Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony, felgi...?

Featured Replies

Napisano

Gdy zakupiłem uniacza stal na letnich, łysych oponach 135 R13. Az wstyd jakie te opony sa... Ale na szczescie w cenie auta dostalem w miare dobre opony zimowe 155 (beda jeszcze do konca tego sezonu i na nastepny spokojnie). Przelozylem je na te felgi. Na wiosne nie chce znowu placic za przekladanie opon na te felgi tym bardziej ze musze i tak kupic nowe letnie opony.

I do celu smile.gif;

te zimowe opony sa 155 i jak z tylu ktos siedzi lub szybko wchodze w zakret to opona pociera o nadkole..nie jest to fajne. Nie znam sie, ale moze cos z amortyzatorami( chodzi tylko o tyl).W tych łysych oponach tego nie było. I co najgorsze problem sie powieksza. Chcialbym kupic opony te na lato szersze. Bo na tych 135 uniaczek wyglada biednie... Tak przynajmniej 175 270751858-jezyk.gif

Tylko teraz pytanie; jak ja mam je tam zmiescic? Podnosic na amortyzatorach czy cos...?:P Juz te nowe felgi nie musza byc alumy(obecne tez nie sa)...kasy tez za duzo nie posiadam. Pomaluje na czarno, szpanerskie kolpaki i bedzie. Uniacz bielutki to jakos bedzie wygladalo smile.gif Przynajmniej mi sie tak wydaje 270751858-jezyk.gif Jest cos takiego jak ET felgi. o co w tym biega tak dokladnie?:)

Jak sprawdzic jaka maksymalnie szeroka opona wejdzie na felge?

pozdrawiam

Napisano

Teraz jeżdżę swoim 1,0ie jako samochodem "dostawczym" (ja + dwie osoby +ok. 70kg w bagażniku) i nic nie obciera. Opony mam 155/70 R13. Podejrzewam, że nie w oponach leży problem.

Napisano

>... Podejrzewam, że nie w oponach leży problem.

Ja również podejrzewam, że nie w oponach tylko właśnie w ET felg której autor tematu ma u siebie...

Ja żeby mi opony 165 nie obcierały przy ET ~22 mam pod odbojnikami dystanse z pasa transmisyjnego urobku grinser006.gif

Przy 500kg na tyle auta tylko przy dużych huśtawkach lekko przyciera rotfl.gif

Napisano

Najpierw sprawdż o co obciera, bo u mnie opona tarła o plastikowe nadkole (plastikową osłonę wewnątrz nadkola). Wystarczyło podgrzać opalarką i na ciepło dobasować to nadkole i było ok.

Napisano

> Gdy zakupiłem uniacza stal na letnich, łysych oponach 135 R13. Az wstyd jakie te opony sa... Ale na

> szczescie w cenie auta dostalem w miare dobre opony zimowe 155 (beda jeszcze do konca tego

> sezonu i na nastepny spokojnie). Przelozylem je na te felgi. Na wiosne nie chce znowu placic

> za przekladanie opon na te felgi tym bardziej ze musze i tak kupic nowe letnie opony.

> I do celu ;

> te zimowe opony sa 155 i jak z tylu ktos siedzi lub szybko wchodze w zakret to opona pociera o

> nadkole..nie jest to fajne. Nie znam sie, ale moze cos z amortyzatorami( chodzi tylko o tyl).W

> tych łysych oponach tego nie było. I co najgorsze problem sie powieksza. Chcialbym kupic opony

> te na lato szersze. Bo na tych 135 uniaczek wyglada biednie... Tak przynajmniej 175

> Tylko teraz pytanie; jak ja mam je tam zmiescic? Podnosic na amortyzatorach czy cos...?:P Juz te

> nowe felgi nie musza byc alumy(obecne tez nie sa)...kasy tez za duzo nie posiadam. Pomaluje na

> czarno, szpanerskie kolpaki i bedzie. Uniacz bielutki to jakos bedzie wygladalo Przynajmniej

> mi sie tak wydaje Jest cos takiego jak ET felgi. o co w tym biega tak dokladnie?:)

> Jak sprawdzic jaka maksymalnie szeroka opona wejdzie na felge?

> pozdrawiam

a może masz oponki 155/80?? a nie 155/70?? ja takie miałem i też obcierało przy większym obciążeniu po prostu za duży "balon".

Napisano

> Najpierw sprawdż o co obciera, bo u mnie opona tarła o plastikowe nadkole (plastikową osłonę

> wewnątrz nadkola). Wystarczyło podgrzać opalarką i na ciepło dobasować to nadkole i było ok.

Przy ET 22 i feldze 5,5" obcierać może tylko o jedną rzecz rotfl.gif rant błotnika skromny.gif

Napisano

ja miałem felgi od poloneza,jedno że troche wychodzą na "zewnątrz" mniejsze et.

no i kolejna cecha nie do pominięcia - cena teraz od poloneza w cenie złomu można znaleść przyzwoite.

ewentualnie alu z poloneza też cena atrakcyjna, a wszystko pasuje p&p

Napisano

Ja mam na zimę 185/55 r 14 felga 5,5x14 nic nie obciera.Co do letnich 195/45 r15 fela 7x15 Ronal LZ et38 to teraz po obniżeniu auta muszę przerobić tylne nadkola bo obciera mad.gif

Napisano

Ja mam nowiutkie zimówki 155/70 na standardowych felgach stalowych (R13 4,5 cala ET45) i nic nie obciera chociaż mam obniżone zawieszenie. Sprawdź czy Ci przewody wlewu paliwa jakoś nie obwisły - jeżeli nie masz wprawionych plastikowych nadkoli jest to jedna z rzeczy, które mogą obcierać.

Poza tym mogę dodać, że zestaw opony 175/60 na feldze R13 5-calowej ET27 też nie obciera nawet przy obniżonym zawieszeniu. Im niżesz ET tym koło bardziej wystaje na zewnątrz.

Generalnie nie polecam Ci opon szerszych niż 175 bo przy tak małej masie Uniacza i niewielkiej mocy zbyt szeroka opona może pogorszyć prowadzenie a poza tym ma większe opory toczenia więc pogarsza osiągi. 175 to chyba optimum przy szybkiej jeździe. Do w miarę spokojnej jazdy max 155 (albo 165, dla Uno 1.4). 175/60 wygląda bardzo ładnie jeśli chodzi o szerokość.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.