyłożyć. Jest jakiś sposób na szybką regulację

> zamka/klapy ?

Ale coś wyraźnie trze, jest nie tak? Było tak od zawsze czy się stało ostatnio? Pytam, bo u mnie od niedawna również trzeba było użyć większej siły, ale pogoda nie sprzyjała i zaglądać mi się nie chciało. Trwało to do momentu, aż klapa przestała się zamykać. Szybkie oględziny potwierdziły, że zamek się nie blokuje - winne było cięgło pod tapicerką, które się nie cofało. Podejrzewam, że wcześniej gdy użyło się większej siły cięgło się odblokowywało i było po sprawie. Odrdzewiacze, smarowacze itp pomogły - teraz działa leciutko.

Napisano
  • Autor

U mnie to ewidentnie powód krzywo pasującego zamka klapy do ucha zamka. Całość wymaga regulacji. Stąd pytanie jaki patent do regulacji zastosować.

Napisano

> Panowie,

> przy zamykaniu trzeba konkretną wektorową przyłożyć. Jest jakiś sposób na szybką regulację

> zamka/klapy ?

zamka się nie reguluje

wkręcasz lub wykręcasz gumowe odboje na klapie

Napisano

> zamka się nie reguluje

> wkręcasz lub wykręcasz gumowe odboje na klapie

Zamka pewnie się i nie reguluje, ale element przykręcony do nadwozia pewnie tak.

Jest zapewne niewielka regulacja na zawiasach. Wystarczy poluzować wkręty i ew. przesunąć nieco klapę.

Trzeba to widzieć, bo korespondencyjnie, to można wysłać kartkę świąteczną, a nie regulować klapę. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Trzeba to widzieć, bo korespondencyjnie, to można wysłać kartkę świąteczną, a nie regulować klapę.

Będę czekał zlosnik.gif ze Stolycy kartką to można się chwalić na dzielni hehe.gif

Regulacja ucha przy karoserii metodą prób i błędów jedynie pozostaje, rozumiem ?

Napisano

> Będę czekał ze Stolycy kartką to można się chwalić na dzielni

> Regulacja ucha przy karoserii metodą prób i błędów jedynie pozostaje, rozumiem ?

wydaje mi się że kiedyś to odkręcałem i -tak jak pisałem wczesniej- żadnej regulacji nie było

wymontowałem, potem wsadziłem na swoje miejsce,dokręciłem śruby i tyle

pobaw się odbojami na klapie

jak trzeba mocno dobijać klapę to trochę wkręć(np po pół obortu każdy) i próbuj

Napisano

> Regulacja ucha przy karoserii metodą prób i błędów jedynie pozostaje, rozumiem ?

Ja robiłem tak. Co prawda nie w G, a w F-ce, ale marka auta nie ma tu wiele do sprawy.

Wykręciłem od nadwozia ucho i te gumowe gałganki (odboje).

Ostrożnie opuściłem klapę i sprawdziłem, jak leży względem nadwozia. Jeśli trzeba było ją odrobinę przesunąć, to poluzowałem wkręty zawiasów i delikatnie, przez jakiś drewniany kołek, lekko puknąłem młotkiem w odpowiednim kierunku, aby klapa leżała idealnie w linii nadwozia.

Kolejnym krokiem było lekkie przykręcenie ucha. Po ostrożnym opuszczeniu klapy, tak ustawiłem ucho, aby nic nie haczyło i aby klapa dała się bez oporu zamknąć.

Do sprawdzenia prawidłowego ułożenia klapy użyłem paska mocnego papieru. Podkładałem ten pasek między klapę a uszczelkę i sprawdzałem, jak mocno muszę ciągnąć, aby go wyciągnąć. Aby zapewnić szczelność, powinien dać się z trudem wyciągnąć. Z tego co pamiętam, ucho ma spory zakres regulacji względem nadwozia.

Po tym wszystkim, wkręciłem gumowe odpoje i tak głęboko wkręcałem, aby klapa tak leźała, aby szczelina po lewej i prawej stronie była równa i nie trzeba było zbyt mocno walić klapą.

Na końcu znowu test papierka.

To chyba tyle.

W mojej F-ce wystarczyło leciutko opuścić kalpę i sama się zamykała. Podczas jazdy nie wydawała żadnych dzwięków klekotania i trzeszczenia.

Przy odrobinie cierpliwości dasz sobie na pewno radę. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Przy odrobinie cierpliwości dasz sobie na pewno radę.

A miałem nadzieję, że są magiczne sposoby ... trzy razy przekręcić przełącznik pozycyjnych w lewo, dwa razy kierunki w dół, obrócić się przez ramie i klapa będzie gładko się zamykała hehe.gif

Dziękuję za wyczerpujący opis z podpowiedziami. piwo.gif

Napisano

> A miałem nadzieję, że są magiczne sposoby ... trzy razy przekręcić przełącznik pozycyjnych w lewo,

> dwa razy kierunki w dół, obrócić się przez ramie i klapa będzie gładko się zamykała

No..., zapomniałem dodać, że po wszystkim musisz gdzieś pojechać, podpiąć się pod kompa, aby zmierzyli Ci ciśnienie w kabinie i zrobili próbę szczelności powierzchni bagażowej. hahaha.gif

• 2 lata później...
Napisano

> No..., zapomniałem dodać, że po wszystkim musisz gdzieś pojechać, podpiąć się pod kompa, aby

> zmierzyli Ci ciśnienie w kabinie i zrobili próbę szczelności powierzchni bagażowej.

W razie dekompresji kabiny wypadają maski tlenowe, jak w samolocie?

k.